Reuters
Reuters

Nigerijske gol mašine: Zabili su 114 golova ove sezone, a samo jedan je stariji od 25 (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 21.03.23. | 11:31

Šest nigerijskih napadača ove sezone nalaze se u strašnoj formi.

Nigerijski napadač Victor Osimhen nedavno je napunio 24 godine i jedan je od najboljih napadača svijeta. Zajedno s Hvičom Kvarachelijom predvodi Napoli do povijesne titule, prve nakon velikog Diega Maradone, a Napolitanci su na dobrom putu da do kraja odu i u Ligi prvaka. U četvrtfinalu natjecanja izvukli su Milan kojeg su već svladali ove sezone i koji se nalazi u dosta lošoj formi.

Tu prvu utakmicu protiv Rossonera Osimhen je propustio zbog ozljede. U prethodnih šest utakmica zabio je 'samo' dva gola, da bi se povratkom na teren prometnuo u možda i najefikasnijeg golgetera ove sezone. U prvenstvu je zabio 19 pogodaka u 18 utakmica, a dodao je još četiri u četiri utakmice Lige prvaka. Nigerijski napadač je tako ove sezone ukupno zabio 25 puta u 29 utakmica te je trenutno uvjerljivi prvi topnik Serie A (21 pogodak) sa sedam pogodaka više od Lautara Martineza.

No, Osimhen nije jedini nigerijski napadač koji ove sezone 'trpa ko' lud'.

Paulom Onucahuom (28) plašilo se Dinamove navijače pred prošlopsezonski dvomeč zagrebačkih i genkovskih Plavih. Dinamovi stoperi uspjeli su neutralizirati 201 centimetara visokog centarfora, koji je ove sezone u Genku nastavio u jednakom tonu. U 22 utakmice zabio je 17 pogodaka te je krajem prijelaznog roka zaslužio 18 milijuna eura vrijedan transfer u Southampton. Za razliku od Oršića, Onucahu je dobio priliku u kontinuitetu, ali u šest utakmica još nije zabio. Unatoč tome, njegov ovosezonski učinak od 17 golova u 28 utakmica i dalje djeluje impresivno.

Nakon epizoda u Charltonu, Evertonu, Leicesteru, Fulhamu i RB Leipzigu, nigerijski napadač rodom iz Engleske Ademola Lookman (25) početkom sezone je potpisao za talijansku Atalantu. I igra izvrsno! U 28 utamica zabio je već 14 pogodaka uz respektabilnih pet asistencija i već je sad, nekoliko mjeseci prije kraja sezone, ostvario golgeterski najbolji učinak u karijeri u jednoj sezoni.

U sedmoplasiranoj momčadi francuske Ligue 1 Nici igra 23-godišnji napadač Terem Moffi koja je Nica Lorientu početkom godine platila 22.5 milijuna eura. Ovaj visoki, a brzi napadač zabio je ove sezone 15 golova u Ligue 1 i trenutno je šesti najbolji strijelac lige. Još jedan je pridodao i u Kupu, tako da je on trenutno na 16 postignutih pogodaka ove sezone.

Igrač koji se tek probija prema Ligama petice je 22-godišnji Victor BonIface, još jedan stasiti (189 cm) nigerijski napadač hit-momčadi Europe Royal Union St. Gilloisea. Podsjetimo, riječ je o slavnom briselskom klubu koji se prošle sezone, nakon 48 godina odsustva, plasirao u najviši rang belgijskog nogometa. Naslov su ispustili za dlaku, trenutno su drugoplasirani, tik do Genka, a izborili su i senzacionalni plasman u četvrtfinale Europske lige. Odlaskom Dantea Vanzeira u MLS, Boniface je preuzeo prvu napadačku ulogu u klubu i trenutno je na 19 pogodaka u svim natjecanjima (43 utakmice), a istima je pridodao i osam asistencija.

Za kraj, ostavili smo najmlađeg Gifta Emmanuela Orbana (20), koji je krajem siječnja norveški Stabaek zamijenio Gentom. U samo 10 utakmica za belgijski sastav ove sezone zabio je nevjerojatnih 12 pogodaka. Nedavno je zabio poker golova Zulte Waregemu, a nekoliko dana kasnije i hattrick Basaksheriu i to - u razmaku od tri i pol minute. U ukupnoj 5:1 pobjedi nad turskim predstavnikom, mladi Nigerijac zabio je četiri pogotka. Njemu smo, budući da se prvenstvo Norveške igra u kalendarskoj godini, uračunali i sve golove koje je zabio za Stabaek od 25. srpnja, kada su počela brojna natjecanja u Europi. U tom periodu zabio je 12 pogodaka uz četiri asistencije u 15 utakmica, tako da je u 25 utakmica 'ove sezone' napadač mađarskog prezimena zabio čak 24 pogotka.

Prema tome, spomenuta šestorka, od kojih najstariji Onuachu ima 28 godina, a idući najstariji Lookman 25, zabila je 114 pogodaka u 179 utakmica, a prosječna nigerijska 'gol mašina' zabila je 19 pogodaka ove sezone, a kako im je krenulo, vrlo je lagano za očekivati da će do kraj sezone prijeći brojku od 150 pogodaka, odnosno prosječnih 25 'po glavi'.

ŠEST NAJRASPUCANIJIH NIGERIJACA

Victor Osimhen (Napoli), 24 godine, 186 cm, 29 utakmica, 25 golova, pet asistencija

Paul Onuachu (Genk/Southampton), 28 godina, 201 cm, 28 utakmica, 16 golova

Ademola Lookman (Atalanta), 25 godina, 174 cm, 28 utakmica, 14 golova, pet asistencija.

Terem Moffi (Lorient/Nica), 23 godine, 188 cm, 26 utakmica, 16 golova, dvije asistencije

Victor Boniface (Royal Union St. Gilloise), 22 godine, 189 cm, 43 utakmice, 19 golova, osam asistencija

Gift Emmanuel Orban (Stabaek/Gent), 20 godina, 178 cm, 25 utakmica, 24 pogotka, pet asistencija


Tagovi

Victor OsimhenPaul OnuachuAdemola LookmanGift Emanuel OrbanTerem MoffiVictor Boniface

Ostale Vijesti