Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Nevjerojatan pad koncentracije, Dinamo imao penal za 4:0, na kraju na Island ide s minimalnom prednosti

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 07.07.21. | 20:44

Dinamo je u zadnjim minutama kompromitirao sigurnu pobjedu.

Nevjerojatna utakmica odigrana je večeras na stadionu Maksimir. Dinamo je u 81. minuti utakmice imao prednost od 3:0 nakon pogotka dvostrukog strijelca Arijana Ademija (8', 72') i jednog Lovre Majera (41'), a Ademi se u tom trenutku spremao izvesti penal koji mu je mogao donijeti hattrick, a Dinamu nedostižnu prednost od 4:0. No, Hannes Halldorsson je Dinamovom kapetanu obranio penal, a onda su Kristinn Sigurdsson (88') i Andri Adolphsson (90') Valuru golovima donijeli rezultat (3:2) koji im i dalje daje nadu u prolaz u drugi krug.

Dinamo je do posljednje dvije minute bio apsolutno dominantnija momčad, objektivni rezultat trebao je biti 6:0, možda čak i 7:0 za Plave, no nevjerojatni pad koncentracije u posljednjim minutama utakmice vratio je Islanđane od nikud u život i ostavio im nade za prolaz u uzvratu koji se za tjedan dana igra u Reykjaviku.

Damir Krznar istrčao je s očekivanim sastavom. Na vratima je krenuo Danijel Zagorac, na bekovskim pozicijama stajali su Petar Stojanović i Daniel Štefulj, a stoperske su pokrili Kevin Theophile Caterinhe i Rasmus Lauritsen. U vezi je krenuo trojac Arijan Ademi-Kristijan Jakić-Josip Mišić. Na desnom krilu startao je Lovro Majer, a na lijevom Luka Menalo. U vrhu napada započeo je Duje Čop.

Heimir Gudjpmsson krenuo je u očekivanoj 4-2-3-1 formaciji, no umjesto očekivanog Christiana Kohlera u vezi i Kaja Bartalsstovua na krilu krenuli su Birkir Heimisson odnosno Gudmundur Tryggvason. Glavne zvijezde momčadi – Hannes Halldorsson na golu, Birkir Saevarsson na desnom beku, Haukur Sigurtson u vezi, Kristinn Sigurdsson na polušpici, Sigurdur Larusson na krilu i Patrick Pedersen u špici, uvršteni su u prvu postavu.

Dinamo se od prve minute postavio autoritativno, posljednja linija stajala je oko centra, a gosti su se praktički svi ugurali u svojih 20-30 metara od gola. Dinamo je poveo već u 8. minuti. Lovro Majer izveo je korner, lopta je stigla do kapetana Arijana Ademija koji je snažno opalio i matirao Hannesa Halldorssona za 1:0 vodstvo Plavih.

To je, ujedno, bio 300. pogodak Dinama u 165. europskoj utakmici.

Pogodak Ademija pogledajte OVDJE

Dinamo je nastavio s inicijativom, posebno je raspoložen bio Daniel Štefulj, koji je stajao prilično visoko i prijetio opasnim i oštrim loptrama prema petercu gostiju. Nakon jedne takve akcije lopta je stigla do Duje Čopa koji je pucao u blok.

Čopa je ubrzo u akciju gurnuo Ademi no novi-stari napadač Dinama ponovno se nije snašao. Kapetan je bio posebno raspoložen i motiviran nakon odrađenog povijesnog Eura s Makedonijom, u 15. je izbacio Luku Menala u matnu šansu, no krilni napadač Modrih pucao je direktno u Halldorssona. Ademi je potom bio još jednom pokrteač Dinamove akcije, ponovno je poslao Menala koji ne provlači loptu kraj bloka gostiju.

U 41. Dinamo je ipak uspio zabiti drugi pogodak. Sebastian Hedlund je u kaznenom prostoru gostiju udario Duju Čopa po nozi, za penal. Iako je Čop pokušao nagovoriti Lovru Majera da mu prepusti izvođenje penala, mladi reprezentativac nije htio za to niti čuti, poslao je Halldorssona u jednu, a loptu u drugu stranu. Dinamon vodi 2:0.

Pogodak desetke Dinama pogledajte OVDJE

Majer je u prvoj utakmici sezone, umalo zabio i jedan od najljepših golova sezone. S prililčne udaljenosti primijetio je Halldorssona kako stoji udaljen od vrata, uputio je parabolu, no loptu je ipak zaustavila greda gostujućeg gola.

Dinamo je na odmor otišao s prednosti od dva gola razlike, imao je gotovo 70 posto vremena loptu u svojim nogama, a Islanđani su imali tek jedan udarac, i to prilično jalov, pred kraj prvog dijela.

Dinamo je prvu šansu u nastavku imao nakon greške gostujuće obrane, prvio je Halldorsson loše ispucao loptu, zatim su stoperi Valura previše petljali, te se lopta našla kod Čopa koji se sjurio u kazneni prostor gostiju po desnoj strani i poslao oštru loptu na peterac. Islanđani su se nekako spasili, izbijali su loptu koja je došla do Štefulja koji pak puca kraj Dinamovog gola.

U 59. Damir Krznar odlučio se na dvije izmjene, umjesto Menala u igru je ušao Marijo Ćuže, a umjesto Josipa MIšića Lirim Kastrati, što je značilo da se Lovro Majer premijestio u sredinu.

A onda je Valur imao najveću šansu na utakmicu. Da se u pretkolu koristi VAR, Islanđani bi dobili jedanaesterac, jer je Petar Stojanović evidentno igrao rukom. No, kako VAR-a nema, a sudac Genc Nuza previdio je 'rukomet' Dinamovog beka. Stojanović se ubrzo mogao 'iskupitu', no nakon lijepe akcije s Kastratijem pucao je kraj gola.

Mijenjao je potom trener gostiju, uveo je tri nova igrača, a Islanđani su u tim trenucima krenuli prema naprijed s više rizika, a to je Dinamo iskoristio preko desne strane i brzonogog Kastratija. Prvo je Kosovar na drugoj strani pronašao Ćužea, no lopta je išla preko gola, a onda je u idućoj akciji, u 72. minuti, poslao prizemnu loptu, Čop je napravio blok, a Ademi zabio svoj drugi pogodak na utakmici za 3:0.

Drugi pogodak na utakmici kapetana Dinama pogledajte OVDJE

Potom su u igru ušli Marko Tolić i Sandro Kulenović umjesto Majera i Čopa, a u 79. Islanđani su imali svoj jedini pokušaj u dotadašnjem dijelu utakmice, probao je Andri Adolphsson udarcem iskosa, no Zagorcu nedostatak posla nije poremetio koncentraciju.

Igrač utakmice Ademi u idućem je napadu izborio penal, srušio ga je Christina Kohler, Ademi je sam uzeo loptu, namjestio je na kreč, no nije uspio svladati Halldorssona koji je svojedobno i Messiju obranio penal...

Promašaj Ademija s bijele točke pogledajte OVDJE

I kada se činilo da će Dinamo rutinski zaključiti utakmihttps://streamja.com/OBp46cu i otputovati u Island s prednosti od 3:0, dogodio se šok. Prvo je Stojanović skrivio penal. Zagorac je udarac K. Sigurdssona obranio, no lopta se odbila na glavu islandskog ofenzivca koji pogađa prvi za Valur. I to nije bio kraj. Svega minutu kasnije Andri Adolphsson prošao je po desnoj strani Dinamove obrane i matirao Zagorca za konačnih Dinamo - Valur 3:2.

Pogodak gostiju s bijele točke pogledajte OVDJE

Drugi pogodak Islanđana pogledajte OVDJE

Šteta, jer je Dinamo lagano na daleki Island mogao otputovati s prednosti od 4:0.... minimalno.


Tagovi

Dinamo ZagrebLiga prvakaArijan AdemiLovro MajerPetar Stojanović

Ostale Vijesti