Neuništivi: Pet veterana koji unatoč itekako poznim godinama još rasturaju Lige petice!

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 19.10.16. | 15:14

Ovih pet veterana i dalje posramljuju učinkom kudikamo mlađe kolege na velikoj sceni!

Iako je u fokusu nogometnog svijeta primarno pojava i razvijanje mladog talenta, ne treba zaboraviti ni veterane koji svojim predstavama na terenu prkose biološkoj neminovnosti i sve zahtjevnijem ritmu kojeg iz dana u dan nameće vrhunski nogomet.

Naravno, Zlatan Ibrahimović (35), Gianluigi Buffon (38) i Francesco Totti (40) primjeri su igrača koji nevjerojatnim igrama uporno prolongiraju odlazak u zasluženu mirovinu, ali diljem Starog kontinenta ima još nekolicina imena koja – unatoč što su u prosjeku već debelo u sredini četvrtog desetljeća života – i dalje plijene pažnju svojim učinkom. Evo neka od njih:

1.       Aritz Aduriz (Athletic Bilbao):

Baskijski veteran će početkom veljače iduće godine navršiti 36 godina, ali je bez obzira na dob jedan od najkonzistentnijih igrača ponosa Baskije, Athletica. Najistureniji igrač momčadi sa San Mamesa i dalje je među najboljim napadačima Primere, s učinkom od 5 golova i jednom asistencijom u 8 ovosezonskih ligaških utakmica. Jedino Eibarov Pedro Leon ima više titula igrača utakmice (3) od Aduriza (2), dok je Alavesov Deyverson jedini koji je osvojio više zračnih duela od ovog veteranskog tornja. Deyverson ih naime ima 39, dok Aduriz ima – jedan manje. Nezaustavljiv.

2.       Dirk Kuyt (Feyenoord):

Jučer smo pisali o fenomenu goropadnog Feyenoorda ove sezone, a jedan od motora van Bronckhorstove preporođene ekipe je i veteran te legenda kluba, ali i nizozemskog nogometa općenito, Dirk Kuyt (36). Iako je s vremenom povučen iz uloge najisturenijeg čovjeka na ponešto povučeniju poziciju u veznom redu. Ni tu ne prestaje briljirati; nakon što je lani utrpao 19 golova u 35 utakmica, itekako se dobro snašao i u novoj ulozi – za razliku od primjerice njegovog kolege Rooneyja u Unitedu. Kuyt je ove sezone u 9 nastupa zabio 3 gola i jednom asistirao, s tim da je tek dvije utakmice odradio do kraja, što samo pokazuje koliko ga dobro tempira bivši suigrač i sadašnji trener van Bronckhorst. Osim konkretnog učinka, legendarni Kuyt predstavlja produženu trenerovu ruku na terenu, koja itekako pomaže klincima u redovima kultnog kluba.

3.       Joaquin (Real Betis):

Nakon što se prošlog ljeta vratio u svoj klub iz djetinjstva, Betis, legendarni Joaquin podsjeća i dalje zbog čega je nekad bio jedan od najuzbudljivijih krila Europe. Tako je unatoč godinama (35) Joaquin ove sezone u 7 nastupa zabio 2 gola i jednom asistirao, a ističe se i po podatku da je  i dalje najbolji dribler u momčadi sa stadiona Benito Villamarin – ima čak 2.4 uspješna driblinga po utakmici! Uz to, veteran prednjači i po broju ključnih dodavanja ove sezone, gotovo dva po utakmici. Nije ni čudo da talentirani belgijski krilni napadač Charly Musonda, koji je na posudbi iz Chelseaja, ne može doći do mjesta u prvoj momčadi kraj vječnog mladića i legende kluba.

4.       Alexander Meier (Eintracht Frankfurt):

Može Niko Kovač kidati bodove kome god hoće s igračima poniklima u madridskom Realu, Manchester Unitedu i inim velikanima, ali jedno ime već više od desetljeća radi razliku u ovom bundesligašu. Riječ je, pogađate, o Alexanderu Meieru, 33-godišnjem sekundarnom napadaču Eintrachta, koji je već godinama najbolji strijelac kluba. Meiera ni ozljede ne mogu zaustaviti; iako je zbog ozljede koljena propustio praktički čitavo proljeće, Meier se vratio baš na vrijeme da povede momčad do opstanka u lanjskom playoffu Bundeslige protiv Nurnberga, da bi se ove sezone ponovno zacementirao u momčadi putem tri gola i jedne asistencije u 7 utakmica. Također, Meier upućuje više od 2 udarca u okvir gola po utakmici, što dovoljno govori o njegovoj prisutnosti u zoni djelovanja isturenog trojca.

5.       Jermain Defoe (Sunderland):

Znamo, Zlatan je najpopularniji veteran ikada igdje, ali i u Premiershipu vreba više od nekoliko starosjedioca koji i dalje žare i pale. Carrick, Barry, Jagielka... Mi smo se ipak odlučili za Defoea (34), koji je i ove sezone jedna od rijetkih svijetlih točaka očajnog Sunderlanda. U osam ovosezonskih susreta napadač je postigao 4 pogotka od 6 koliko je beznadna Moyesova momčad ukupno zabila ove sezone. Defoe uz to pokušava i povezati linije, održavajući itekako pristojan postotak uspješnih dodavanja na tek koji promil ispod 82 posto. Ako postoji i tračak nade da Sunderland ove godine neće po tko zna koji put izbjeći ispadanje iz Premiershipa, dobar dio tih nadanja onda otpada na bivšeg engleskog reprezentativca. 


Tagovi

Jermain DefoeAlexander MeierJoaquin SanchezDirk KuytAritz Aduriz

Ostale Vijesti