Action Images
Action Images

Nesuđeni europski Messi: S 18 godina prodan u europskog velikana, a danas s 23 nije zabio gol zadnje tri godine

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 28.12.20. | 11:17

Priča koja je neočekivano dobila zabrinjavajući epilog.

Emre Mor za svoju je Celtu Vigo prije desetak dana zabio gol u Kupu kralja. Ne znamo koliko ćemo ga kreditirati za to s obzirom da je u pitanju pobjeda od 5:0 na strani kod četvrtoligaša Llanere, ali nas je svakako podsjetio na to što se najavljivalo vezano uz ovog momka još u relativno nedavnoj prošlosti.

Hrvatski navijači mogu ga se sjetiti iz prve utakmice Vatrenih na Euru 2016. kad je u 69. minuti zamijenio Cenka Tosuna. Odmah najavljen u prijenosu kao brzonogi, omaleni dribler, dominantne lijeve noge koji ordinira po desnoj strani.

Kad se nekog nogometaša opiše na takav način, jasno je tko prvi kroz glavu prođe prosječnom ljubitelju nogometa, barem posljednjih desetljeće i pol. Mnogi koji su grizli nokte prateći uvodnu utakmic hrvatske reprezentacije na Euru u Francuskoj pomislili su ‘’Evo nevolje!’’.

No Hrvatska je tu utakmicu privela kraju rezultatom 1:0, ali mali Mor je već imao dogovoren prelazak u Borussiju Dortmund iz Nordsjaellanda iz rodne mu Danske. Transfer vrijedan deset milijuna eura za nekog tko je jedva punoljetan potencijalno znači da se od njega u budućnosti očekuju velike stvari.

Tako mlad u sezoni 2016./2017. odigrao je 12 utakmica u Bundesligi, uglavnom ulazeći s klupe, postigao gol te upisao dvije asistencije. Što uopće nije toliko loše za nekog za koga se pretpostavlja da će samo rasti kao igrač. Činjenica da je igrao u dvije utakmice protiv Real Madrida svjedoči o tome koliko je klub polagao nade u njega.

Na ljeto 2017. ipak je napustio njemačkog velikana jer je htio veću minutažu. Tadašnji trener Thomas Tuchel nije htio gomilati nezadovoljstvo mladog igrača, a sportski direktor Michael Zorc bio je stava ‘’ako želi ići, neka ide’’. Interesa je postojalo iz Premiershipa (Liverpool, Everton) kao i od strane talijanskog Intera, no igrač je sâm odabrao španjolsku Celtu Vigo.

Vjerovao je kako mu je to karta za ostvarenje sna, s obzirom na sljedeće riječi:

“Najveći mi je san da jednog dana obučem dres Real Madrida. A s obzirom da znam svoje mogućnosti, mogao bih igrati i u Barceloni.”

Transfer u Celtu je bio težak 13 milijuna eura, odnosno još jači nego priliskom dolaska u Dortmund. U sezoni 2017./2018. već se više očekivalo od igrača s obzirom na godinu više iskustva u jednoj od najjačih liga i činjenici da bi u Vigu trebao biti jedan od nositelja igre. Upisao je svega jedan gol i tri asistencije cijele sezone i već se pričalo da je lagano podbacio.

No u sezoni 2018./2019. kao da je nestao s nogometne mape. Kritiziran radi kašnjenja na treninge, pretrpio je upiranje prstom od strane trenera Juana Carlosa Unzuea koji je za igrača rekao da ‘’nema jednaki stav kao ostali igrači’’. Ostao je bez učinka u 12 utakmica u Primeri i Kupu kralja.

Ljeta 2019. otišao je na jednogodišnju posudbu u Galatasaray u svoju domovinu, s obostranim optimizmom kako bi se tamo reintegrirao i upregnuo napore kako bi materijalizirao svoj nesporni nogometni talent. No već na polusezoni, na nalog Fatiha Terima osobno, posudba je uranjeno prekinuta i igrač je trebao vidjeti što će dalje s karijerom.

Odmah je dogovoren ostatak sezone na posudbi u grčkom Olympiakosu, tako da je sezonu 19/20 proveo po pola na posudbama u Turskoj i Grčkoj. U vrijeme između dvaju posudbi čak se špekuiralo sa odlaskom u tad još klubom iz Championshipa Leedsom, no do toga nije došlo.

Upisao je još jednu sezonu bez iti jednog gola ili asistencije. Na ljeto se vratio u Celtu, no klub, prema vlastitom priznanju, nije znao što bi s njim. Štoviše, u medijima su se pojavili natpisi da ga klub baš ne želi oko prve momčadi i da radi na još jednoj posudbi.

Do sad ga je u karijeri koštala nedisciplina, predanost radu i treningu te nesvjesnost o vlastitoj pozicji na nogometnom tržištu u datom trenutku. Podsjeća nas njegov slučaj na jedan iz domaćeg nogometa, kako igračkim tako i karakternim osobinama, no o tome je bilo i previše napisanoga u domaćim medijima.

Mor još stigne vratiti karijeru na tračnice, mlad je i ima tek 23 godine, no nužan je drastičan zaokret u načinu na koji rukovodi svojom karijerom.


Tagovi

Emre Mormladi talentipropali talentiBorussia DortmundGalatasarayTurska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti