Ivo Cagalj/PIXSELL
Ivo Cagalj/PIXSELL

Nemoguće, ali matematički istinito: Hajduk još može biti prvak

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 29.04.24. | 12:30

Lokomotiva je zadržala Rijeku, teoretske šanse i dalje postoje...

Iako je Hajduk s pet poraza u nizu, od čega četiri u prvenstvu (i četiri na domaćem terenu), ostao bez šanse za trofejem, Majstor s mora, četiri kola prije kraja prvenstva, i dalje ima matematičke šanse za osvajanje naslova prvaka Hrvatske. Naravno, navijače Hajduka ta tvrdnja neće umiriti niti razveseliti jer riječ je o pukoj teoriji, ali Bijeli su, unatoč zaostatku od 11 bodova za Dinamom četiri kola prije kraja matematički i dalje 'živi'.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Naravno, iako postoji teoretska šansa, u praksi je takav scenarij nemoguć. Jer, osim što bi Hajduk trebao slaviti u preostala četiri kola (Varaždin i Gorica doma, Istra 1961 i Lokomotiva u gostima), derbi na Rujevici bi trebao završiti neriješenim, a onda bi Rijeka i Dinamo morali izgubiti u svakoj od posljednje tri prvenstvene utakmice. U tom scenariju Hajduk i Dinamo imali bi po 73 boda, Rijeka 72, a Hajduk bi bio prvak zbog boljeg međusobnog omjera s Dinamom.

No, dok je čak i realno očekivati da u idućem kolu Hajduk na Poljudu pobijedi Varaždin, a Rijeka i Dinamo odigraju bez pobjednika, čime bi Hajduk, tri kola prije kraja, došao na -9 od Plavih, samo u teoriji moguće je da Dinamo u posljednja tri kola protiv Osijeka i Rudeša doma te Slaven Belupa u Koprivnici ne osvoji niti jedan bod. No, kada bi se to nekim čudom i dogodilo, bez boda bi u posljednja tri kola trebala ostati i Rijeka.

U teoriji je, dakako, još uvijek moguće i da tri kluba na kraju sezone imaju isti broj bodova (73). Za taj scenarij potrebno je da derbi na Rujevici završi bez pobjednika, Dinamo bi trebao upisati tri poraza u posljednja tri kola, Rijeka osvojiti jedan bod, a Hajduk zabilježiti sve četiri pobjede. U tom scenariju, Dinamo bi bio prvi, Rijeka druga, a Hajduk treći.

Dakle, Hajdukovcima ne preostaje ništa drugo nego pobijediti u posljednje četiri utakmice sezone, promovirati mlade igrače i složiti temelje za iduću sezonu u kojoj im naslov prvaka neće više biti samo matematička mogućnost... (N.R.)



Tagovi

HajdukHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti