Nema stranca do Nigerijca: Najbrojniji gastarbajteri u HNL-u (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 18.02.19. | 11:00

Popriličan broj Afrikanaca iz ove zemlje igra u Hrvatskoj.

Već odavno prožvakana je famozna izjava da 'nema stranca do Bosanca', koja se odnosila na činjenicu da su najčešći stranci u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi uvijek bili igrači iz susjedne nam Bosne i Hercegovine.

Međutim, vremena se mijenjaju. Iako je i sada popriličan broj bosanskohercegovačkih igrača u najjačoj ligi hrvatskog nogometa, netko ih je pretekao. I to, ni manje ni više, nego jedna afrička država. Nigerija.

Navedena afrička država ima gotovo nevjerojatnih 191 milijun stanovnika (prema procjenama iz 2017. godine), što je čini sedmom najmnogoljudnijom zemljom svijeta. Izrazito mali promil od tog višemilijunskog broja u Hrvatskoj je pronašao svoje mjesto pod suncem. Trenutno u Prvoj HNL igra čak 12 Nigerijaca (jedan više od igrača iz BiH), a mi smo sastavili cijelu jednu momčad od 'haenelovskih' Super Orlova.

Trenutno najpoznatiji Nigerijac u HNL-u, svakako je Iyayi Believe Atiemwen koji je odigrao fantastičnu polusezonu u Gorici, zabivši 7 golova uz 5 asistencija, što mu je donijelo transfer ove zime. Kupio ga je prvak Dinamo za 2,65 milijuna eura.

U hit-momčad hrvatskog prvenstva, Gorici, ipak nisu ostali bez Nigerijaca. Svlačionica trenera Sergeja Jakirovića ima još dvojicu momaka iz te zemlje, a najzvučnije ime sigurno je Godfrey Oboabona, reprezentativac koji je upisao 44 nastupa, a u rujnu minule godine došao je u hrvatski klub nakon što je bio bez angažmana od veljače i odlaska iz saudijskog Al Ahlija. Drugi član Goričana je, stoper poput Godfreya, Musa Muhammed. Desni bočni je stigao u kolovozu iz Basaksehira, a upisao je 3 nastupa za reprezentaciju, dok je bio i redovan član mlađih uzrasta Super Orlova.

I NK Osijek ima svog Nigerijca u utrci za najboljeg strijelca. Ezekiel Henty, 25-godišnjak iz najnapučenijeg nigerijskog grada Lagosa (trenutno broji oko 13 milijuna stanovnika, a 1950. godine imao je tek 300 tisuća), u Gradski vrt je stigao u srpnju prošle godine iz Puskas Akademije na posudbu, a pitanje je hoće li ga drugoplasirana momčad HNL-a otkupiti na kraju ovog ljeta kad mu istječe posudba. Igrač je definitivno zadovoljio apetite, ali nešto se pita i mađarski klub.

Nemaju samo najbolje momčadi hrvatske lige nigerijske nogometaše. Jednog ima i Rudeš. Tamo stopera igra 23-godišnji Erhun Obanor koji je stigao iz Greuther Furtha, također početkom ove sezone, a njegova vrijednost prema Transfermarktu procijenjena je na 100 tisuća eura.

Čak trojica nigerijskih državljana nose dres Intera iz Zaprešića. Veznjak Kingsley Ogbobe, napadač Theophilus Solomon i krilni igrač Goodness Ajayi, a upravo posljednje spomenuti ima najzapaženiju ulogu. Ove sezone upisao je pogodak Dinamu u porazu 5-3.

Hrvatski klub s najviše Nigerijaca u svojim redovima je Rijeka, a riječ je mahom o mladim igračima gdje nijedan nije stariji od 22 godine. Oni su dovedeni u suradnji sa Spezijom iz Nigerije, a klub s Rujevice je imao i određenih problema s njima – kako je ranije pisao Nacional – zbog čijih registracija ih je istraživala i FIFA.

Riječ je o vrataru Ayotundeu Ikuepamitanu, veznjaku Geraldu Diyokeu, lijevom bočnom Muhammedu Kabiruu i stoperu Ayodejiu Bamideleu.

(Foto: Pixsell)


Tagovi

Iyayi AtiemwenEzekiel HentyGoodness AjayiGodfrey OboabonaErhun ObanorTheophilus SolomonKingsley OgbobeAyotunde IkuepamitanuGerald DiyokeMuhammed KabiruAyodeji BamideleMusa Muhammed

Ostale Vijesti