Nekadašnji Bjeličin asistent pretvorio je svoj klub od fenjeraša u kandidata za naslov

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 28.12.19. | 12:14

Njegova se momčad trenutno nalazi na drugom mjestu slovenske lige, a vodeća Olimpija, s nemjerljivo većim financijama i (na papiru) boljim igračima, bježi im svega četiri boda.

Jednostavno, ponekad se stvara dojam da u manjim ligama (kao što je to slovenska) određeni klubovi imaju svojvrsni monopol (Olimpija i Maribor), a svako toliko „iz ničega“ stvori se neka momčad koja, ili bude konkurent za prvo mjesto do samog kraja, ili svih iznenadi i u konačnici osvoji naslov prvaka.

Prvu nogometnu ligu Slovenije osvojili su pet razlićitih klubova. Prve četiri sezone (prva je bila 91./92.) osvojila je ljubljanska Olimpija, da bi se u sezoni 95./96. pojavila omalena Gorica koja je tada svih šokirala i osvojila svoj prvi od četiri naslova.

Nakon te sezone, u kojoj je Gorica u konačnici slavila s tri boda više od drugoplasirane Olimpije (kojoj nisu pomogla ni 28 pogodaka Ermina Šiljaka i 14 Klitona Bozgoa), na red je stigao Maribor.

Najtrofejniji slovenski klub prvenstvo je osvojio ukupno 15 puta, a u dva navrata imali su nešto duže serije vladavine kada su se definitivno isprofilirali kao vodeća nogometna sila Dežele. Prvo su od sezone 97./98 do sezone 02./03. osvojili sedam uzastopnih naslova prvaka, a slično se stvar ponovila od sezona 10./11. do one 14./15. kada su nanizali pet uzasopnih naslova prvaka. U međuvremenu pojavila se momčad Domžala koja je dvije godine zaredom osvajala naslov prvaka (2006. – 2008.) dok je pravi hit viđen u sezoni 09./10. kada se titulom prvaka okitila momčad Kopra.

Posljednjih godina velikog favorita, kao što je to recimo u Hrvatskoj Dinamo, nema, a naslove su osvajali po dva puta Olimpija i Maribor. Ove godine, iako je za nama tek jesenski dio prvenstva, ima nekakvih naznaka da bi se ponovno u priču mogao ubaciti jedan od „manjih“ klubova, a taj klub je Aluminij.

Aluminij je nogometni klub iz Kidričeva, a osnovani su 1946. godine. Uvjerljivo najbolja sezona u povijesti kluba bila je ona kada su imali svega devet godina, a te 65./66. klub je osvojio prvenstvo Slovenije, baš kao i Kup. Nakon toga prošao je dugi niz godine bez ikakvog slavlja, a klub je plesao između prve i treće lige.

Proteklih godina nije sve bilo tako sjajno u Kidričevu. U sezoni 15./16. osvojili su prvo mjesto u drugoj ligi te su izborili plasman u elitni rang slovenskog nogometa. Odmah sljedeće sezone, Aluminij je trebao ispasti iz lige, ali sreća za Šumare (njihov nadimak, op.a.) bila je ta što je Koper doživio financijski kolaps te ih je savez izbacio iz lige, čime je Aluminij kao pretposljednja momčad ipak osigurala prvoligaški status.

Godinu nakon toga klub je napravio mali ali siguran korak prema opstanku, a u konačnici su završili sezonu na osmom mjestu iako su im mnogi predviđali ispadanje iz lige na početku godine .

Prošle sezone vidjelo se da momčad koja ima nevjerojatno manja financijska sredstva na raspolaganju od klubova poput Maribora, Olimpije, Domžala i Celja itekako zna što radi. Klub koji svoje utakmice igra na uvjerljivo najmanjem stadionu u slovenskoj prvoj ligi (svega 532 sjedeća mjesta) sezonu je završio na veoma dobrom šestom mjestu, a za svega tri boda im je izmakla četvrta pozicija koja vodi u kvalifikacije za Europsku ligu.

Ove se godine, sredinom lipnja, na klupu ovog simpatičnog prvoligaša vratio Slobodan Grubor, nogometni stručnjak rodom iz Rijeke koji je praktički cijelu svoju igračku karijeru proveo u Austriji, da bi trenerski zanat već nekoliko godina usavršavao u susjednoj Deželi.

Dugi niz godina Grubor je bio asistent i čovjek iz sjene Nenada Bjelice, današnjeg trenera Dinama koji s Modrima iz godine u godinu niže izvrsne uspjehe. U nedavnom razgovoru za Sportske novosti, Grubor je konstatirao kako je i dalje u kontaktu s trenerom Dinama, a objasnio je i da je njegova filozofija da je kolektiv stvori pojedinca te da će uvijek davati priliku mlađim igračima.

Prije ovog sadašnjeg mandata Grubor je već bio trener Aluminija, ali kako je i sam objasnio, klub tih godina nije bio dovoljno motiviran i uređen pa je tako dio sezone 18./19. proveo pomagajući Zoranu Barišiću, današnjem sportskom direktoru Rapid Beča koji je u to vrijeme bio glavni trener Olimpije.

Ovog je ljeta Grubor dobio nešto veću podršku uprave Aluminija pa su u klub stigla neka imena za koje je on smatrao da će se dobro uklopiti u njegov sustav. Leon-Habib Ernst, 19-godišnjak koji je produkt Dinamove škole nogometa stigao je kao slobodan igrač, dovedena su i dva igrača iz 2.HNL (Pantalon – Rudeš, Živković – Dugopolje), a odlično je odrađen i potpis mladog Mihaela Klepca koji je iz Osijeka stigao kao slobodan igrač vrijedan 200 tisuća eura, da bi on u jednoj polusezoni upisao sedam pogodaka i tri asistencije (12 utakmica), a njegova je vrijednost narasla na velikih pola milijuna eura.

Prvi strijelac Šumara je Nikola Leko, 21-godišnjak iz Hercegovine koji je ranije u svojoj karijeri branio boje NK Koprivnice i HNK Čapljine, a trenutno igra svoju drugu (a ako ovako nastavi i posljednju) sezonu u slovenskom nogometu. Valja istaknuti i Matica Vrbanca, produkta omladinske škole nogometa koji je ujedno i bivši mladi reprezentativac, a ove je „cener“ Aluminija skupio pet pogodaka i sedam asistencija, čime je uz Hotića i bivšeg napadača Rijeke Vizingera najbolji u ligi.

Slobodan Grubor nije imao naročito lagan zadatak na početku sezone, a praktički nitko nije očekivao da će nakon odigrane prve polovice prvenstva biti na izvrsnom drugom mjestu. Kada svemu nadodamo još i činjenicu kako je klub na samom startu sezone ostao bez glavnog napadača i udarne igle Luke Štora koji je za 400 tisuća eura postao novi igrač njemačkog Dynamo Dresdena, tada nam postaje jasno kolika je uistinu veličina ovog uspjeha.

Aluminij se nekako i bez njega snašao te su malim, ali sigurnim koracima, gradili svoju prednost nad konkurentima koja ih je u konačnici dovela do izvrsnog drugog mjesta. Kruna svih tih izvrsnih igara ove jeseni dogodila se početkom prosinca kada su na domaćem terenu s ogromnih 8:1 svladali sedmoplasirani Triglav, momčad koja prema transfermarktu vrijedi svega milijun eura manje od one koju vodi nekadašnji pomoćnik Nenada Bjelice.

Baš kao i strateg Dinama, Grubor je jedan od onih trenera koji primarnu vrijednost stavlja na ofenzivni dio terena te je sklon većem radu s mladim igračima. Osim Lucasa Maria Horvata (34), Luke Matjašića (27) i Ante Živkovića (26), svi igrači u njegovoj momčadi imaju 25 godina ili manje. Kapetan momčadi je već spomenuti Matic Vrbanec koji bi prema svemu sudeći već ove zime mogao napustiti Kidričevo budući da interesa za njegovim uslugama ne manjka, a klub će teško ostati nijem na izdašnu ponudu, bilo to nekog od slovenskih prvoligaša poput Olimpije i Maribora ili pak nekog od europskih kluba koji si ga mogu priuštiti.

Za kraj valja istaknuti kako se momčad na čijem je čelu 51-godišnji Riječanin nalazi na drugom mjestu prve lige, a plasirali su se i u polufinale kupa te su sada najveći favoriti za osvajanje tog natjecanja budući da su preostale tri momčadi u natjecanju Mura, Radomlje i Nafta.

(foto: službena facebook stranica Aluminij, Wolfsberger, Pixsell)

 


Tagovi

slovenski nogometni savezSlovenska nogometna ligaAluminij KidričevoNenad BjelicaSlobodan Grubor

Ostale Vijesti