Nekad je bio strah i trepet europskih travnjaka, a sad kruh zarađuje kao taksist

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 13.01.20. | 17:55

Legendarnom napadaču život se totalno promijenio…

Život čudne knjige piše, doista je jedna od onih fraza s kojom se često kroz život susrećemo. Posebno se to očitava na životu sportaša, od kojih se veliki broj nakon aktivne karijere pogube u „normalnom“ životu. Većina svojim pogreškama i krivim odlukama, ali postoje i oni koje je uništila tuđa taština.

Jedan od onih što su nastradali zbog drugih, točnije zbog „krivog“ razmišljanja je Hakan Sukur. Velikan turskog nogometa, napadač koji je tu zemlju proslavljao po svijetu na kraju prošlog i na početku ovog tisućljeća.

Ljubitelji nogometa se još sjećaju kako je ovaj klasni napadač predvodio Galatasaray 2000. godine do osvajanja Kupa UEFA, kao i tursku reprezentaciju do trećeg mjesta na Svjetskom prvenstvu 2002. godine u Koreji i Japanu.

Međutim, svi trofeji i nagrade kao da su pali u vodu pa sad Sukur umjesto da uživa u zasluženoj nogometnoj mirovini mora voziti taksi kako bi prehranio obitelj.

Bivši napadač je prema svojim riječima žrtva turskog vladara Erdogana, kojeg smatra glavnim i odgovornim za situaciju u kojoj se nalazi, iz samo jednog razloga, naime ne slaže se sa politikom velikog vođe.

Turski predsjednik heroja nacije smatra izdajnikom i protivnikom države te su mu uskraćena sva prava u domovini, oduzeta imovina i sad mora zarađivati za kruh preko bare, točnije voziti Uber u Washingtonu.

 

 

„Počinjem raditi kao vozač Ubera u Washingtonu. Više mi ništa nije ostalo, Erdogan mi je uzeo sve, pravo na slobodu, mišljenje i posao“, započeo je Sukur.

„Poslovne prostore moje žene uništili su vandali, djecu su mi maltretirali po ulici, dobivao sam prijetnje smrću. Kad sam otišao 2015. godine zatvorili su mi oca i zaledili moju imovinu“.

„Roditelji mi boluju od raka i ne mogu ih posjetiti. Erdoganova politika je promijenila odnos prema Europi i okrenula se Bliskom istoku“.

„Samo sam radio ono što je legalno. Nisam terorist ili izdajnik. Volim tursku zastavu i svoju zemlju“, zaključio je nekadašnji heroj, a sad persona non grata.

Hakan nije jedini sportaš koji je odbačen od svoje domovine zbog političkog razilaženja s predsjednikom Erdoganom, gotovo istu stvar je doživio Enes Kanter, no on je još uvijek aktivni košarkaš pa mu je u neku ruku lakše jer još zarađuje od aktivnog igranja.

Sukur je u karijeri osim Galatasaraya igraoi u  Intera, Blackburnu, Torinu i Parmi te je skupio 540 nastupa i zabio 332 gola, a dres reprezentacije Turske nosio je 112 puta i zabio 51 gol i ispisao najveće uspjehe te zemlje.

<iframe width="640" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/xZ3BLNk9BPM" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Pogledajte TEČAJEVE Germania Sport kladionice.

POVRATAK NA NASLOVNICU

(foto: Reuters)

 


Tagovi

Hakan Šukur

Ostale Vijesti