T. Stipić, Z. Kastel, S. Toplak, D. Jumić, S. Escobar/Pixsell
T. Stipić, Z. Kastel, S. Toplak, D. Jumić, S. Escobar/Pixsell

Neka igre počnu: Pola lige u borbi je za opstanak, završnica nikada nije bila zanimljivija

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 02.04.21. | 08:00

Šibenik, Slaven Belupo, Istra 1961, Varaždin i Lokomotiva nadaju se da će što prije uploviti u mirnije vode, a nitko od njih nije u nekoj posebnoj prednosti, jer je četvrti krug prvenstva tek pred nama.

Nakon reprezentativnih aktivnosti širom Europe, u prvi plan vraćaju nam se nacionalna prvenstva. To vrijedi i za Prvu HNL, u kojoj će 27. kolo derbijem sjevera otvoriti Varaždin i Slaven Belupo. Preostale četiri utakmice igraju se u subotu, s time da prva počinje već u 12:55 sati, kada Lokomotiva dočekuje Hajduk.

Ove sezone HNL nam je priuštio mnogo uzbuđenja i čeka nas prava ludnica u zadnjih 10 kola. Žestoka je borba za prvaka, žestoka bi mogla biti i borba za Europu, a što onda tek reći u onu za opstanak, u koju je uključeno točno pola lige. Naime, šestoplasirani Šibenik i posljednju Lokomotivu razdvaja samo šest bodova, a 30 ih je ostalo u igri.

Ono što želimo reći je činjenica da je Prva HNL svake godine sve jača i kvalitetnija. Oni bogatiji izdvoje se na vrhu, a sukladno tome, preostali ne mogu pratiti taj ritam i međusobno vode bitku. To se najbolje vidi u ovoj sezoni i slobodno možemo napisati da nikada nismo imali zanimljiviju borbu za ostanak u prvoligaškom društvu.

Šibenik, Slaven Belupo, Istra 1961, Varaždin i Lokomotiva nadaju se da će što prije uploviti u mirnije vode, a nitko od njih nije u nekoj posebnoj prednosti, jer je četvrti krug prvenstva tek pred nama. Drugim riječima, svi oni još će jednom igrati jedni protiv drugih, ali svi oni igrat će i protiv vodećih momčadi lige.

Bacimo li pogled na ljestvicu, nekako najbolje u toj priči stoji Šibenik, jer ima najveću bodovnu prednost pred posljednjim. Međutim, Šibenik nam je trenutno nepoznanica i trzavice nastale odlaskom Rendulića sigurno će se odraziti na atmosferu. Na klupu je sjeo slabo poznati Španjolac Escobar i tek ćemo vidjeti jesu li u klubu sa Šubićevca pogodili s izborom.

S obzirom na situaciju u kojoj se nalaze, možda bi neko domaće ime bilo logičnije, jer nerealno je očekivati da Španjolac barata sa svim informacija u vezi klubova, HNL-a općenito pa i samog Šibenika. Osim toga, imat će vatreno krštenje na klupi, jer mu u subotu dolazi aktualni prvak Dinamo, a nakon njega i Rijeka, koja se, pak, bori za europske pozicije.

Šibenik je, općenito gledano, uz Goricu najugodnije iznenađenje lige. Još lani je igrao u drugoligaškom društvu, ali je Rendulić stvorio dobru kemiju, pogodio s nekim pojačanjima, a na kraju i dobio otkaz. Tu je sad aktualna i situacija s vratarom Labrovićem i napadačem Ampemom koji ne žele potpisati novi ugovor i bit će u svakom slučaju zanimljivo pratiti dešavanja u Krešimirovom gradu.

Dva boda, ali i utakmicu manje koju moraju odraditi na Poljudu, imaju Farmaceuti. Oni su, pak, jedno od neugodnijih iznenađenja, jer nas jednostavno nisu navikli na to da ih gledamo u borbi za opstanak. Stabilna i sređena sredina, u koju igrači vrlo rade dolaze, upala je u nemirne vode, a na sve to nadovezale su se i promjene u strukturi kluba.

Slaven, inače, igra u katastrofalnoj formi. U 2021. godini slavio je samo u dvije službene utakmice, s time da je jedna bila u sklopu Kupa. U prvenstvu su krajem siječnja dobili Varaždin i to je to za ovu godinu. Ne igraju loše, ne prati ih ni sreća, ali trener Stipić svejedno se našao na udaru kritika. Sve su glasnije prozivke onih koji ga više ne žele gledati na klupi podravskog ponosa, no kredit koji ima u klubu očito je velik.

Vjerojatno ga je zaslužio igrama po svom dolasku, kada je preporodio klub, ali sada kao da je zapao u neku letargiju. Mnogo je glasniji izvan travnjaka nego na njemu i to mnogima ne paše. Međutim, Stipić je ostao jedini trener u HNL-u koji nije dobio ili dao otkaz u posljednjih godinu dana i to je podatak kojim može biti ponosan.

Također, ono čega se boje navijači Slavena je činjenica da klub nije naviknut igrati ovakve kvalifikacijske utakmice iz kola u kolo i to bi mogao biti problem. Veliki korak mogli bi napraviti već danas ako uzmu tri boda u Varaždinu, no lokalni derbiji su takvi da je u njima uvijek teško nešto konkretnije prognozirati.

S Koprivničancima su bodovno poravnati Puležani. Do prije par kola bili su posljednji na ljestvici, no serijom pobjeda doveli su se u poziciju u kojoj drugi napokon njima gledaju u leđa. Drugim riječima, Istra je u najboljoj formi od ovih momčadi uključenih u borbu za opstanak i to je vrlo važan podatak.

Međutim, ova reprezentativna pauza stigla joj je u najgore moguće vrijeme i vidjet ćemo kako će se odraziti na Jumićeve pulene. U seriji su od tri uzastopne pobjede i remija iz Koprivnice, no sutra Istrijane čeka super teški okršaj protiv Osijeka. Gosti će tu biti apsolutni favoriti, no ako ih domaćini zaustave i nastave ovaj sjajan niz tada bi se trebali dodatno napuniti samopouzdanjem i bit će im to veliki korak prema opstanku u eliti.

U najnezavidnijoj poziciji su Varaždin i Lokomotiva. Oni ujedno primaju najviše pogodaka, odnosno najmanje zabijaju. Varaždinci imaju dva boda prednosti, ali su u posljednjih šest kola čak pet puta poraženi. U tih šest susreta pet puta nisu ni tresli mrežu svojih protivnika, a primili su 13 golova.

Kastel je dobro startao, ali je nakon toga upao u krizu. Mnogi vide Varaždin kao najslabiju momčad lige i na njima je da demantiraju sve dušobrižnike. Već smo napisali, danas igraju važnu utakmicu protiv izravnog rivala koja će nam mnogo toga pokazati. Poraženi će se u svakom slučaju naći u velikim problemima.

Za kraj nam je ostala Lokomotiva. Momčad koja je lani bila druga i igrala je u finalu Kupa, a sada je posljednja i na izlaznim je vratima iz lige. Da nam je to netko rekao početkom sezone vjerojatno bismo se dobro nasmijali, baš kao i u klubu s Kajzerice.

Međutim, Lokomotiva je ostala bez najboljih igrača iz prošle sezone, a zamijenila ih je brojnim anonimcima s jedne strane strane, odnosno prekaljenim, iskusnim igračima s druge. U međuvremenu, ovi iskusniji nisu ni dobili pravu priliku i već su se oprostili od kluba, baš kao što je otišao i Goran Tomić.

On je bio najzaslužniji za renesansu Lokomotive i njegov odlazak najveći je hendikep. Nakon njega u klub je došao Jerko Leko, no i on je već bivši, a zatim su čelnici Lokomotive promijenili taktiku i na klupu posjeli onoga koji ima najviše iskustva u klubovima koji su se borili za opstanak. To je Samir Toplak. Zasad je vodio igrače samo u Osijeku i ova pauza došla mu je kao naručena kako bi s njima pronašao zajednički jezik. Tu je i pridošli argentinski napadač, i vidjet ćemo kako će se on snaći u HNL ludilu.

Kako god bilo, jedno je sigurno. Čeka nas najuzbudljivija borba za opstanak otkad je Prva HNL u pogonu i spremno možemo poručiti - neka igre počnu!



Tagovi

NK ŠibenikSlaven BelupoNK LokomotivaNK VaraždinIstra 1961Sergi EscobarTomislav StipićSamir ToplakZoran KastelPrva HNL

Ostale Vijesti