RAFAEL MARCHANTE/Action Images
RAFAEL MARCHANTE/Action Images

NBA-ovska razmjena u 1.HNL: Vuković se vraća doma, Bjelica dobiva velikog talenta

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 21.06.21. | 23:59

Izgleda kako bi cijeli posao trebao biti dogovoren u narednih 48 sati.

Prvi dan ljeta nije razočarao. Kako vremenski, tako ni prema zbivanjima na ljetnoj tržnici.

Veznjak Osijeka Josip Vuković uskoro bi trebao postati novi igrač Hajduka, javio je Index. Prema njihovim saznanjima Osijek i Hajduk dogovaraju razmjenu koja podsjeća na ono što viđamo u NBA-u, a u smjeru Gradskog vrta trebao bi se zaputiti Darko Nejašmić.

Velika nada Hajduka zabljesnula je pod vodstvom , da bi onda u proljetnom dijelu sezone dvojac JakobušićNikoličius prebacio talentiranog veznjaka u drugu momčad gdje je dočekao kraj sezone. Nejašmić je prvi put zabljesnuo pod vodstvom Zorana Vulića, istinske ikone Hajduka koji je u svojem posljednjem mandatu na Poljudu prvi dao šansu njemu i Domagoju Bradariću, dok je Ante Palaversa nešto ranije postao standardan pod vodstvom Željka Kopiča. Potonji dvojac je zaradio velike inozemne transfere, a iako se isto očekivalo od Darka Nejašmića, on je prošle sezone više bio na klupi nego na terenu.

No, to ne umanjuje njegov talent. Nije potrebno biti veliki poznavao nogometne igre da bi se vidjelo da Nejašmić 'zna nogomet', ali sistem kakvog su prakticirali Tudor, kratko vrijeme Primorac i na kraju Tramezzani nije mu najbolje odgovarao. Bilo je jasno kako će Nejašmić ovog ljeta napustiti Poljud, ali mogući prelazak u Osijek krenuo se spominjati tek unazad mjesec dana. Prije toga, sve je naslućivalo da će Nejašmić put Gorice, ali odlaskom Siniše Oreščanina ta je priča nekako utihnula.

Nenad Črnko je u razgovoru za Germanijak izjavio kako bi volio vidjeti Nejašmića u Gorici, ali to se – prema svemu sudeći – ipak neće dogoditi. Odnosno hoće, ali kad im u goste bude stigao Osijek…

“Nejašmić je nama sigurno interesantan igrač, tu nema nikakvog skrivanja. Sigurno bismo s njim napravili iskorak i vjerujemo da bi se dobro uklopio u igru Gorice. No, znamo kakav je status igrača u Hajduku i nisam siguran koliko je u ovom trenutku realno da dođe kod nas. No, ako ne napravi inozemni transfer, bilo bi idealno da pronađemo zajednički jezik s igračem i Hajdukom te da na ljeto dođe u Goricu", rekao je predsjednik Gorice za Germanijak početkom svibnja.

Vuković se u 1. HNL vratio nakon dvije izvrsne sezone u Portugalu. Središnji veznjak defenzivnih sklonosti bio je jako važan faktor u igri Osijeka, naročito u prvom dijelu sezone, dok se onda pred sam kraj prvenstva Bjelica odlučio više prakticirati igru s dva napadača ili klasičnom polušpicom pa je tako Vuković u konkurenciji klupskog projekta Žapera, ponajboljeg igrača Kleinheislera i senatora Jugovića pao u drugi plan. Jasno, igraču njegovih kvaliteta to nije najbolje sjelo, što je i razumljivo. Uostalom, sigurno ga unazad dvije godine nisu bezrazložno pratili klubovi poput Chelseaja i Southamptona

Talijanski mediji danas su plasirali vijest kako je Osijeku zanimljiv i Marco Fossati, igrač koji igra na sličnom mjestu kao i Vuković. Sve to dalo je naslutiti kako rođeni Splićanin neće odraditi svoj ugovor do kraja u Gradskom vrtu, ali mnogi nisu znali da je razmjena s Hajdukom veoma blizu konačnog dogovora.

Informacija koju je prvi plasirao Index naknadno je potvrđena i za Germanijak, a cijeli bi posao trebao biti riješen u narednih 48 sati. Možda čak i ranije.

Iz neutralnog kuta gledanja, ovo bi trebala biti 'win-win' situacija za oba kluba, baš kao i za oba igrača. Vuković se vraća doma, vjeruje kako nije pokazao sve što zna i može kad je prvi put napustio klub te mu sigurno motiva ne nedostaje, a njegovo iskustvo i kvaliteta bit će od velikog značaja za novog trenera Gustafssona. S druge strane, Nejašmiću je promjena sredine prijeko potrebna, a u Gradskom vrtu se na njegovu pogrešku neće gledati pod povećalom kao što je to bio slučaj u Splitu.

Bjelica je nebrojeno puta u svojoj trenerskoj karijeri pokazao i dokazao da zna izvući ono najbolje iz igrača i implementirati ih u sustav u kojem oni mogu dati najviše. Oršić i Petković dva su najbolja primjera, s ti da se tu može spomenuti i kapetan U-21 reprezentacije Nikola Moro koji je i sam javno priznao kako mu je dolazak Bjelice u Dinamo jako pomogao u igračkom razvoju.

NBA-ovski trejd ili svojevrsna razmjena dobara nije tako ustaljena u hrvatskom nogometu, ali ovaj posao bi mogao postati ogledni primjer kako će obje momčadi napraviti odličan posao bez da su pritom potrošili jednu kunu na odštetu.


Tagovi

Josip VukovićDarko NejašmićHajdukOsijeknogometni transferitransferiLjetni prijelazni rok

Ostale Vijesti