11 mladih Hrvata koji su eksplodirali ove sezone

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 26.07.20. | 08:08

Konkurenciju u reprezentaciji moglo bi pojačati nekoliko mladih igrača koji su u ovoj sezoni pokazali izniman talent.

Adrian Šemper doživio je svakakve stvari u svojoj karijeri. Branio je u Ligi prvaka, bio je standardan u mini Vatrenima, ali mnogi kiksevi su ga koštali prilike da postane prvi čuvar mreže Dinama pa je tako umjesto njega tu priliku dobio Dominik Livaković. Već dvije godine je član talijanskog Chieva, prvo kao rezerva u Serie A, a sada i kao prvi vratar u Serie B. Nakon isteka dvogodišnje posudbe, Chievo je za milijun i pol eura otkupio njegov ugovor i time potvrdio kako je zadovoljan njegovim prezentacijama.

Ako za neki dio momčadi Hrvatska ne treba brinuti, to je svakako obrana, posebno mjesto stopera. Pored već iskusnijih Pongračića i Ćalete – Cara, raspolažemo s tri prava dragulja. Boško Šutalo je nakon sjajne jesenske polusezone u Osijeku brzo privukao interes Atalante, koja ga je otkupila za pet milijuna eura. Da ovaj mladić rođen 2000. godine ima budućnost kod Gian Piera Gasperinija, najbolje govori podatak o pet nastupa u Serie A nakon pamdemije koronavirusa. Za očekivati je da će sljedeće sezone ta minutaža biti još veća, a ovom rođenom Metkovcu pruža se sjajna prilika da u ligi koja posebno njeguje obranu izbrusi svoj neupitan talent.

Pored Šutala, tu su još dvojica mlađih momaka. Mario Vušković, koji će u studenom napuniti 19 godina, već se etablirao kao standardan član prve postave Hajduka. Sjajnih fizičkih mogućnosti, Vušković igrom neodoljivo podsjeća na Igora Tudora i jedna je rijetkih pozitivnih točaka u tmurnoj sezoni Splićana. Osim njega, HNL skriva još jednog stoperskog wunderkinda – Joška Gvardiola. Ovaj mladac rođen 2002. godine tek je nedavno napunio 18 godina i potpisao profesionalni ugovor s Dinamom, a već se duže vrijeme priča o interesu Bayerna za njega. Dinamo ga od ove sezone polako uvodi u seniorsku momčad, a već je skupio 12 nastupa uz jedan pogodak i to za pobjedu protiv Intera. Obrambenu četvorku zatvaramo s najugodnijim iznenađenjem riječke sezone. Daniel Štefulj sin je poznatog oca Danijela, a ove je sezone upisao već 21 prvenstveni i dva kup nastupa. Istaknuo se fantastičnim centaršutom, a jedan takav u gol je pretvorio Antonio Čolak u 1:0 pobjedi protiv Dinama u četvrtfinalu Kupa.

Ime Roberta Ljubičića relativno je nepoznato široj javnosti, no radi se o još jednom biseru iz dijaspore. Ovaj 21-godišnjak rođen je u Beču, a nastupa za St. Polten, momčad koja je sezonu završila na 9. mjestu austrijske Bundeslige. Pritom je Ljubičić, kao klasičan centralni vezni, u sezoni odigrao 32 utakmice uz učinak od tri pogotka i četiri asistencije. Da se radi o potencijalu vrijednog mlade reprezentacije, prepoznao je i HNS te je Ljubičić već upisao dva nastupa za U-20 reprezentaciju Hrvatske.

Osijek igra sjajnu sezonu u domaćim natjecanjima. Protiv Lokomotive će na domaćem terenu hvatati drugo mjesto koje vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka, dok su u Kupu bili nadomak pobjede protiv Rijeke i plasmana u finale, ali su na koncu poraženi, uz odluke suca Pajača koje su dovele do suspenzije istog. Važnu ulogu u odličnim igrama Osječana ima veznjak Mihael Žaper, proizvod osječke škole nogometa. Ovaj U-21 reprezentativac odigrao je 34 utakmice u sezoni uz četiri gola i tri asistencije.

Trojac veznjaka u našoj postavi zatvara Marko Tolić, najbolji igrač Lokomotive uz Kastratija i Uzuniju. Do prošlog je ljeta bio na dvogodišnjoj posudbi u Sesvetama, a povratkom na Kajzericu potpuno je eksplodirao te je zabio 14 pogodaka i dodao pet asistencija. S obzirom na to da ne igra u napadu već je ofanzivni veznjak, možemo reći kako je iza njega sjajna sezona u kojoj je u potpunosti eksplodirao.

Zanimljivu je sezonu imao Mario Ćuže. Jesensku je polusezonu odigrao na posudbi u Istri te je s osam golova i tri asista bio najzaslužniji za bodove momčadi s Aldo Drosine u prvoj polovici prvenstva. Uslijedio je povratak u Dinamo gdje je ipak bio u drugom planu, no kako je sezona odmicala svome kraju, minutaža još jednog mladića iz Metkovića bila je sve veća. Istu je opravdao golom za pobjedu na gostovanju kod Intera, što je jedna od rijetkih pobjeda Modrih u zadnje vrijeme.

U srijedu se u rukometno nastrojenom Celju slavio nogometni uspjeh. Klub iz ovog grada osvojio je prvi naslov u povijesti, a najzaslužniji za to je maestralni Dario Vizinger. Mladi napadač iz Čakovca ove je sezone zablistao u susjednoj Sloveniji te je upravo on bio glavni protukandidat Anti Vukušiću u borbi za titulu najboljeg strijelca lige. 22-godišnji Vizinger ove je sezone zabio 23 pogotka u prvenstvu, a tome je dodao i čak 12 asistencija. Zanimljivo, u Celje je stigao iz Rijeke, za koju je odigrao svega dvije utakmice u HNL-u. Uopće ne sumnjamo da na Rujevici žale za ovim propustom, ali sada je za to kasno jer Vizingera navodno prati tercet velikana iz Turske, o čemu smo pisali OVDJE.

Našu postavu zaključuje još jedan U21 reprezentativac - Petar Musa. On je proglašen najboljim napadačem češke Fortuna lige. Njegov novi poslodavac od siječnja ove godine, Slavia Prag, suvereno je promarširala češkim prvenstvom i obranila naslov, a 22-godišnji Zagrepčanin zabio je u cijeloj sezoni 14 golova. Prvi dio sezone Musa je proveo na posudbi u Slovanu iz Libereca, a golove je „pravedno“ raspodijelo – sedam za Slovan, sedam za Slaviju. Musa je službeno proglašen najboljim napadačem, a ujedno je i podijelio nagradu za strijelca s najviše golova jer je 14 golova zabio i njegov kolega iz gradskog rivala Sparte, a riječ je o Liboru Kozaku. Ipak, 31-godišnji Čeh je imao samo jednu asistenciju, jednu manje od Muse, stoga se Musa smatra najboljim strijelcem lige. Hrvatski napadač je stigao u Češku još na ljeto 2017. godine, igrački je odrastao u omladinskom pogonu NK Zagreba, nakon čega je preko Intera preselio u inozemstvo.

(foto: Goran Stanzl/Pixsell)

 


Tagovi

Daniel ŠtefuljMario ĆužeJoško GvardiolNogometdomaći nogometPrva HNLHrvatska nogometna reprezentacijaizdvajamo

Ostale Vijesti