Action Images/Stuart Franklin
Action Images/Stuart Franklin

Napokon derbi dostojan imena: Old Firm na Celtic Parku vrhunac je borbe za naslov u Škotskoj

Vrijeme Čitanja: 7min | sri. 02.02.22. | 08:00

Celtic i Rangers su na samo dva boda u prvenstvu, a mi zazivamo duhove starih derbija koji su obilježili ove klubove.

Svijet poznaje utakmice, i “utakmice”. Ona između Celtica i Rangersa je definitivno “utakmica”. Točnije, derbi dvaju rivala iz Glasgowa, poznatiji pod nazivom Old Firm, puno je više od nogometnog susreta. Gradski rivali, čiji stadioni su odvojeni svega nekoliko kilometara zračne linije, poprište su ne samo klupskog identiteta, već i onog nacionalnog, političkog, pa čak I religijskog. Ying i Yang Rangersa i Celtica predstavlja socijalnu borbu unionista i republikanaca, te protestanata i katolika odvojenih u zajednice “pravih” Škota i onih koji su se miješali s irskim doseljenicima. I tako je već dugi niz desetljeća.

Rivali su kroz stoljetnu povijest uspjeli ostati gotovo u egalu kada su u pitanju one vječne liste poput broja osvojenih naslova (Celtic 51, Rangers 55) dok je i sveukupni broj pobjeda obaju momčadi jako blizu. Celtic broji 159, Rangersi 167 pobjeda, a tu je i okruglih 100 neriješenih utakmica. Činilo se da ništa ne može, barem ne u ovoj novijoj povijesti, naštetiti ovom glasgowskom maratonu.

(2.35) Celtic (3.40) Rangers (3.60)

A onda, veliki disbalans u nogometnom kozmosu. Nakon tko zna koliko kultnih i legendarnih utakmica koje su prevrtale prvenstva, nakon toliko uspomena poput pogotka Shansukea Nakamure u utakmici koja je naposlijetku donijela I naslov “Hoopsima” tri kola prije kraja, Rangersi su usred podosta kompleksne financijske situacije bili primorani preseliti u najniži rang škotskog prvenstva. Period duge stagnacije ostavio je Celtic samog u društvu osjetno slabijih ekipa, što je potom i oslabilo škotsko prvenstvo, ionako u potpunosti oslonjeno na gradske rivale. Koliko je duopol ovih takmaca jak, najbolje govori činjenica kako je Aberdeenu bio potreban jedan Sir Alex Ferguson na klupi kako bi, po posljednji, uzeo naslov prvaka države 1985. godine. Svi kasniji naslovi ostali su u Glasgowu.

Danas, nakon devet uzastopnih naslova Celtica koji je prekinut velikim povratkom na tron ekipe s Ibroxa, gradski rivali su napokon u napetom egalu, sa samo dva boda prednosti koje uživaju Rangersi Giovannija Van Bronckhosta. Još kad uzmemo u obzir da su Rangersi prosuli nekoliko bodova u siječanjskom rasporedu, i da je Celtic domaćin na svom kultnom Parkheadu, postaje jasno da ćemo večeras od 20:45 gledati vraški dobar nogomet.

Rangersi su, unatoč odlasku Stevena Gerrarda u Aston Villu i dalje konkurentni s novim trenerom Vom Bronckhostom a tu je i nedavni. zvjezdani potpis Aarona Ramseyja koji je napustio Juventus kako bi se vratio na svoj Otok. On vrlo vjerojatno neće biti spreman za večeras ali je svakako veliko pojačanje u ovoj, po svemu sudeći „mrtvoj trci“ koja u Škotskoj redovito traje do posljednjog kola.

REUTERS/Russell CheyneREUTERS/Russell Cheyne

S druge strane, Celtic je taj koji je u usponu. Loš ulazak u sezonu nije obećavao navijačima Zeleno-bijelih ništa drugačiji epilog sezone od one prošle gdje su predali trofej Rangersima nakon duge dominacije uz konačni zbroj od čak 23 boda minusa. Plavu su sezonu su završili bez ijednog poraza, uz čak 102 osvojena boda. Srećom po današnji derbi, situacija je ove sezone itekako napeta. Trinaest kola prije kraja, Rangersi imaju svega dva boda prednosti. Odigran je tek jedan Old Firm ove sezone (Rangersi slavili s minimalnih 1:0),a za dva mjeseca nas čeka posljednji, koji će se igrati na Ibroxu. Nekako se čini da će ta utakmica odlučiti prvenstvo, dok će ga ova večerašnja – usmjeriti.

(2.35) Celtic (3.40) Rangers (3.60)

Prije nego li se bacimo u kratku analizu najnapetijih derbija ovih ekipa kroz povijest, spomenimo i kako je ova utakmica je za nas prvenstveno važna jer će u njoj nastupiti dvoje Hrvata. Borna Barišić za gostujuće Rangerse te Josip Juranović za Celtic.

Borna je uspješno odradio trenersku tranziciju. Odlaskom Gerrarda koji je preferirao našeg povremenog reprezentativca, uz sve češće glasine kako bi Barišić mogao put Watforda, njegova uloga u Rangersima je imenovanjem Giovannija van Bronckhosta došla pod znak pitanja. Srećom, Borna je standardni prvotimac kod nizozemskog stručnjaka, a prva ovosezonska asistencija (i to ona za pobjedu protiv Dundeeja u pretprošlom kolu) indikator je njegovog rasta forme.

REUTERS/Wolfgang RattayREUTERS/Wolfgang Rattay

Juranović se pak sjajno snašao otkako je stigao u Celtic iz Legije. Stacioniran u sustavu 3-4-1-2, Josip igra u vezi, iza sebe ima četiri postignuta pogotka i važnu zadaću izvođenja jedanaesteraca. Kao i Borna, standardni je prvotimac za svoju momčad, i prema onome što čitamo na tamošnjim portalima, navijači Celtica i uprava su jako zadovoljni njegovim dolaskom. Uostalom, potpisao je i dugi ugovor, u Glasgowu bi se trebao zadržati sve do ljeta 2026. godine.

A sada, kao zagrijavanje uoči derbija koji obećaje, prisjetimo se tri kultne utakmice ovih rivala, one koje su nosile preokrete na krcatim gradskim stadionima uz bučno nadlgasavanje navijača. Nažalost, od 2018. godine više nemamo vojsku gostujućih „tifosa“ na dezigniranim tribinama. Odlukom uprave Rangersa, pa sukladno tome i one s Parkheada, naglo je smanjen broj karata koji klubovi prepuštaju gostima. Odjednom, umjesto nekoliko tisuća navijača u plavim ili zeleno-bijelim dresovima, svega nekoliko stotina ulaznica za goste i daljnji korak opće gentrifikacije nogometa.

(2.35) Celtic (3.40) Rangers (3.60)

Danas nažalost još veća tuga. Na Parkheadu neće biti gostujućih ultrasa. Čini se da su dani napetih provokacija između tribina relikt prošlosti koji ćemo gledati samo na onim starim snimkama.

 Rangers Celtic 2:2 (Rangers pobijedio 5-4 nakon penala) –polufinale škotskog kupa, travanj 2016. godine

Četiri godine od pada u ponor, Rangersi su bili nadomak povratka u elitu. Travanj 2016. godine, i era trenera Marka Worburtona donijeli su navijačima Gersa prve naznake svijetla na kraju tunela. Napokon je ostvaren povratak u prvu ligu, a i polufinale kupa protiv Celtica je izgledalo kao prepreka koja bi se dala preskočiti bez obzira na veliku razliku u izazovima koje nose druga i prva liga. Na kraju se ispostavilo da je ovaj susret bio finale prije finala, jer je akcija na Hampden Parku, smještenom točno na pola puta između Parkheada i Ibroxa, bila definitivno prizor za pamćenje.

Prvo je gol zabio Kenny Miller, jedan od rijetkih koji su nosili dresove oba kluba. Tadašnji igrač Rangersa doveo je drugoligaša u vodstvo, samo da bi Shviachenko poravnao za 1:1 čime je okončano prvih 90 minuta susreta. Nitko nije očekivao šetnju Celtica, no ovakav rasplet, i pogotovo onaj koji je uslijedio, nitko nije očekivao. Rijetko kada se momčadi vraćaju nakon primljenog pogotka u produžetku, ali nam je ova utakmica i to podarila.

Opet su prvi zabili plavi dresovi, Barrie Mckay je zabio eurogol za pamćenje što je, u duhu dobrih starih vremena raspametilo dio stadiona koji navija za Rangers. Strašan udarac u rašlje svakako spada među najbolje trenutke novije povijesti ovog derbija.

Da stvari budu bolje, pobrinuo se Tim Rogić izjednačivši za Celtic što je značilo da će rivali u svoje prvo raspucavanje nakon čak 40 godina. Tragičar – junak produžetka Tim Rogić. Australac je promašio udarac s bijele točke predavši Rangersima karte za veliko finale. Možda i prvi vjesnik povratka velikog derbija. Ironično, kasnije su Rangersi izgubili finale od Hiberniana čime ova priča ipak nema filmski završetak. Zamalo.

 Rangers Celtic 3:2 – finale škotskog kupa, svibanj 2002. godine

Zanimljivo, unatoč totalnoj dominaciji ovih dvaju klubova kroz prvenstvo, u škotskom kupu smo ih posljednji put vidjeli kao protivnike u samoj završnici upravo te 2002. godine. Rangersi su uzeli naslov prvaka države, pa je Celticu bilo posebno važno ovu utakmicu pobijediti. No, Peter Loverkrands je imao drugačije planove. Danski napadač je, zajedno sa    Barryjem Fergusonom ispisao povijest odigravši partiju za pamćenje, još jednu u nizu onih koje su, poput gore spomenutog polufinala, iskre frcale na sve strane.

(2.35) Celtic (3.40) Rangers (3.60)

Opet je Celtic poveo, ovog puta John Hartson rano, u 19.minuti. Potom odgovor munjevitog Danca i novo vodstvo Celtica preko pogotka Boba Baldea. No, i toga popodneva su nogometni bogovi odlučili gledateljima priuštiti show. Barry Ferguson je vratio igru u egal sjajnim slobodnim udarcem, samo da bi Peter Loverkrands, vjerojatno u zadnjoj minuti, spretno pospremio loptu koju je Neil McCan poslao u peterac. Kao i u prvom primjeru, polovica stadiona je eruptirala.

 

Celtic Rangers 6:2 – škotska prva liga, kolovoz 2000. godine

Za kraj ostavljamo veliku pobjedu Celtica na otvaranju prvenstva novog milenija, uz vjerojatno najljepši pogodak na Old Firmu općenito. Celticova generacija predvođena legendarnim Henrikom Larssonom, uz još nekoliko talentiranih igrača poput Stylliana Petrova i Chrisa Suttona, izrežirala je jednu od najvećih pobjeda Zeleno-bijelih u cjelokupnoj povijesti ovih sjajnih dvoboja. Apsolutna rapsodija domaćina na samom početku koji je prvo preko Phila Lamberta postavio rekord za najbrže postignuti gol u derbiju (51 sekunda) a potom i poveo 3:0 u 11. minuti nakon pogodaka spomenutih Suttona i Petrova. Pokušali su se Rangersi vratiti smanjivši na 3:1, ali sve nade im je ugasio Henrik Larsson početkom drugog poluvremena kada je zabio nevjerojatni lob preko nemoćnog Klosa. Trenutak inspiracije.

Do kraja su još zabijali Dodds, Sutton i Larson, a Celtic je s ovakvom bombom započeo put prema dvostrukoj kruni koju su osvojili te sezone. Henrik Larsson je najavio početak golgeterske forme, kasnije će postati najbolji strijelac s čak 35 postignutih pogodaka. Celtic će osvojiti prvenstvo s čak 17 bodova prednosti ispred Rangersa.

 

REUTERS/Russell CheyneREUTERS/Russell Cheyne

Ako večeras dobijemo makar i komadić atmosfere i napetosti koji nosi Old Firm, onda će nam ova nogometna srijeda biti itekako uzbudljiva. Odgođeno kolo prvenstva koje se prvotno trebalo igrati 2.siječnja, dolazi nam kao idealna zakašnjela isplata nogometa. Ulozi su visoki, forma obaju momčadi je solidna, Celtic je u naletu s čak 13 utakmica bez poraza pa nam ne preostaje ništa drugo nego uživati u velikom derbiju koji u Glasgowu zbilja znači više od tri boda.

Premiership, 22. kolo

Utorak, 1. veljače

Dundee – Dundee United 0:0

Hibernian – Hearts 0:0

Livingston – St. Johnstone 1:2

Ross County – Aberdeen 1:1

St. Mirren – Motherwell 1:1

Srijeda, 2. veljače

Celtic – Rangers (20:45)


 *Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

CelticRangersOld FirmHenrik Larsson

Ostale Vijesti