Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

Name više skrivanja, ova Rijeka mora po naslov! Hodžina partija karijere, veznjak Rijeke hat-trickom potopio Osječane!

Vrijeme Čitanja: 6min | ned. 10.03.24. | 16:38

Iako je konačan rezultat bio 3-0, dojam je da su Osječani još i dobro prošli...

Magična predstava Veldina Hodže obilježila je 100. ogled Rijeke i Osijeka u HNL-u u kojem je momčad s Kvarnera na svojoj Rujevici s 3-0 bila bolja od svojeg 'rivala' s krajnjeg istoka Lijepe naše. Sva tri pogotka za Rijeku postigao je ranije spomenuti Veldin Hodža, Rijekino dijete i klupski projekt koji je još jednom potvrdio ono što cijeli Kvarner odavno zna - on je nebrušeni dijamant koji svakom utakmicom sjaji sve jače! Osijek je Riječanima parirao točno 15 minuta, nakon čega je na terenu postojala samo jedna momčad koja je potpuno zasluženo došla do pobjede u derbiju kola i vratila prvo mjesto! Svi znaju da Rijeka nema imperativ, ali na Kvarneru sve više ne smiju skrivati - ova momčad može, mora i treba napasti naslov prvaka!

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

U prvih 20 minuta vidjeli smo po jednu priliku na svakoj strani. Rijeka je propustila doći u vodstvo već u trećoj minuti kad je iz vrlo dobre pozicije, sa svega pet metara, Radeljić glavom propustio matirati Malenicu nakon sjajnog ubačaja Fruka, da bi onda na suprotnoj strani, u 11. minuti, jednu lošu komunikaciju na relaciji Labrović – Radeljić umalo kaznio Jugović koji je s tri metra iskosa pogodio okvir gola.

Osijek je dobro izgledao u prvih 15-ak minuta, u tim se trenucima činilo kako će se domaćin morati prilično namučiti kako bi vratili prvo mjesto, ali onda se u razmaku od 180 sekundi mreža Malenice dvaput zatresla.

Prvi pogodak na utakmici vidjeli smo u 21.minuti. Osijek je izgubio loptu na sredini terena, uslijedila je brza tranzicija Rijeke, a iako je Fruk imao mogućnost sam odapeti s vrha 16-erca, prvi asistent HNL-a još je jednom pokazao kako ima kompjutor u glavi te je sjajnim dodavanjem uposlio energičnog Hodžu koji je s lijeve strane ušao u 16-erac gostiju pa onda mirnim i preciznim udarcem svladao nemoćnog Malenicu – 1-0

Na tribinama se još uvijek slavio taj prvi pogodak Rijeke, da bi onda Veldin Hodža, već u 23. minuti, postigao svoj drugi pogodak na utakmici.

Pisali smo već, Hodža je osmica, ne šestica gdje ga se ‘guralo’ primarno zbog centimetraže. Ima sjajan osjećaj kad napasti prostor, a posebno dobro osjeća kada u fazi napada treba krenuti na prvu, a kada na drugu vratnicu. U 23. minuti dogodio se jedan déjà-vu, Osijekova vezna linija još je jednom jeftino prodala loptu na svojoj polovici, a Marić je potom s lijeve strane, poput najboljih bekova svijeta, sjajno zavrnuo na drugu vratnicu gdje je potpuno usamljen bio Hodža koji je imao prilično lagan zadatak te ga nije propustio riješiti na način kako Sopić to od njega zahtjeva - 2-0

U odsustvu Nike Jankovića, koji ove sezone igra fenomenalno u sustavu 4-1-4-1 na mjestu osmice koja se često asimetričnom postavkom pretvori u (krilnu) desetku, Veldin Hodža iskočio je u prvi plan. Hodža ne samo da je adekvatno zamijenio prvog topnika Rijeke, već je pokazao kako je prava šteta što je koncept Rijekine igre izgrađen tako da, kada su svi zdravi, jedan od velemajstora iz sredine terena (Selahi, Janković, Hodža, Fruk) naprosto mora svoju priliku čekati s klupe. No, Hodža je staložen, priseban i strpljiv, a iako je odavno označen kao klupski projekt, ni najmanje ne zamjera treneru Sopiću što najčešće upravo on bude taj koji momčadi doprinosi u drugoj fazi utakmice.

Prvo poluvrijeme ogleda na Rujevici bila je prava reklama za HNL, a u posljednjih pet minuta prvog dijela vidjeli smo tri ogromne prilike.

Prvo je u 42. minuti, u jednom napadu, Rijeka u razmaku od 10-ak sekundi dvaput pogodila vratnicu. Jednu pa drugu! Fruka, pisali su Francuzi, prati PSG, a da skauti na Parku Prinčeva znaju svoj posao Toni je demonstrirao sjajnim prizemnim udarcem sa 17 metara kojeg je u konačnici zaustavila vratnica. U nastavku akcije lopta se odbila do Marića, on je sjajnom varkom svojeg čuvara poslao na šestu Molo Longom, da bi onda još jednim dobrim udarcem na kušnju stavio Malenicu koji ipak nije mogao ukrotiti njegov udarac, a iako je Marićev nekadašnji suigrač već bio savladan, opet je vratnica pomilovala Osječane pa je tako na semaforu ostalo 2-0.

Nepisano nogometno pravilo ‘ne zabiješ – dobiješ’ Riječani su umalo osjetili na svojoj koži dvije minute kasnije. Veigina najslabija točka je kad ga se gađa dijagonalama, Portugalac često zna zaboraviti na igrača koji mu dolazi iza leđa, a tako je bilo i pred sam kraj poluvremena kad se Jurišić nakon izvrsnog ubačaja s desne strane našao sam pred golom domaćina, ali je iznimno loše postavio svoje lijevo stopalo u ključnom trenutnu pa je tako najbolja prilika Bijelo-plavih otišla u nepovrat.

Do kraja prvog dijela, domaćini su još jednom imali sjajnu priliku da opet matiraju Malenicu, ali maestralno poigravanje Hodže petom Marić nije uspio realizirati pa je tako krajnjim naporom Malenica uspio obraniti njegov pokušaj s 14 metara iskosa s lijeve strane.

Lijepo ispunjenje rujevičke tribine gromoglasnim su pljeskom svoje miljenike ispratile na predah, a budući da je Zekić itekako bio svjestan da njegova momčad ‘opasno visi’ te da je s 2-0 za Rijeku nakon prvih 45 minuta ‘dobro prošao’ strateg Osječana je očekivano u nastavku na teren poslao nova dva igrača – Prekodravca i Almasija.

Manje od dvije minute u drugom dijelu trebale su domaćinu da upute novi udarac prema golu Malenice, ali Pašalićev pokušaj iz ‘zone Pašalić’ ipak nije Rijeci donio još veću prednost.

Zekić je uvođenjem Almasija, a ostavljanjem Matkovića u igri, u drugom dijelu odlučio promijeniti sustav, bila je to tipična Zekićeva ‘Opcija B’ kad u prvom dijelu njegova momčad ne izgleda onako kao je on to zamislio, ali domaćin je na taj manevar svoje nekadašnje devetke, koji na Kvarneru u igračkoj karijeri ipak nije ostavio značajnijeg traga, bio spreman.

Kako je njegov brat Mateo ovog petka bio precizan u dresu Lokomotive, napadač Rijeke Mirko očito je bio iznimno motiviran da ovo kolo u HNL-u obilježe – Marići. U 51.minuti je sjajno odapeo nakon što mu je priliku kreirao raspoloženi Fruk, ali snažan pokušaj devetke Rijeke obranio je Malenica koji je dobrim pozicioniranjem zatvorio svoju prvu vratnicu.

Fruk je netko koga Riječani uvijek traže kad krene opjevana tranzicija momčadi s Kvarnera budući da i vrapci na grani sada znaju da će prvi asistent HNL-u u 99 posto slučajeva donijeti najbolju odluku u datom trenutku. U 56.minuti je Pjaca osvojio loptu pa prekrasnim dodavanje uposlio Fruka, on je u punom trku osvojio 20-ak metara pa onda na desnoj strani ‘snimio’ usamljenog Hodžu koji naprosto nije mogao odoljeti iskušenju pa je s 20-ak metara malko iskosa snažno odapeo prema golu Malenice. Tražio je Hodža hat-trick, nije ga za kriviti zbog toga, ali udarac Rijekine osmice ipak je otišao preko gola.

No, ono što Hodža nije uspio u 56., je sedam minuta kasnije. Bralić je prodao loptu na svojoj polovici, ona se našla u nogama Tonija Fruka koji je vidio krajičkom oka kako Hodža u punom sprintu ulazi u 16-erac s lijeve strane pa ga sjajnim dodavanjem uposlio, dok je Hodža efektno prebacio malo istrčalog Malenicu i tako kompletirao svoj hat-trick. S ovom asistencijom Fruk je prestigao Anasa Sharbinija po broju asistencija u jednoj sezoni. - 3-0

Veldin Hodža odigrao je najbolju utakmicu svoje dosadašnje karijere, a koliko je jaka ‘kemija’ kod Riječana vidjelo se i kod slavlja tog pogotka za 3-0. Đalović je, naravno, u sprintu kao iz igračkih dana, potrčao u zagrljaj heroja ove pobjede Rijeke, a s osmjesima od uha do uha Hodži su došli čestitati svi njegovi suigrači. Tribine? Sve očekivano – delirij!

Do kraja utakmice Rijeka je rutinski odradila posao, s tim da je u 79. umalo Mitrović drugu utakmicu zaredom našao u na listi strijelaca. Osijek je bio neprepoznatljiv, jalov, nemoćan i bezidejan. 3-0 na kraju? Bijelo-plavi su dobro i prošli…

Rijeka – Osijek 3-0

Strijelci: 1-0 Hodža (21., Fruk), 2-0 Hodža (23., Marić), 3-0 Hodža (63., Fruk)

Stadion: Rujevica, gledatelja: 6718

Glavni sudac: Duje Strukan (Split) , VAR: Fran Jović (Zagreb)

Žuti kartoni: Veiga (Rijeka), Pušić, Cokaj (Osijek)

Crveni kartoni: /.

Rijeka (4-1-4-1): Labrović – Veiga (66. Mitrović), Radeljić, Galešić, Goda - Selahi - Pašalić, Hodža (83. Banda), Fruk (73. Petrovič), Pjaca (73. Ivanović) – Marić (66. Obregon)

Osijek (4-2-3-1): Malenica - Omerović, Duarte, Bralić, Jurišić - Cokaj (46. Prekodravac), Nejašmić, Jugović (67. Guedes) - Pušić, Bukvić (46. Almaši) - Matković (54. Gržan)



Tagovi

HNK RijekaRijekaOsijekHNLHrvatska nogometna ligaVeldin Hodža

Ostale Vijesti