Nakon probe protiv opuzenskog Neretvanca, gol-mašina sa Solomonskih Otoka ispisala povijest svoje zemlje

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 30.01.23. | 12:30

Ima tek 19 godina, a već je zabio preko 100 seniorskih golova.

Solomonsko Otočje je država članica Comonwealtha ukupne površine 28.400 kvadratnih kilometara, a koja se sastoji od šest glavnih i više od 900 manjih otoka smještenih u Pacifiku. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2021. na Solomonskom Otočju živi 707.850 stanovnika, pretežito kršćanina, melanezijskog podrijetla. Bitka kod Guadalcanala, najvećeg državnog otoka, jedna je od najpoznatijih Drugog svjetskog rata, ujedno i jedna od prekretnica Rata na istočnom bojištu te su o njoj napisane brojne knjige i snimljeni brojni dokumentarci.

Jedna od specifičnosti te pacifičke države jest bila ta da do jučer nisu imali niti jednog profesionalnog nogometaša u Europi. Doduše, Solomonsko Otočje je trenutno 136 reprezentacija Svijeta, bolje rangirana od, recimo Litve, Moldavije, Andore i Malte, ujedno i druga najjača reprezentacija Oceanije, ako Australiju svrstamo pod Azijski nogometni savez. Svoj najveći uspjeh zabilježili su 2004. kada su osvojili drugo mjesto na OFC-ovom Kupu nacija, i to još u periodu dok je Australija bila dio Oceanijskog nogometnog saveza.

Unatoč tome, Solomonsko Otočje nikada nije imalo profesionalnog nogometaša. Sve do jučer...

Naime, u nedjelju, 29. siječnja 2023. Raphael Lea'i potpisao je profesionalni ugovor s mostarskim Veležom i na taj način ispisao povijest svoje otočne države. Ovaj 19-godišnji napadač, kojem ime i prezime podsjeća na zvijezdu Milana i portugalske reprezentacije, stigao je u Mostar na probu, impresionira u prijateljskoj utakmici protiv Neretvanca iz Opuzena čime je zadovoljio čelnike Veleža koji su mu dali priliku da se okuša u profesionalnom nogometu.

U Velež je stigao iz lokalnog Henderson Eelsa za kojeg je zabio nevjerojatnih 95 golova u svega 50 nastupa. U kratkoj seniorskoj karijeri već je zabilježio sedam nastupa za reprezentaciju i pritom zabio pet pogodaka. Briljirao je u ključnoj utakmici prve faze kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru, kada je zabio sva tri gola u 3:1 pobjedi svoje reprezentacije nad Tahitijem. Potom je zabio i u polufinalu kvalifikacija u 3:2 pobjedi nad Papuom Novom Gvinejom, prije nego što je Solomonsko Otočje izgubilo finale od Novog Zelanda s 0:5. Još u srednjoškolskim danima igrao je u Novom Zelandu i pritom je zabio 41 pogodak u sezoni, a još ranije su interes za njegove usluge iskazali argentinski Godoy Cruz, australski Brisbane Roar i turski Alanyaspor.

Raphael Lea'i je na svjetsku scenu prvi put stigao 2018., sa samo 15 godina kada je briljirao za U19 futsal reprezentaciju Solomonskih Otoka na Olimpijskim igrama za mlade. Iako je njegova reprezentacija turnir završila na posljednjem mjestu svoje skupine, bez osvojenog boda i s gol-razlikom 13:39, Lea'i je zabio sedam golova za svoju reprezentaciju, između ostalog i sva četiri u 4:10 porazu od kasnijeg viceprvaka Rusije.

Cijelu dosadašnju karijeru paralelno je igrao futsal i nogomet, a sada je eto, dobio priliku zaigrati profesionalni nogomet u susjednoj nam državi....



Tagovi

nogometna reprezentacija Solomonskih Otoka

Ostale Vijesti