Pixsell
Pixsell

Nakon 11 godina hrvatska futsal reprezentacija vraća se u Zagreb, kvalifikacije za SP otvaramo u Njemačkoj

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 04.07.23. | 18:26

Hrvatska je sudjelovala na samo jednom Svjetskom prvenstvu, prije 23 godine u Gvatemali.

1.HMNL je po koeficijentu četvrta liga Europe, Hrvatska ima najbolje europske futsal suce, iznimno cijenjene trenere i igrače, no ono što hrvatskom futsalu fali u odnosu na sve ostale momčadske sportove (izuzev hokeja) je - iskorak na reprezentativnoj razini. Hrvatska futsal reprezentacija svoj najveći uspjeh ostvarila je 2012. kada je na domaćem Europskom prvenstvu stigla do polufinala i na kraju završila na četvrtom mjestu. Tada su splitski Spaladium i zagrebačka Arena bili krcati, no, u posljednjih 11 godina, iako smo imali sjajnu generaciju, Futsal Vatreni nisu uspjeli proći grupu na Europskim prvenstvima, a na dva Svjetska prvenstva nisu se ni kvalificirali. Nakon posljednjeg posrtaja na Euru 2022. Marinko Mavrović je svojem stručnom stožeru priključio Kujtima Morinu i ovaj iskusni dvojac odlučio se na pomlađivanje reprezentacije. Ta nova, pomlađena Hrvatska suvereno je osvojila Glavnu rundu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se iduće godine održati u Uzbekistanu, a potom je odigrala i jako dobar turnir u Maroku, a na kojem su sudjelovale iznimno jake reprezentacije Maroka, Francuske i Japana.

Pred Futsal Vatrenima je konačni čin, Elitna runda kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Prvo nakon Gvatemale 2000. koji je ostao jedini Mundijal na kojem je Hrvatska nastupala. Osvajač skupine izborit će direktni plasman u Uzbekistan, a četiri od pet najbolje rangiranih drugoplasiranih momčadi igrat će dodatne kvalifikacije za Mundijal. Hrvatska se u Elitnoj rundi nalazi s reprezentacijam Slovačke, Njemačke i Francuske. Nijemci, iako futsalski rastu, nameću se kao autsajderi skupine, a Futsal Vatreni bi s jakim reprezentacijama Slovačke (koja je pobijedila Hrvatsku na prošlom Euru) i Francuske (koja je izbacila Hrvatsku iz dodatnih kvalifikacija za Euro 2018), trebali voditi ravnopravnu bitku za plasman u Uzbekistan.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

UEFA je jučer objavila točne datume utakmica Elitne runde kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Hrvatska će grupu otvoriti gostovanjem u njemačkom Chemnitzu 16. rujna, a četiri dana kasnije u Puli će dočekati Slovačku. Iduće dvije utakmice igraju se u listopadu. Prva 5. u mjesecu u francuskom Lavalu, a pet dana kasnije (10. listopada) Vatreni će Les Blues dočekati u Zagrebu u kojem se reprezentativna utakmica nije igrala od ranije spomenutog Eura 2012.! Odlučujući dvoboji igraju se u prosincu, 15. u mjesecu Hrvatska dočekuje Njemačku, a 20. gostuje kod Slovačke. Posljednja domaća utakmica kvalifikacija održat će se u Osijeku ili Slavonskom Brodu.(nr)

Raspored utakmica u skupini C

1. kolo (16. rujna)

Slovačka - Francuska

Njemačka - Hrvatska (Chemnitz)

2. kolo (20. rujna)

Hrvatska - Slovačka (Pula)

Francuska - Njemačka

3. kolo (5. listopada)

Francuska - Hrvatska (Laval)

Njemačka - Slovačka

4. kolo (9. i 10. listopada)

Hrvatska - Francuska, Zagreb

Slovačka - Njemačka

5. kolo (14. i 15. prosinca)

Francuska - Slovačka

Hrvatska - Njemačka (Slavonski Brod/Osijek)

6. kolo (20. prosinca)

Slovačka - Hrvatska

Njemačka - Francuska

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

FutsalfutsalHrvatska futsal reprezentacijaKvalifikacije za Svjetsko prvenstvosvjetsko prvenstvo u futsalu

Ostale Vijesti