Najmlađi debitant u povijesti Rijeke u HNL-u potpisao profesionalni ugovor

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 26.02.20. | 18:08

Mnogi uvjeravaju kako je pred ovim mladićem blistava budućnost.

Ovaj 17-godišnjak upisao je svoj debi u HNL-u još prošle sezone dok je trener kluba bio Igor Bišćan, a to se dogodilo u posljednjoj utakmici sezone kada je njegova Rijeka odigrala 1:1 protiv Slaven Belupa u Koprivnici.

U toj utakmici sadašnji izbornik U-21 reprezentacije Hrvatske koristio je još Hrvoja Smolčića (koji je ove sezone postao standardan prvotimac), Milana Ristovskog (mlađeg brata omiljenog riječkog Makendoca Stefana), Denisa Bušnju (zanimljivog krilnog napadača koji je trenutno na posudbi u Istri) te Adriana Libera koji ove sezone igra izvrstan nogomet u hit klubu 2.HNL Orijentu.

Zanimljivo, iako je Braut najmlađi “Riječanin” u povijesti HNL-a, na vječnoj ljestvici najmlađih debitanata je tek na 46 mjestu. Prvo mjesto i dalje drži Marko Dabro, današnji igrač BSK Bijelog Brda koji je debitirao u HNL-u sa samo 16 godina i dva dana. Iako se od njega mnogo očekivalo, Dabro ipak nije (barem zasada, ali još ima puno vremena) opravdati sva očekivanja nogometne javnosti, a o njemu ste nedavno mogli čitati upravo na Germanijaku budući da ovaj zanimljivi mladić osim 2.HNL nastupa i u 2.HMNL:

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FGermanijak%2Fposts%2F2411490228957264&width=500" width="500" height="491" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>

Rijeka posljednje vrijeme u svojem sastavu ima sve više “svojih igrača”, a to je nešto što je riječkoj publici itekako drago. Iako je klub proteklih sezona ostvario najveće uspjehe u svojoj povijesti, tvorcu svih tih velikih stvari, Matjažu Keku, nerijetko se spočitavalo što u kadru nema nekoliko igrača poniklih u riječkoj školi nogometa.

Budući da financijska slika kluba više ni izbliza toliko “čista” kao proteklih nekoliko sezona, klub je na neki način primoran forsirati svoje mlađe igrače. Taj modle mogao bi postati pravi jackpot, a pravi primjer tome je Ivan Lepinjica, mladi veznjak koji je silom (ne) prilika postao srce riječke vezne linije.

Podjećamo, Lepinjica je prošle zime ekspresno povučen s posudbe iz Zadra budući da je Bišćan u tim trenucima bio lišen usluga nekoliko svojih središnjih veznjaka koji su u tada bili ozlijeđeni. Malo po mnalo, Lepinjica se nametnuo u početnih 11 Riječana, a njegove dobre igre dovele su ga do toga da su se za njjegovim uslugama zainteresirali klubovi iz lige petice kao što su Toulouse i Chelsea.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FGermanijak%2Fposts%2F2348271225279165&width=500" width="500" height="491" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FGermanijak%2Fposts%2F2358512027588418&width=500" width="500" height="492" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>

Baš poput Lepinjice svoje je minute dočekao Hrvoje Smolčić, a kasnije i mladi vratar Ivor Pandur, što govori da riječka škola nogometa i nije toliko loša kao što su neki tvrdili te bi jednoga dana klupski račun postati puno deblji zahvaljujući igračima koje su dugo godina školovali i oblikovali prema svojim potrebama.

Osim već navedenih igrača, u kategoriju potencijalnih prvotimaca jednoga dana spominju se Noel Bilić i Ivan Nevisitić, dvojac od kojeg na Rujevici mnogo očekuju, a još uvijek nisu upisali niti jednu minutu za seniorsku momčad kluba.

Nakon potpisa Bilić je dao kratku izjavu za klupske stranice:

“Zadovoljan sam i sretan” rekao je Filip nakon što je stavio potpis na novi ugovor:

“Najvažnije je da nastavim raditi i da me zdravlje posluži, da ozljeda bude što manje. Čeka nas još puno utakmica, borba za drugo mjesto i Kup Hrvatske “, istaknuo je mladi desni bek, a svoje zadovoljstvo ovim poslom nije krio ni Ivan Mance, zamjenik sportskog direktora HNK Rijeke:

“Drago nam je da se Filip pridružio mladim igračima koji su potpisali profesionalan ugovor s Rijekom. Naša priča oko mladih igrača već je dala rezultata s nekoliko imena u prvoj ekipi i vjerujem da će u budućnosti biti još puno mladih talenata koji će obući dres Rijeke”, zaključio je nekadašnji vratar Rijeke i bivši mladi reprezentativac Hrvatske.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fnk.rijeka%2Fposts%2F10157462664699177&width=500" width="500" height="465" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>

(foto: Pixsell)

 


Tagovi

Filip BrautRijekaIvan Mance

Ostale Vijesti