Matej Horvat @Pixsell
Matej Horvat @Pixsell

Najbolji igrač 1.HMNL za Germanijak: Zbog gustog raspored kasno smo se počeli spremati za Ligu prvaka, a kvaliteta domaćeg prvenstva slabija je zbog loše lopte

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 02.12.21. | 08:12

S Matejom Horvatom porazgovarali smo o utakmicama Olmissuma u Ligi prvaka, 1.HMNL, hrvatskoj reprezentaciji, ali i o nedavnoj utakmici njegovog bivšeg kluba Futsal Dinama i Olmissuma u Zagrebu koja je završila u većini hrvatskih medija.

Hrvatski prvak u futsalu u četvrtak kreće s nastupom u Elitnoj rundi Lige prvaka. Za razliku od prošle sezone, kada se cijelo natjecanje igralo po nokaut sistemu i Olmissum je stigao do osmine finala, u ovoj sezoni natjecanje se vratilo u stari format.

Hrvatski prvak suvereno je zaključio Glavnu rundu Lige prvaka, s maksimalnim učinkom u tri utakmice i konačnom gol-razlikom 14:1.

Olmissum je sada dobio možda i najtežu grupu u Elitnoj rundi koja se igra od 2. do 5. prosinca u Lisabonu. Domaćin je klupski prvak Europe i prvak države koja je aktualni svjetski i europski prvak u futsalu. Sporting iz Lisabona je ujedno i najveći favorit ovogodišnjeg natjecanja. Druga momčad grupe je prvak Rusije, jaka Sinara iz Jekaterinburga, a treći prvak Nizozemske, domaćina skorog Europskog prvenstva, Hovocubo.

Dojam je da će se Sporting i Sinara boriti za Final Four, a Olmissum i Hovocubo za ‘utješno’ treće mjesto. Sve utakmice prenose se na kanalu Hrvatske nogometne televizije, a druga i treća utakmica skupine i na programu HRT-a.

NAJBITNIJE JE DATI SVE OD SEBE

Može li hrvatski prvak napraviti senzaciju i plasirati se na završni turnir upitali smo hrvatskog reprezentativca i najboljeg igrača 1.HMNL prema izboru Nogometnog sindikata, Mateja Horvata.

“Sigurno da na papiru Sporting i Sinara slove za favorite u grupi. To je činjenica i toga smo svjesni. U Lisabon idemo dati sve od sebe. Kako ćemo proći? Kako bude, bit će. Najbitnije je da damo sve od sebe”, rekao nam je za početak Horvat.

Sporting je, kao aktualni prvak Europe, jedna od najjačih momčad svijeta u ovom trenutku. S njima otvarate natjecanje. Kako se uopće pripremiti za takvu utakmicu?

“Sporting je trenutno ako ne najbolja onda sigurno jedna od tri najbolje momčadi svijeta. Zbog gustog rasporeda u prvenstvu i Kupu, tek smo u ponedjeljak počeli razmišljati o njima. Naš stručni stožer pripremio nam je video-analize, puno pričamo i dogovaramo se”.

Prošle sezone Olmissum je zapeo u osmini finala Lige prvaka koja se igrala u drukčijem formatu. Tada je s 2:1 bolji bio prvak Rusije KPRF. Olmmissum je odigrao dobru utakmicu, u trenucima je bio potpuno ravnopravan protivnik, ali su na kraju Rusi zasluženo izborili završni turnir.

Kako bi usporedio Sinaru s prošlosezonskom momčadi KPRF-a?

“Iako smo izgubili samo s jedan razlike, KPRF je ipak bio bolji od nas. Nije to baš bila u potpunosti Al pari utakmica. Sinara? Teško mi je procijeniti. Ono što sam vidio kroz neke njihove utakmice, rekao bih da je to ekipa vrlo slična KPRF-u”.

Hovocubo je predstavnik Nizozemske i nepoznanica u domaćoj javnosti, što nam možeš reći o njima?

“Nizozemci sigurno imaju dobru ekipu budući da su došli do ove faze natjecanja. U Glavnoj rundi igrali su s Mostarom i u toj utakmici su se pokazali u odličnom svijetlu. Znam da imaju kvalitetne pojedince i od igrača Mostara koji su igrali protiv Hovocuboa saznali smo da su jako nezgodna ekipa".

Jeste li se zbog gustog rasporeda u domaćim natjecanjima uopće stigli taktički pripremiti za ovaj turnir i kakvo je fizičko i zdravstveno stanje momčadi. Kapetan Stjepan Perišić propustio je posljednje utakmice, hoće li biti spreman za Ligu prvaka?

“Zbog klupskih, ali i reprezentativnih obaveza, praktički nismo ni stigli trenirati normalno zadnjih mjesec dana. Što se zdravstvenog stanja tiče, Perišić se, nažalost, nije stigao oporaviti te neće biti spreman za Ligu prvaka”.

ZBOG LOŠE LOPTE U DOMAĆEM SE PRVENSTVU IGRA SLABIJI FUTSAL

Kako komentiraš ovu sezonu 1.HMNL, Olmissum je i dalje najjači, ali je već nagazio na dvije mine, u Vrgorcu i Zagrebu?

“Kvaliteta lige u igračkoj smislu je slična prijašnjim sezonamA, ali ukupno gledajući mislim da se u velikoj mjeri igra lošiji futsal zbog nove lopte s kojom se igra ove sezone. Mislim da one koji su odlučivali o tome nije baš briga za to”.

Dosta se pisalo o povratku Dinama protiv Olmssuma, igrao si za oba kluba, i sam si sudjelovao u povratcima na temelju pritiska s tribina, kakav je osjećaj igrati kada su tribini za tebe, a kakav kada su protiv?

"Bila je to jedna od utakmica za koje se može reći da su promocija za naš sport. Osobno nisam osjećao da su tribine protiv mene jer meni je uvijek gušt igrat pred Dinamovim navijačima. U glavu sam si stavio kao da navijaju za nas”, rekao nam je Horvat kroz smjeh i nastavio: “Sigurno da su Bad Blue Boysi pomogli Dinamu u toj utakmici, ali mislim da smo najveći krivci za ispuštenu pobjedu mi sami. Jednostavno, ne smijemo dopustiti da prospemo prednost od 0:4”.

MORAMO VJEROVATI U USPJEH NA EURU

Vrlo brzo igra se Euro 2022., u kadru bi trebalo biti dosta Olmissumovaca. Kakva su očekivanja od turnira, ima li ova hrvatska reprezentacija kvalitetu za medalju?

“Hrvatska ima veliku kvalitetu, ali mislim da je najbitnije ići korak po korak i vjerovati da možemo napraviti velike stvari. Teško mi je nešto prognozirati. Vidjet ćemo na Euru imamo li dovoljnu kvalitetu za to ili ne”.

Koji su tvoji planovi za budućnost?

“Trenutno me veže ugovor s Olmissumom do kraja ove sezone i o drugim stvarima ne razmišljam”, rekao nam je za kraj Zagrepčanin u redovima prvaka iz Omiša.


Tagovi

futsalPrva HMNLMNK OlmissumOlmissumMatej HorvatFutsal DinamoMNK Futsal Dinamo

Ostale Vijesti