Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Najava HNL-a – VARAŽDIN: Malim koracima se daleko stigne

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 11.07.22. | 09:01

Povratnik među 'elitu' ne misli plesati samo jedno ljeto u odabranom društvu. Kostur momčadi ostao je isti, stiglo je par prinova, a zajedništvo i zdravi temelji kluba i one najpesimističnije malo omekšaju…

Godinu dana čekali smo na zvuk najpoznatije sirene hrvatskog nogometa i taktove 'Ja sam Varaždinec'. Sad smo, napokon, to i dočekali, jer Varaždin se vratio u HNL i među elitom ne misle plesati tek jedno ljeto. Svjesni su svi u klubu da je pred njima jedna zahtjevna sezona, ali isto tako su svi optimistični budući da je klub na dobrim, zdravim temeljima. Lani je Varaždin osvojio 2.HNL, po novom Prvu nogometnu ligu, a iako im je Rudeš prijetio sve do nekoliko kola prije kraja prvenstva, naslov je na kraju zasluženo otišao u ruke trenera Kovačevića i njegove momčadi. Tijekom cijele prošle sezone Varaždin je pokazao stabilnost, kontinuitet. Nakon polovice prvenstva bili su drugi, ispred njih je bio tek Orijent 1919, da bi u nastavku oni nastavili u istom ritmu, dok je momčad sa Sušaka tek u posljednjem kolu izborila ostanak. Baš taj primjer najbolje ocrtava zahtjevnost drugog ranga hrvatskog nogometa, a budući da su Varaždinci tamo plivali jako dobro, malo je onih koji sumnjaju da među odabranim društvom neće imati baš ništa za reći.

ŠTO SE PROMIJENILO OD SVRŠETKA PROŠLE SEZONE?

Trener Kovačević napokon je dobio priliku voditi Varaždin u HNL-u. Igrači mu vjeruju, na treninzima se radi dobro, zna se kakav tip nogometa preferira i svima u klubu to odgovara. Ne traži pojačanja kakva ne može dobiti, radi u zadanim gabaritima i sve što je dosad napravio ispalo je dobro.

Što se tiče prijelaznog roka, najveći udarac po momčad je odlazak prošlosezonskog prvog vratara Sentića, dok je praktički sve ostalo nepromijenjeno. Iz Gorice je trajno u Varaždin stigao Fran Brodić, baš kao i iz Hajduka Tonio Teklić i Michele Šego. Novaci su Filip Brekalo (mlađi brat hrvatskog reprezentativca Josipa), Jozo Stanić (stigao iz Augsburga na posudbu), vratar Božidar Radošević te Karlo Perić iz HD-a, dok bi uskoro, kako doznajemo, konkurenciju na stoperskoj poziciji trebao pojačati Luka Jelenić iz Inter Zaprešića.

Preciznije govoreći, Varaždin je radio samo kozmetičke promjene. Zasad, jer prijelazni rok još traje, te nije nemoguće da opet u klubu osvane neki novi 'Obregon'. Takve stvari je nemoguće predvidjeti, ali sigurno je da Varaždinci neće gomilati igrače već će sustavno graditi svoju momčad. Ako netko ode, klub će reagirati.

Zasad je najviše upitnika kod vratarske pozicije gdje se za mjesto jedinice bore Zelenika i Radošević. Ostalo je 'više-manje' sve poznato, sa svega nekoliko varijacija na temu…

KAKO SU PROŠLE PRIPREME?

Nakon početnog dijela u Varaždinu, momčad je krajem lipnja otputovala na sedmodnevne pripreme na Kupres gdje su odmjerili snage s Veležom i Posušjem, dok su prije prvenstva odigrali 'generalku' protiv mađarskog Honveda.

Protiv Rođenih su Varaždinci bili posebno raspoloženi. Slavili su na kraju s uvjerljivih 3:0, a strijelci su bili Posavec, Perić i Domjanić.

Nakon toga je uslijedio ogled protiv Posušja gdje pobjednika nije bilo (1:1), s tim da je precizan za Varaždince bio Tonio Teklić.

Na kraju, u tzv. generalci protiv Honveda, Varaždin je u Lendavi slavio minimalnim rezultatom, a strijelac jedinog pogotka bio je Elezi.

NA KOGA OBRATITI POZORNOST?

Nekoliko igrača 'upada u oko', ali ova sezona mogla bi biti odlučujuća za nekoliko igrača. Za neke dugogodišnje igrače Varaždina bi se napokon moglo vidjeti jesu li prvoligaški ili drugoligaški igrači, vrataru Zeleniki je ovo posljednja slamka spasa da pokaže kako nije 'slučajno' bio na popisu putnika za SP u Brazilu prije osam godina, baš kao što je sad idealno vrijeme da dodatni iskorak napravi i pravi lider ove momčadi postane Fran Brodić.

Već je standardna priča da Varaždinci imaju nekoliko svojih 'klinaca' od kojih se puno očekuje, tu u prvi plan dolaze Lusavec, Vugrinec, Domjanić i Belcar, ali nitko od njih ne očekuje da postanu nositelji ove sezone.

Naravno, puno toga će se vrtjeti oko Igora Postonjskog, kapetana kluba i jednog od najboljih (možda čak i najboljeg) izvođača prekida u HNL-u te nepredvidivog Tonija Teklića koji je kadar jedinim potezom riješi utakmicu.

CILJEVI U NOVOJ SEZONI?

Malim koracima se daleko stigne. Varaždin je na dobrim temeljima, ali to ne znači da pred njima nije puno posla. Ako uspiju zaokružiti financijsku konstrukciju te ukoliko se otvori mogućnost da dovedu nekog 'kapitalca', onda bi priča mogla biti puno ozbiljnija. Ovako… Podosta upitnika. Barem dok ne krene sezona te se ne stekne neki generalni dojam nakon prvih nekoliko kola.

Cilj ove momčadi je jednostavan – izboriti ostanak. Sve ostalo bilo bi svojevrsno traženje kruha pored pogače. Isto tako, u klubu se nadaju isprofilirati neke mlade igrače na kojima će se kasnije nastojati ostvariti zarada. Skoro 20 godina prošlo je otkako je Varaždin posljednji put ostvari višemilijunski izlazni transfer (Bjelanović, sezona 02./03, Como, 2.5 milijuna eura), s tim da će proći još neko vrijeme prije nego li se s trona skine Davor Vugrinec koji je u 1998. otišao u Trabzonspor za četiri milijuna eura.

PROGNOZA PLASMANA

9. – 10. mjesto.

Borba će trajati do samog kraja, ali Varaždinci mogu ostati u HNL-u. Prijelazni rok još traje, treba vidjeti hoće li trener Kovačević dobiti još pokojeg novog igrača, ali u svakom slučaju se Varaždinu ne bi smjelo dogoditi isto što i Dragovoljcu lani koji je već nakon prvog dijela sezone bio praktički otpisan.

POSTAVA ZA 1. KOLO

POGLED SA STRANE

HNL, 1. kolo

Petak, 15. srpnja

Dinamo – Lokomotiva 20.00

Subota, 16. srpnja

Osijek – Gorica 19.00

Šibenik – Rijeka 21.00

Nedjelja, 17. srpnja

Varaždin – Slaven Belupo 19.00

Istra 1961 – Hajduk 21.00


Tagovi

Najava HNL-a 2022./23.NK VaraždinVaraždin

Ostale Vijesti