Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Najava HNL-a - ŠIBENIK: Sve je novo, sportski direktor, trener i igrači, samo su ambicije ostale iste

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 12.07.22. | 08:05

Šibenik se promijenio u svim segmentima, a trener Čanadi ima na raspolaganju vrlo zanimljivu momčad. Nekoliko talentiranih mladih igrača, nekoliko igrača u igračkom uzletu i nekoliko prekaljenih, iskusnih lisaca

Poput igre svjetla i sjene izgledala je protekla šibenska sezona. Odlična jesen u kojoj je Šibenik bio svojevrsni hit prvenstva, pretvorila se u proljeće iz noćne more u kojemu su Šibenčani imali i sreće što je Dragovoljac već ranije previše zaostao pa nisu imali pravi stres borbe za ostanak. No, možemo reći da se, zapravo, ovaj Šibenik počeo stvarati već na proljeće. Nova vlasnička struktura koja je zatekla dugove i rupe u proračunu, onda odlazak najboljeg igrača Marina Jakoliša, suspenzija nekih važnih igrača, lutanje s trenerima, od Ferde Milina preko Marka Kartela do Deana Računice, borba i nesuglasice s navijačima... Do utakmice s Dinamom u kojoj se odlučivalo o prvaku i u kojoj su Šibenčani bili pod velikim pritiskom da moraju dati i više nego objektivno mogu. Sve su to Šibenčani prošli u prošloh polusezoni, trebalo je to biti svojevrsno čistilište za novu sezonu. Jesu li se uspjeli 'očistiti' vidjet ćemo vrlo brzo. Kakav ćemo Šibenik gledati, onaj lanjski jesenski ili ovogodišnji proljetni, ili možda nešto između? Lako je moguće da se 'narančasti' sa Šubićevca opet budu neugodni za mnoge favorite. Jer, ima tu materijala...

ŠTO SE PROMIJENILO OD PROŠLE SEZONE?

Jednom rječju - sve. Počevši od sportskog direktora, došao je u tu vruću fotelju Dario Dabac, bivši sportski direktor Istre. Stigao je iz Austrije i novi trener Damir Čanadi, čovjek koji ima solidan trenerski CV, a puno je novih lica u svlačionici. Od iskusnog Duje Čopa koji je došao na posudbu iz Dinama, preko Ivana Dolčeka koji je na posudbi iz Hajduka, Sache Marasovica igrač s iskustvom iz Francuske koji je igrao u Interu do bivšeg hajdukovca Leona Krekovića. Ili Patricka Salomona iz grčkog Atromitosa. Tu su i neka već poznata šibenska imena, Ćurić, Rogić, Rak, Kvesić... Po imenima, ali i po širini Čanadi, za čiju će momčad konkurirati i njegov sin, ima naizgled vrlo solidno društvo u svlačionici. Istina, otišao je jedan od najboljih igrača prošle sezone, Antonio Jakoliš, a nema ni Antonija Marina koji se vratio s posudbe u Dinamo. Da skratimo priču o promjenama u prošloj sezoni, jednostavno, gdje se god okrenete po Šubićevcu, nešto je novo. Ako se taj novi Šibenik dopuni i novim motivom i dobrom atmosferom, mogao bi projekt zakoračiti u pozitivnije vode.

KAKO SU PROŠLE PRIPREME?

Četiri su utakmice dosad odigrali Šibenčani i možemo reći s polovičnim uspjehom. Krenuli su porazom od srbijanske Bačke Topole (1:2), potom je uslijedio remi s ljubljanskom Olimpijom (0:0), u utakmici u kojoj je zadnji put na klupi Zmajčeka sjedio Robert Prosinečki. Znate ono priču o sukobu unutar ljubljanskog kluba. Potom je došla i prva pobjeda, protiv bugarske Mintse iz Plovdiva, uvjerljivih 3:0. Za kraj tog dijela priprema još jedan remi, s BiH premijerligašem Posušjem na čijoj je klupi bivši Šibenikov trener Ferdo Milin. Vodili su Šibenčani 2:0, ali nisu izdržali, Posušje je izjednačilo. No, imao je trener Čanadi, kad se podvuče crta, razloga za zadovoljstvo. Naime, četiri je pogotka u pripremnim utakmicama zabio Leon Kreković, protiv Posušja u strijelce se upisao i Čop, najavivši da bi se mogao vratiti u golgetersku formu. Iako Čanadi još nije stvorio udarnih 11, barem se tako čini, dojam je da forma momčadi raste i da bi do početka prvenstva mogao oformiti vrlo solidan kostur.

NA KOGA OBRATITI POZORNOST?

Ima se što pratiti u Šibeniku, bilježiti i analizirati. Momčad okupljena sa svih strana, stari i mladi, oni koji su se već dokazali, kao i oni koji tek dolaze. Niko Rak slovio je od lani za jednog od najvećih talenata HNL-a, hoće li ove godine napraviti iskorak, postati važna karika Šibenika i igrač za kojega će se tući i jači klubovi. Skauti velikih svjetskih klubova sigurno nisu zbog njega slučajno dolazili na Šubićevac, nešto su u njemu vidjeli. Došao je i mladi veznjak Ivica Vidović iz Dinama, koj je još proljetos bio na posudbi i najavio igrački napredak, iz Lokomotive je, pak, stigao mladi Špeljak. No, ako je suditi prema pripremama u kojima je briljirao, veliki adut mogao bi biti Leon Kreković, bivša Hajdukova nada i povratnik iz Belgije. Dosta je aduta u rukavu trenera Čanadija, netko od svih tim imena bi mogao iskočiti.

CILJEVI U NOVOJ SEZONI?

Stabilizacija kluba prvi je i osnovni zadatak. Novi vlasnici došli su u teškom trenutku, dugovi prethodnika su rasli, morali su kresati kadar i financije. Zasad se čini da su na dobrom putu, no, do potpune stabilizacije ipak će trebati još vremena. Naravno, klub bi trebao živjeti i od prodaje igrača, stoga je cilj Šibenčana gurnuti u vatru nekoliko mlađih igrača, omogućiti im napredak i staviti ih u izlog. A paralelno s time, naravno, i onaj sportski dio, osigurati ostanak u ligi. I to što prije da se onda Šibenčani u miru mogu pripremati za novi iskorak, a tako će i lakše dati šansu mladima. Teško je očekivati da će sve svoje probleme riješiti u prvom dijelu sezone, ali financijska stabilnost i momčadi bi omogućila mir i fokus na teren, time i veću vjerojatnost da pravih briga oko ostanka neće biti. Zato je financijska stabilnost primarni zadatak, u HNL-u je to važan faktor za uspjeh.

PROGNOZA PLASMANA

7-8. MJESTO

Teško je vjerovati da Šibenčani mogu već ove sezone poremetiti planove prvoj šestorki, iako na Šubićevcu govore da im je dugoročni cilj Europa. No, kako financijski, tako je primarno i rezultatski stabilizirati klub, lišiti ga opasnosti od ispadanja iz elitnog razreda. Sedmo ili osmo mjesto realnost je za ovu momčad, dovoljno da se ispuni taj glavni cilj za ovu sezonu. Dojam je na prvu da Šibenčani imaju kvalitetniji igrački kadar od Istre, Varaždina i Slavena Belupa i da ne bi trebali imati brige oko ostanka. Ako ne bude nekih novih potresa, stalnih promjena trenera i igrača.

SASTAV ZA PRVO KOLO

HNL, 1. kolo

Petak, 15. srpnja

Dinamo – Lokomotiva 20.00

Subota, 16. srpnja

Osijek – Gorica 19.00

Šibenik – Rijeka 21.00

Nedjelja, 17. srpnja

Varaždin – Slaven Belupo 19.00

Istra 1961 – Hajduk 21.00

Igre ne sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

HNLNK ŠibenikNajava HNL-a 2022./23.

Ostale Vijesti