Marko Prpic/PIXSELL
Marko Prpic/PIXSELL

Najava HNL-a - HRVATSKI DRAGOVOLJAC: U Sigetu ne žele plesati samo jedno ljeto

Vrijeme Čitanja: 6min | pon. 12.07.21. | 14:48

Nakon odlične sezone u 2. HNL, momčad iz Sigeta vraća se u odabrano društvo 10 najboljih hrvatskih klubova.

Utakmicom između aktualnog hrvatskog prvaka Dinama i Slaven Belupa započet će 31. sezona 1. HNL. Plavi na Maksimiru dočekuju Farmaceute, utakmica počinje u 18:55, a u odnosu na prošlu sezonu, dogodila se jedna promjena – Hrvatski dragovoljac ušao je u Prvu ligu, dok je Varaždin sad član 2. HNL.

Hrvatski dragovoljac posljednji je put bio sudionik 1. HNL u sezoni 13/14. Tu sezonu okončali su na 10. mjestu s ukupno 30 osvojenih bodova, dok je Slaven Belupo s dva boda više zadržao prvoligaški status preko dodatnih kvalifikacija. Dragovoljac je možda ispao iz Prve lige, ali nisu ostavili loš dojam. Igrali su dobar nogomet, uspjeli su svladati Hajduk rezultatom 4:1 i u dva navrata Osijek (1:0, 2:0), ali sve to u konačnci nije bilo dovoljno. Remi u posljednjem kolu baš protiv Osijeka ih je skupo koštao, a presudnim se pokazao pogodak Josipa Barišića u 83. minuti. Da bi stvar po momčad iz Sigeta bila gora, u toj istoj minuti Barišić je ušao u igru...

Za Dragovoljac su te sezone igrala neka dobro poznata HNL imena poput Kreše Ljubičića, Ivana Božića, Tomislava Mrčele i Jana Doležala, ali je ipak prvo ime momčadi bio Stipe Bačelić Grgić. On je sa 10 pogodaka bio i najbolji strijelac HD-a te sezone, a njegove odlične izvedbe te sezone osigurale su mu potpis za Cercle Brugge. Kasnije je BačelićGrgić igrao još za Puškaš Akademiju, Mezőkövesd Zsóry FC i Slaven Belupo, da bi se onda ovog ljeta vratio u matični klub, Šibenik.

Stipe Bačelić Grgić @PixsellStipe Bačelić Grgić @Pixsell


Dragovoljac danas nema takva imena u svojem kadru, ali to ne znači da je isti nešto slabiji nego kad su posljednji put bili dio elitnog razreda hrvatskog nogometa. Prvo ime momčadi je Valentino Majstorović, 25-godišnje desno krilo koje je cijelu svoju dosadašnju karijeru proveo u dresu HD-a, a svakako treba spomenuti i mladog Karla Perića, kapetana i sigurnu jedinicu Zvonimira Šubarića te Ricarda Bagadura, 25-godišnjeg braniča kojeg je u ljeto 2014. godine Fiorentina dovela u svoje redove iz Rijeke za 500 tisuća eura.

PREGLED PRVOLIGAŠKIH SEZONA

Bit će ovo 10. jubilarni put da će Dragovoljac igrati u 1. HNL. Najbolja njihova sezona bila je ujedno i druga u elitnom razredu hrvatskog nogometa, a tad su sezonu okončali na trećem mjestu. U 30 utakmica skupili su 13 pobjeda, 10 remija i sedam poraza, a prvo ime momčadi bio je Dragan Vukoja koji je te sezone bio najbolji klupski strijelac s 19 pogodaka. Prva liga tad je brojala 16 klubova, u toj sezoni 96/97. ispalo ih je čak šest, a razlika između 11. Segeste, koja je dogdine igrala 2. HNL – Središte i trećeplasiranog HD-a, koji si je osigurao plasman u Intertoto kup, bila je 10 bodova.

Prošle sezonu HD je završio kao pobjednik 2. HNL. Startali su s četiri pobjede, redom su padali Croatija Zmijavci, Osijek II, Junak i Dugopolje, da bi tek u petom kolu bili uskraćeni za sva tri boda budući da su na gostovanju kod Međimurja podijelili bodove s klubom koji je kasnije ispao iz 2. HNL (1:1).

Već na polusezoni je bilo jasno kako su oni glavni favoriti za ulazak u 1. HNL, a iako im se u proljetnom dijelu sezone dogodio pokoji kiks, oni su bez većih problema u konačnici i ostvarili svoj glavni cilj.

Sezonu su okončali s 59 bodova. Imali su 16 pobjeda, 11 remija i 7 poraza, dok im je gol razlika bila 49:39. U prijevodu, HD je imao drugu najbolju obranu lige i tek osmi najbolji napad, ali to im je bilo dovoljno da osiguraju prvu mjesto ispred Rudeša koji je na kraju skupio dva boda manje, odnosno BSK Bijelog Brda koji je imao četiri boda manje.

TRENER

Nakon neslavne avanture Jerka Leke koji je na klupi Hrvatskog dragovoljca izdržao manje od tjedan dana, kormilo prve momčadi preuzeo je dotadašnji trener juniora Miroslav Kuljanac.

Bio mu je to ujedno i prvi izlet u seniorski nogomet, a budući kako, sam će reći, sebe vidi kao vojnika kluba, odlučio se odmah primiti posla. S vremenom će se pokazati – posao je odradio dobro.

Dragovoljac je plasirao u 1. HNL, a u dogovoru s upravom kluba angažirano je podosta novih igrača s kojima bi momčad trebala biti konkurentnija. Probali smo kontaktirati neke od čelnika, ali na njihovu zamolbu pričekat ćemo još malo s izjavama. Prijelazni rok još uvijek traje, a u Sigetu na planiraju sad stati.

Kuljanac će na raspolaganju imati puno bolju momčad nego prije svega dva mjeseca, ali kompletan roster još nije kompletiran.

Miroslav Kuljamac @PixsellMiroslav Kuljamac @Pixsell


Pod njegovim vodstvom HD je zasad odigrao 20 utakmica. Skupio je sedam pobjeda, devet remija i četiri poraza, a 30 osvojenih bodova u prijevodu znači da po utakmici skupi 1.5 bodova. Eh, kad bi tim ritmom nastavio i u 1. HNL…

NAJBOLJI IGRAČ

Iako nije njihov igrač, ime koje se ističe je ono Tonia Teklića, veznjaka Hajduka koje će sljedeću sezonu provesti na posudbi u zagrebačkom prvoligašu. Njegov talent je neosporan, ali je na svoju želju prošlu sezonu odlučio provesti na Poljudu. Vjerovao je da će se nametnuti za prvih 11, ali budući da je skupio tek 13 utakmica u 1. HNL (jedan pogodak) svima je jasno kako je trebao ostati još minimalno godinu dana u sredini u kojoj bi njegove kvalitete došle više do izražaja i gdje bi imao veću minutažu.

HD bi mogao biti 'idealan fit' za ovog plemenitog veznjaka koji je jednako dobar kad treba podvaliti loptu ili snažno odapeti iz daljine. Pod Toplakom je u Varaždinu igrao jako dobro, a kad bi jednako tako nastavio i u Sigetu, nema sumnje da bi bio prvi igrač momčadi.

MLADA NADA

Karlo Perić - Dijete Hrvatskog dragovoljca i igrač koji je u klubu od svoje 5. godine. 20-godišnji napadač prošle je sezone u 2.HNL skupio 25 utakmica i šest pogodaka, a od njega se očekuje da u nadolazećoj sezoni bude još ubojitiji.

„Prvi cilj je osigurati opstanak, a onda pokušati i nešto više. Momčadi su podjednake, pokušati ćemo dati svoj maksimum“, rekao je Karlo prilikom potpisa novog ugovora prije 10 dana.

„Ja sam dečko iz Sigeta. Puno mi znači prilika koju su mi dali predsjednik i klub. Velika mi je čast igrati za svoj klub. Šteta što nećemo igrati u Sigetu“, istaknuo je mladi napadač čija tržišna vrijednost prema Transfermarktu iznosi 350 tisuća eura.

Perić je nedavno potpisao novi dvogodišnji ugovor s klubom, a u Sigetu se nadaju da će baš on jednog dana biti najveći izlazni transfer u klupskoj povijesti.

PREDSEZONA

Posljednji pripremni dvoboj momčad Hrvatskog dragovoljca odradila je protiv Kustošije, dok su prije toga protivnici bili iz BiH. Protiv Širokog Brijega i Zrinjskog su odigrali 2:2, dok je drugoligaš Posušje slavio rezultatom 4:3.

Prvi ogled u 'novoj sezoni' imali su protiv Rijeke na Rujevici, ali su usprkos dobrom dojmu put Zagreba otišli s porazom od 3:0. Jasno, ništa od navedenog nije zabrinjavajuće, ipak je riječ o pripremnim utakmicama u kojima su 'noge teške', a i Kuljanac je rotirao veliki broj igrača kako bi vidio na koga može, a na koga ne može računati u nadolazećoj sezoni.

Utakmica protiv Kustošije (4:0) bila je njihova ujedno i posljednja prije početka nove sezone. Prvi protivnik bit će im momčad Istre 1961, a sezonu otvaraju gostovanjem na Aldo Drosini 18. srpnja (18:55).

POSTAVA

Preostale najave pronađite OVDJE.


Tagovi

Hrvatski dragovoljacHNLHrvatskanajavaHNL najava 21/22

Ostale Vijesti