Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

Najava HNL-a – HAJDUK: Prioritet je iskorak u Europi, a onda napad na duplu krunu

Vrijeme Čitanja: 9min | pet. 15.07.22. | 08:00

Ostao je kostur momčadi koja iznijela rezultat iz prošle sezone, a tu su potpisi kapetana Lovre Kalinića i Marka Livaje kao garancija za dugorčnu stabilnost. Bila su tek dva bitnija odlaska, ali brzo je stigla i zamjena. Očekuje se još pojačanja, a primaran je iskorak u Europi za rezultatsku i financijsku stabilnost. Prošla sezona je završila s osvojenim Kupom i borbom za naslov, a u domaćim natjecanjima se ne očekuje ništa manje i ove...

Zaokret u koji se krenulo na Poljudu prije godinu i pol dana donio je najbolji rezultat u posljednjih deset godina. Sezona se završila na drugom mjestu i trofejno s pokalom Kupa u vitrinama nakon dugo vremena. Rezultati iz prošle sezone brzo će se zaboraviti u Hajduku, ali ne iz neke demencije već iz veće ambicije za novu. San je i prošle bila dupla kruna kojoj su se nadali Splićani sve do posljednjeg pretkola. Zamjerka u prethodnoj sezoni ostaje rano ispadanje u Konferencijskoj ligi od Tobola, a na Poljudu su taj rezultat doživjeli kao tešku lekciju koju će se ovog ljeta svim silama potruditi izbjeći i napraviti iskorak u europskim natjecanjima.

Jasno je da s većim rezultatskim očekivanjima veća su i ona u prijelaznom roku pa se očekuje do kraja ljeta nekoliko novih imena. Dosad je tek došao branič Toni Borevković, a spominju se u kuloarima razna imena još za dolaske. Ono što smo naučili proteklih godinu i pol dana da na Poljudu nema iracionalnog i nerealnog te da je sve moguće kad se najmanje nadate. Percepcija realnosti u očima čelnika Hajduka je nešto drugačija, a kad svi misle da je nešto nemoguće s time se vole najviše uhvatiti u koštac. Tako i navijači ne sumnjaju da bi i ovo ljeto moglo biti plodonosno po pitanju dolazaka. Ne ovisi to više ni o prodajama jer Lukša Jakobušić je iskorijenio politiku 'prodaj da bi kupio', a nakon uvodne utakmice sezone u Superkupu i želja koje imaju jasno je da će trebati širi kadar od onog kojeg trenutno imaju.

Najpozitivnija stvar je da se zadržao kostur momčadi koja je iznijela prošlu sezonu i da su ključni igrači sami izražavali želju za ostankom. Da to nisu prazne riječi potpisom ugovora je prvo pokazao kapetan Lovre Kalinić, a onda i Marko Livaja te ostali koji nemaju namjeru s Poljuda dok ne ostvare ono što žele. Prošle sezone su pokazali što i koliko mogu, a uz određene nadogradnje i eventualni bljesak mladih igrača iz svoje škole ciljevi bi mogli na kraju vrlo lako biti i ispunjeni.

ŠTO SE PROMIJENILO OD SVRŠETKA PROŠLE SEZONE?

Ono što je bio ključni problem Hajduka je kontinuitet u svim sferama, od upravljanja do terena. Događalo se da bi se značajno izmijenio sastav prvih 11 u odnosu na protekle sezone, a ne bi se kretalo ni s istim trenerom. Mijenjali su se stručnjaci na klupama, dovodili igrači koji nisu bili u stanju odgovoriti tradicionalnim zahtjevima i ambicijama kluba renomea Hajduka. Godine su prolazile bez uspjeha i mijenjanja ideja i politika koje nisu davale pozitivan rezultat. Taj problem je detektiran davno, a s njim se konačno uhvatilo u koštac. Kako smo već spomenuli u uvodu kostur momčadi je tu, svi ključni igrači od Lovre Kalinića, Josipa Eleza, Filipa Krovinovića, Marka Livaje, Nikole Kalinića i drugih ostali su na okupu sa željom da naprave veći rezultat od onog prošlog sezone, a svojim iskustvom i pozitivnom energijom značajno doprinosi Danijel Subašić. Tu je i trener Valdas Dambrauskas koji je u svom mandatu na klupi Hajduka izgubio tek dvije natjecateljske utakmice u prvenstvu i na jedanaesterce posljednju u Superkupu. Kontinuitet momčadi i trenera važan je za uspjeh, a ostaje tek nadogradnja za još bolji rezultat.

Na početku priprema priopćeno je kako posudbu neće produžiti Ferro, a ni da se neće ići na otkup ugovora Nikole Katića te da je sporazumno raskinut ugovor s Josipom Posavcem koji je otišao u Dansku. Brzo je stiglo prvo rješenje na stoperskoj poziciji u vidu Tonija Borevkovića koji je donio iskustvo portugalske lige te se očekuje barem još jedno pojačanje na toj poziciji. Želje su još pojačanja u veznom redu i eventualno na krilnim pozicijama. Tijekom priprema na posudbu s pravom otkupa otišao je mladi napadač Marin Ljubičić, a njegovu zamjenu vide u unutarnjoj rezervi Ivanu Šariću iza kojeg je dobra sezona na posudbi u Radomlju.

Poziciju drugog vratara trebao bi preuzeti 21-godišnji Karlo Sentić koji je prošle sezone s Varaždinom osigurao plasman u 1. HNL.

Nadaju se na Poljudu i ponudama za neke igrače, prvenstveno za one na koje se i najmanje računa. Tu su u prvom redu Dimitrios Diamantakos, Kristian Dimitrov, Samuel Eduok i Alexander Kačaniklić čiji status bi voljeli riješiti do kraja prijelaznog roka. Dok se za njih čekaju ponude interesa ne manjka za najatraktivnije eksponate poput Stipe Biuka i Emira Sahitija koje Hajduk sigurno neće pustiti bez višemilijunske odštete. U Biukovom slučaju spominju se talijanski klubovi, dok je Sahiti bio tema njemačkih medija zbog interesa HSV-a.

S druge strane u rubrici pojačanja navijači bi voljeli da se ponovi prijelazni rok od prošlog ljeta, a razbacuje se imenima koja su trenutno dosta nerealna poput posudbi Marka Roga i Nikole Vlašića. Dok se čeka drugo, treće i još pokoje ime pod službenom objavom u bijelom dresu Dambrauskas u trenutnom kadru ima ono što mu treba za započeti sezonu. Osim iskusnih igrača i kostura momčadi od prošle sezone tu je i nekolicina mladih poput Ivana Ćubelića koji bi mogli dobiti minutažu u uvodnim utakmicama.

KAKO SU PROŠLE PRIPREME?

Hajduk je pripreme unutar 15-ak dana odradio u austrijskom Bad Waltersdorfu gdje su igrali i četiri pripremne utakmice. Bile su to i prve prave pripreme ove momčadi s obzirom na to da su neki dolasci prošlog ljeta bili kasniji, a zimske je obilježila korona među igračima pa je propao put u Portugal.

Rezultati pripremnih utakmica potenciraju se od uvoda u sezonu Hajduku u lošem svjetlu. No, litavski stručnjak Valdas Dambrauskas ciljano je birao protivnike na pripremnim utakmicama kakvi ih mogu dočekati u Europi. Otkrile su te utakmice puno toga Dambrauskasu gdje je njegova momčad trenutno i na čemu mora poraditi od obrambenih reakcija do automatizama u napadu.

Prvu utakmicu odigrali su Austriji s kombiniranim sastavima protiv rumunjskog prvaka Cluja, a poraženi su rezultatom 0:2. Iduća utakmica igrala se protiv HSV-a u istom mjestu, a završila je remijem 2:2. U trećoj utakmici protiv Genta isprobavao je Dambrauskas najjači sastav s kojim kreće u novu sezonu i teško poražen s 0:3, dok je u posljednjoj utakmici odigrala kombinirana momčad i zaključila pripreme remijem od 1:1.

Još prije utakmice Superkupa priznao je Dambrauskas da momčad nije na nivou na kojem želi da bude. Međutim, najavio je kako vjeruje da će kroz uvodni dio sezone doći do željene razine, a to uključuje i uigravanje igrača koji se budu postepeno priključivali.

NA KOGA OBRATITI POZORNOST?

Tu ćemo istaknuti dva igrača, jednog koji je već sezonu i pol s momčadi te drugog koji se priključio od ove sezone. Stipe Biuk i Ivan Ćubelić. Ovaj mladi dvojac pronalazio je mjesto na relevantnijim listama svjetskih talenata. Biuk je pomalo u očima javnosti ostao dužnik tijekom prošle sezone, barem što se tiče statistike nakon bljeska kojeg je pokazao pri priključenju prvoj momčadi. No, nakon dobro odrađenih priprema opet je pokazao da potencijal koji ima u njemu buja i da se tek treba pokazati u pravom svijetlu. Ovo bi mogla biti ta njegova sezona koju priželjkuju navijači i u klubu. Međutim, potvrdu u Hajduku može prekinuti i prava ponuda koja bi zadovoljila čelnike i samog igrača.

Što se tiče Ćubelića, on je odradio seniorsku posudbu prošle godine u Dugopolju, a tijekom priprema je pokazao da bi mogao dobiti minutažu u prvoj momčadi ove sezone. Njegovi ubačaji iz prekida su kako bi se žargonski reklo pola gola, a koliko je opasan pokazao je i u utakmici s HSV-om na pripremama kad je zabio gol. U svakom slučaju ima potencijal koji tek treba potvrditi na seniorskoj razini.

CILJEVI U NOVOJ SEZONI?

„Mi smo taoci našeg rada i igre. Nitko ne želi ništa manje nego prošle sezone. Bili smo drugi, samo je jedan korak naprijed. Kup smo osvojili, tu ne možemo bolje, ali možemo u Europi. Želim da igramo bolji nogomet, da više dominiramo, zabijamo golove“, rekao je na press konferenciji uoči prve utakmice sezone Valdas Dambrauskas. Već nakon osvojenog Kupa postavljeni su ciljevi za novu sezonu.

U domaćem prvenstvu to je borba za duplu krunu, dok je iskorak u Europi primaran. Godinama je Hajduk ostvarivao loše plasmane u europskim utakmicama od raznoraznih Dila Gori, Gzira i u konačnici Tobola, a posljednji put je igrao skupine europskog natjecanja u sezoni 2010/11. Stoga i ne čudi da je Europa prioritet na Poljudu, a osim što donosi rezultat tu je i značajna financijska injekcija koju će dobiti ulaskom u skupine Konferencijske lige.

PROGNOZA PLASMANA

1.-2. mjesto

Nakon prošle sezone i izvrsnog golgeterskog učinka Marka Livaje, dobrih partija u derbijima očekivanja su ista i za ovu. Livaja je prvo svojim ostankom u Hajduku, a onda učinkom dosegao zasluženo kultni status među navijačima i ne namjerava stati samo tu. Želja je njegova i igrača napraviti više, od Lovre Kalinića koji je potpisom trogodišnjeg ugovora to još jednom potvrdio kao i Marko Livaja potpisom do 2027. godine, preko Nikole Kalinića koji se odrekao značajno veće plaće u Veroni da bi se vratio doma s matičnim klubom podignuti trofej do Filipa Krovinovića, Josipa Eleza, Darija Melnjaka, Lukasa Grgića, Dina Mikanovića i drugih. Startat će u početku bez Nikole Kalinića i Marca Fossatija zbog ozljeda, ali vjeruje se da u unutarnjim rezervama ima dovoljno snage na početku za izgurati pozitivne rezultate i bez ovog važnog dvojca.

Pokazali su u više slučajeva prošle sezone da imaju pobjednički mentalitet što se najbolje očitovalo u preokretu za osvajanje Kupa na Poljudu. Gard, stav i znanje za osvajanje trofeja imaju, a za oscilacije u igri koje su još uvijek prisutne Dambrauskas će pronalaziti rješenja. Uz određene nadogradnje i nadopune po pozicijama, tj. adekvatne zamjene dovedene u prijelaznom roku Hajduk se ima pravo nadati najmanje istom uspjehu kao što ga je imao prošle sezone, a želje su i veće od toga.

POSTAVA ZA 1. KOLO


POGLED SA STRANE

Uoči prve utakmice sezone za Hajduk s Istrom 1961 razgovarali smo s bivšim stoperom oba kluba Petrom Bosančićem. Između ostalog dotaknuli smo se i toga koliko Hajduk može u narednoj sezoni.

„Stvarno dugo vremena nije bila tako dobra situacija da ključni igrači ostaju u Hajduku. Opet vidjeli smo ovu utakmicu Superkupa s Dinamom gdje je po mom mišljenju razlika bila u širini kadra. Nedostaje još poneki igrač s klupe koji bi kad treba podigao još malo ritam i napravio razliku. Dinamo to ima, govoreći o njima kao najvećem rivalu Hajduka ove i svake sezone. Moje mišljenje je da bi se trebao proširiti još malo kadar jer igrat će se Europa, a tu su još borbe za naslov prvaka i Kup. Puno je to utakmica, a nadam se i da će Hajduk ove sezone izboriti skupine Konferencijske lige. U svakom slučaju za igranje na toliko frontova sigurno treba još igrača, a vidjeli smo kako se radi zadnjih godinu i pol dana otkako su u klubu predsjednik Lukša Jakobušić i sportski direktor Mindaugas Nikoličius. Radi se dobar posao i siguran sam da će napraviti sve kako treba da Hajduk i ove sezone bude konkurentan do zadnjeg momenta za trofeje i iskorak u Europi,“ rekao nam je Bosančić i na to se nadovezalo pitanje što misli koliko može Hajduk ove sezone.

„Mislim da može daleko s obzirom na to da je i trener kojem se vjeruje već duže vrijeme na klupi. Uz navijačku podršku i ako se krene kako treba mislim da Hajduk može daleko dogurati. Teško je prognozirati trofej s velikom sigurnošću, ali vrlo je lako moguće da i ova sezona završi s peharom.“


HNL, 1. kolo

Petak, 15. srpnja

Dinamo – Lokomotiva 20.00

Subota, 16. srpnja

Osijek – Gorica 19.00

Šibenik – Rijeka 21.00

Nedjelja, 17. srpnja

Varaždin – Slaven Belupo 19.00

Istra 1961 – Hajduk 21.00



Tagovi

HajdukValdas DambrauskasMarko LivajaLovre KalinićNikola KalinićFilip KrovinovićNajava HNL-a 2022./23.HNL

Ostale Vijesti