Robert Matić / Hajduk.hr
Robert Matić / Hajduk.hr

Najava HNL-a – HAJDUK: Kalinić, Livaja, mađarska laka konjica i hrpa mladih, Hajduk napada vrh

Vrijeme Čitanja: 8min | čet. 15.07.21. | 08:33

Splitski klub vapi za trofejima, u sezonu Bijeli ulaze s velikim ambicijama, kako i dolikuje velikom klubu

Nova sezona, nova euforija, nove velike ambicije. Nikada se to kod Hajduka neće promijeniti, još od osnivanja daleke 1911. godine splitski je klub predodređen za najveće dosege. Za navijače Bijelih većeg kluba nema, bez obzira na rezultate, formu, momčad, uprave, predsjednike. Svi su prolazni, samo Hajduk živi vječno.

Naravno, velikan s Poljuda diči se velikom povijesti, uspjesima i trofejima pa mu se borba za vrh nameće sama po sebi. A na vrhu Bijeli nisu bili dugih, predugih 16 godina, zadnji naslov prvaka osvojili su 2005. godine. Tako dugu sušu bez titule imali su sredinom prošlog stoljeća, ali bila su to neka sasvim druga vremena i potpuno drugačiji nogomet.

Današnji Hajduk vapi za uspjesima, u proteklih nekoliko sezona malo je na Poljudu bilo suza radosnica, puno više razočaranja i turbulencija u svim segmentima kluba. Nisu Bijeli našli utjehu ni u osvajanju Kupa, zadnjeg su uzeli 2013. godine, a europski nastupi redovito su završavani u pretkolima Europske lige. Za klub takvog ugleda i društvenog statusa, radi se o očajno slabim rezultatima.

I prošla sezona bila je izuzetno teška za Hajduk, dugo se strahovalo da klub neće izboriti plasman u Europu što bi bio još jedan (pre)bolan udarac. Ipak, u proljeće su Splićani uhvatili dobar ritam pod vodstvom talijanskog trenera Paola Tramezzanija. Nisu igrali nekakav raskošan nogomet, ali bili su talijanski pragmatični. Minimalne pobjede, dobra obrana i ekstra kvaliteta u liku povratnika Marka Livaje donijeli su Bijelima četvrto mjesto, posljednje koje vodi u europska natjecanja. Doduše, pomogla je i Gorica, odigravši katastrofalnu završnicu sezone. Nekadašnji trener Hajduka Siniša Oreščanin danas vjerojatno kune zlu sreću i težak raspored, ali Turopoljci su pod njegovim vodstvom ispustili veliku bodovnu prednost i sami sebe izbacili iz Europe.

Hajduk je priliku da se ugura među prva četiri spremno iskoristio i odmah krenuo u rekonstrukciju momčadi. Ključni ljudi Bijelih danas su predsjednik Luška Jakobušić i sportski direktor MIndaugas Nikoličius, Dubrovčanin i Litavac odlučni su u namjeri da stvore momčad koja će konkurirati za vrh ljestvice.

Da će Hajduk u novoj sezoni biti dobar uvjeren je Zoran Vulić, legenda Bijelih, jedan od najvećih nogometaša i trenera u povijesti kluba.

"Vidim Hajduka boljeg nego lani, doveli su nekoliko dobrih igrača, ozbiljna su momčad. Ne sviđa mi se malo što je u generalnoj probi utakmicu započela druga momčad, po meni je prva momčad trebala odigrati nekih 60-70 minuta. Ali, trener sigurno zna što radi, treba mu dati podršku, jednostavno mora biti bolje nego lani. Znate da svi to očekujemo, svake godine je ista priča, moramo biti optimistični bez obzira što smo se znali razočarati", kaže nam Vulić.

Prvi potez napravljen je na kraju prošle sezone, dogovoren je razlaz s trenerom Paolom Tramezzanijem, a na klupu je doveden novi stranac, Šveđanin Jens Gustaffson.

Ivo Cagalj/PIXSELLIvo Cagalj/PIXSELL


TRENER – JENS GUSTAFSSON

Do dolaska u Hajduk prilično nepoznat hrvatskoj nogometnoj javnosti. Rođen u Helsingborgu, na jesen će napuniti 43 godine, a cijelu je igračku i trenersku karijeru proveo u domovini. Igrao na poziciji braniča, uglavnom na drugoligaškoj razini u Helsingborgsu, Falkenbergsu i Brageu, a vrlo rano se počeo školovati za trenera. I ubrzo dobio priliku u Halmstadsu pa zatim mladoj reprezentaciji Švedske, bio je pomoćni trener u AIK-u, a u Hajduk je došao nakon četiri i pol godine u IFK Norrkopingu. Ne ustručava se pružiti priliku mladim igračima, kažu da je dobar pedagog i da je veliki profesionalac. Njegovu trenersku filozofiju tek treba vidjeti, zasad je jedino jasno da će Hajduk igrati u klasičnoj formaciji 4-2-3-1, bez velike improvizacije. Donijet će Gustafsson Hajduku sjevernjačku ozbiljnost i studioznost, a najteži zadatak biti će mu prilagodba na uzavreli južnjački mentalitet.

 

Milan Sabic/PIXSELLMilan Sabic/PIXSELL


NAJVEĆA ZVIJEZDA – MARKO LIVAJA

Akcija „Livaja ostani“ bila je uspješna, Marko Livaja je između brojnih inozemnih ponuda odlučio ostati u svom Hajduku. Za puno, nemjerljivo manje novca. Došao je prošle zime iz Grčke, oduševio igrama i dao nadu navijačima da je vrijeme za bolji Hajduk. Upregnuli su potom navijači sve snage, pozivali Livaju na sve načine da ostane na Poljudu, a važnu je ulogu odigrala njegova supruga koja je dala zeleno svjetlo za ostanak najboljeg igrača Bijelih. Livaja je sol i šećer igre Hajduka, sposoban zabiti gol, maestralno asistirati suigračima i potezom odlučivati utakmice. S razlogom mu je ove sezone dodijeljena „desetka“, u Gustafssonovim razmišljanjima igrati će na poziciji iza napadača, uz potpunu slobodu kretanja pa i donošenja odluka. Za navijače je njegov ostanak dodatna potvrda da Hajduk ima ozbiljne planove u novoj sezoni, a to se dodatno pojačalo dolaskom Mađara Lovrencsicsa i ostankom Lovre Kalinića.

 

Milan Sabic/PIXSELLMilan Sabic/PIXSELL


NAJVEĆA NADA – STIPE BIUK

Na Poljudu raste nova velika zvijezda hrvatskog nogometa, to već sada možemo tvrditi. Brzina, tehnika, dribling i potpuna mirnoća s loptom u nogama krase ovog 18-godišnjeg krilnog napadača. Odlično je igrao za juniore Hajduka koji prošle sezone osvojili titulu prvaka države, praktički preskočio drugu momčad i bljesnuo prošlog proljeća među seniorima Bijelih. Postigao je tri gola i upisao tri asistencija u samo 11 nastupa, oduševio u važnoj utakmici protiv Gorice koju je Hajduk dobio 4:0. Zabio je pogodak, dodao asistenciju i završio na naslovnicama. I nije na tome stao, izbornik U21 reprezentacije Igor Bišćan priključio ga je svojom momčadi za četvrtfinale Eura protiv Španjolske. Biuk mu je povjerenje vratio odličnim prodorom u sudačkoj nadoknadi utakmice, izborio je kazneni udarac iz kojeg je Ivanušec Hrvatskoj donio produžetke. Nisu naši uspjeli proći Španjolsku, ali Biuk je apsolutno zaslužio pozornost. I najavio veliku karijeru.

PREDSEZONA

Bijeli su glavni dio priprema odradili u Sloveniji, dva su tjedna bili u Zreču gdje su odigrali pet prijateljskih utakmica. U njima rezultat nikada nije u prvom planu, naročito nakon niza fizički iscrpljujućih treninga. Ipak, moramo notirati da su Bijeli u prva tri dvoboja pobijedili, najprije rumunjsku Universitateu Craiova 2:1, pa uvjerljivo poljski Slask 4:0 i sigurno grčki Aris 3:1. Pretposljednjeg dana priprema stigao je prvi poraz, bolje je bilo slovensko Celje s 3:0. Samo 12 sati kasnije Splićani su pobijedili još jedan rumunjski klub, UTA Arad, s 1:0 i vratili se u Split. Dosta je kritika od strane simpatizera Bijelih bilo nakon utakmice protiv Celja, ali prostim okom se vidjelo da su hajdukovci bili umorni, iscrpljeni nakon žestokih treninga u Zreču.

Međutim, generalna proba protiv Zrinjskog iz Mostara otkrila je određene slabosti, poraz 1:3 manji je problem od prikazane igre koja će već u subotu morati biti bolja. Priznao je to sam Gustaffson, švedski stručnjak smatra da momčad još nije potpuno spremna za sezonu, ali ne bježi od najava da će se Hajduk boriti za naslov prvaka.

Utakmica protiv Zrinjskog malo je prikočila euforiju kod navijača, sitan dio njih je nakon dugih devet mjeseci bio na tribinama Poljuda, ali nisu imali razloga za feštu. Međutim, brzo se sve preokrene, pobijedi li Hajduk na otvaranju sezone Lokomotivu, očekujte urnebes već sljedećeg četvrtka protiv kazahstanskog Tobola. U prkos i inat pandemiji koja je navijače dovela do ludila.

PLUS I MINUS

Najveći plus, najveći dobitak za Hajduk je ostanak kapetana Lovre Kalinića. Reprezentativni vratar uživa maksimalan respekt kod suigrača, mlađih i starijih. Njegov utjecaj na svlačionicu je ogroman, pravi je profesionalac i lider, a činjenica da se odrekao dosta novca kako bi nastavio karijeru u Hajduku je priča za sebe.

"Lovre Kalinić i Marko Livaja su dva velika plusa za Hajduk, ali neće sami osvojiti titulu ili odvesti klub u Europu. Nogomet je momčadski sport, grupa mora biti kompaktna da bi pojedinac poput Livaje mogao riješiti utakmicu ili vratar poput Kalinića obraniti šansu u zadnjoj minuti kao što je obranio u Rijeci prošle sezone", smatra Vulić.

Po prvom dojmu, važan plus je dolazak Mađara Gerga Lovrencsicsa, iskusnog desnog beka koji će sigurno biti pojačanje na problematičnoj poziciji na desnoj strani. Pokazao je to u samo 45 minuta protiv Zrinjskog, odličan ubačaj i dobro postavljanje u obrani njegove su najbolje karakteristike.

Među pluseve treba uvrstiti mlade snage, dobro pripazite na 18-godišnjeg veznjaka Ivana Čubelića te godinu starijeg napadača Marina Ljubičića. Nijansu iskusniji je Mario Čuić, vrlo dobar na pripremama u Sloveniji, a dobro se razvija branič Luka Škaričić.

"Volio bi gledati što više mladih, pokazali su da imaju kvalitetu. Prije svega Biuk i Ljubičić, zbilja su dobri igrači, imaju lijepu budućnost. Nadam se da će što duže ostati u Hajduku i da će ovdje potvrditi svoju kvalitetu i da osvoje nešto s Hajdukom. Imamo mi mladih igrača, treba im dati povjerenje i opraštati im greške", kaže jedan od najvećih stručnjaka za rad s mladima.

Neiskustvo u veznom redu možda je najveći minus Bijelih, Josip Vuković je po godinama i stažu u seniorskom nogometu daleko ispred ostalih. Makedonac Atanasov je sakupio 26 nastupa za Bijele, Čuić 17, a Čubelić još nije debitirao u službenoj utakmici. Vuković je siguran u početnoj postavi, uz njega bi sezonu trebao započeti Čuić, a radom i kvalitetom se ozbiljno nameće Čubelić. Ipak, za sve bolji HNL i nastupe u Europi Hajduku nedostaje kvalitetan i iskusan veznjak.

Nešto manji minus je sam vrh napada, Slovenac Jan Mlakar doveden je da bude prva špica Bijelih i tek se treba prilagoditi zahtjevima trenera i načinu igre suigrača. Druga opcija, za budućnost najbolja, je Marin Ljubičić, Hajdukovo dijete s velikim potencijalom. Tu je i Grk Diamantakos, još jedan od brojnih stranaca s epizodnom ulogom u Hajduku. Brine i ozljeda iskusnog Kačaniklića, nije prošao pripreme i nije poznato kada će se vratiti u konkurenciju.

POSTAVA

Jens Gustafsson voli formaciju 4-2-3-1 i od nje rijetko odstupa. Na vratima je nedodirljiv Kalinić, iza njega je zasad Josip Posavec kojeg bi Bijeli najradije prodali jer ih puno košta da bi sjedio na klupi. Treći vratar je junior Toni Silić, veliki talent iz Hajdukove škole.

Obrambena četvorka ima samo jednu nepoznanicu, Vušković ili Simić na mjestu drugog stopera uz povratnika Josipa Eleza. U prednosti je Vušković čija prodaja je na čekanju, Simić je spreman uskočiti kad god zatreba. Na bokovima su pozicije čvrsto zauzeli Lovrencsics i Čolina, alternativa su Dellova odnosno Dolček.

Jedan od dvojice veznih je Vuković, Čuić je u maloj prednosti ispred Atanasova dok će Ćubelić biti na klupi.

Najveća snaga Hajduka je trojac iza napadača. Livaja, Sahiti i Biuk, prava napast za bilo koju obranu. Zamjene su im stranci Jairo i Edouk, za početak ih čeka klupa.

U napadu prednost ima Mlakar, prigodu kao zapeta puška čeka Ljubičić i sigurno će se za njega naći određena minutaža.

PROGNOZA HNL-A

Hrvatska je liga iz sezone u sezonu sve bolja i sve jača, to nitko ne može osporiti. Površni poznavatelji nogometa skloni su podcjenjivanju domaćeg natjecanja, ali mnogo je dokaza da griješe. Zoran Vulić očekuje zanimljivu sezonu.

"Lani je liga bila izjednačena, borba za Europu vodila se do zadnjeg kola. Nadam se da će tako biti i ove godine. Prvi favorit je Dinamo, ima kvalitetu više od ostalih. Hajduk, Osijek i Rijeka se mogu boriti za visok plasman, a mogu i ugroziti Dinamo ako Modri budu duže ostali u Europi. Naravno, duga je sezona, puno utakmice, trebat će i sreće. Svjedoci smo da su uvjeti za igru sve bolji, danas imamo travnjake koji su puno bolji nego prije pet-šest godina. Lakše je igrati i naučiti nogomet. Još se mora popraviti infrastruktura, stadioni, tribine, većina objekata je u lošem stanju. Dobro, živimo u vremenu virusa pa na stadionima nije bilo navijača, ali vratiti će se oni. Samo je ružno da u velikom broju dolaze na ruševine od stadiona, naročito kod naša dva najbolja kluba", zaključio je Vulić.

Preostale najave pronađite OVDJE.

Piše: Vedran Pavičić


Tagovi

HajdukHNLHNL najava 21/22najava 1.HNLMarko LivajaLovre Kalinić

Ostale Vijesti