Marko Prpic/PIXSELL
Marko Prpic/PIXSELL

Najava HNL-a - GORICA: 'Dark horse' velike četvorke napada Europu s novim trenerom i zanimljivim pojačanjima

Vrijeme Čitanja: 10min | sri. 14.07.21. | 12:30

Prošle sezone nes(p)retno im je izmakla Europa, ove sezone bi mogli više…

Promjenom imena 2009. godine iz Radnik u Gorica za turopoljski klub stigli su bolji dani, a svakom idućom sezonom nazirala se bolja budućnost kluba. Još prije deset godina osvojili su 2. HNL s pet bodova prednosti ispred drugoplasiranog Lučkog. Međutim, tada im je odlukom saveza izmakla 1. HNL uz opravdanje neispunjenja uvjeta licence. Elitni razred hrvatskog nogometa tada je sadržavao 16 klubova, a to je bila pretposljednja sezona s tolikim brojem klubova dok se postepeno nije smanjivala do deset sudionika. Te godine kada su trebali ući u HNL, a iz lige je ispadala i Lokomotiva koja je na kraju odlukom saveza i zadržavanjem Gorice u 2. HNL ostala u prvoligaškom društvu do danas.

U sezoni 2017./18. vodili su Turopoljci bitku s Varaždinom za ulazak u 1. HNL i dobili. Ovaj put za jedan bod više od Varaždina i druge ekipe Dinama plasirali su se po prvi put u povijesti u 1. HNL. Najveće zasluge za polet Gorice u povijesnim uspjesima imaju predsjednik Nenad Črnko i nekadašnji sportski direktor, a danas Hajdukov, Mindaugas Nikoličius. Ovaj dvojac slagao je respektabilnu momčad, a pravi odabir trenera od Sergeja Jakirovića do Vladasa Dambrauskasa doveo ih je do rezultata u kojem Gorica već u prvoj sezoni ulazi u borbu za Europu i u nijednoj idućoj nije ispod te razine. Drugim riječima Gorica nije poput drugih ekipa koje ulaze iz drugoligaškog društva i borba za ostanak nije opcija.

Kroz momčad su prolazili jako dobri prvoligaški igrači poput Iyayi Atiemwena, Lukasza Zwolinskog, Jiliona Hamada, Kristijana Kahline te onih koji su i danas tu Kristijana Lovrića, Joeyja Suka, Hrvoja Babeca, Krešimira Krizmanića, Ivana Banića i drugih.

Prošla sezona bila je najuspješnija, ali i najbolnija sezona za Goricu. Ne da su kucali na vrata Europe, nego su po svim parametrima bili već tamo, a igrali su i polufinale Kupa s Dinamom. Spremao se europski dekor u Turopolju, bodovna zaliha koju je ostavio Vladas Dambrauskas prije odlaska u Ludogorec je bila i više nego dovoljna, samo je trebalo zadržat. U teoriji izgledalo je nemoguće prosuti takvu prednost ispred Rijeke i Hajduka, ali u praksi je momčad pod vodstvom Siniše Oreščanina pokazala da je to itekako moguće. Unatoč topljenju velike bodovne razlike, Gorici je u zadnja tri kola bio dovoljan tek bod da službeno upišu najbolju sezonu u povijesti, ali imali su jednu nesreću. Posljednja tri kola protivnici su im bili Dinamo, te Hajduk i Rijeka. Hajduk im je od ulaska u 1. HNL često bio glavna mušterija od većih klubova, ali baš u toj utakmici Bijeli su odlučili naplatiti sve frustracije koje im je zadavala turopoljska momčad i slavili su s 4:0.

Uslijedilo je gostovanje Dinama za kojeg su svi mislili da će igrati u prvoj brzini s obzirom da je titula prvaka već bila u vitrini, ali Damir Krznar je odlučio sve demantirati i slavio sa svojom momčadi 3:0 u Velikoj Gorici. Na posljetku uslijedilo je gostovanje na Rujevici, s 13 bodova prednosti u drugom mjesecu došli su na samo bod razlike, a Hajduk je uspio stići 15 bodova razlike. I u ovakvoj situaciji bio im je dovoljan bod za osigurati Europu, a Rijeci je igrala samo pobjeda i na kraju je u dramatičnoj utakmici slavila s 2:1.

„Od prvog do 35. kola bili smo čvrsto na 3. mjestu 1. HNL i onda u posljednjem kolu nesretno izgubili Europu. I tada smo bili svjesni da smo cijelo prvenstvo gurali 'iznad limita' i na neki način je tragedija da smo povijesno najuspješniju sezonu kluba proglasili neuspješnom. Sigurno je da taj neuspjeh svima nama stoji još negdje u zraku i činimo sve da to što prije zaboravimo i maksimalno se posvetimo onome što je pred nama. Kao i svi klubovi, još uvijek smo u fazi konsolidiranja momčadi i dovođenja igrača koji će i dodatno ojačati određene pozicije iako nam od proljetne udarne momčadi nedostaju tek ozlijeđeni Suk, čiji povratak očekujemo vrlo brzo, te Špikić koji je dres Gorice zamijenio onim Dinamovim.“, kazao nam je predsjednik kluba Nenad Črnko.

Hrvoje Jelavic/PIXSELLHrvoje Jelavic/PIXSELL


TRENER – KRUNOSLAV RENDULIĆ

Šahovski genije, kvizoman i nogometni trener Vladas Dambrauskas stigao je na klupu Gorice krajem veljače 2020. godine kada je naslijedio Sergeja Jakirovića dolaskom iz rodne Litve. Dolaskom u Goricu uskoro se prometnuo u jednog od boljih HNL trenera, što je primijetio i bugarski prvak Ludogorec koji je odlučio platiti odštetu za litavskog stručnjaka od 150 tisuća eura u siječnju ove godine. Litavac je ostavio klub na trećem mjestu s velikom bodovnom prednošću ispred Hajduka i Rijeke, a klupu je naslijedio nekadašnji trener Bijelih Siniša Oreščanin. U polusezoni na klupi Gorice, Oreščanin je sa svojim timom uz splet nesretnih okolnosti podbacio rezultatski i završio sezonu na petom mjestu iza Hajduka i Rijeke te izgubio Europu.

Na njegovo mjesto došao je Krunoslav Rendulić, etablirano HNL ime igrački i trenerski, koji je prošle sezone odradio dosta dobar posao sa Šibenikom dok se južnoamerički vlasnici nisu odlučili za promjenu iz još uvijek nejasnih razloga. Rendulić voli dati priliku mladim igračima, a u svlačionici Gorice ih ne manjka.

Osvrt na trenere koji su protekle sezone vodili Goricu i na angažman Rendulića dao nam je predsjednik Nenad Črnko.

„Dambrauskas je uistinu napravio ogroman posao sa Goricom, prvenstveno i u činjenici što je uvjerio i momčad i pojedince da mogu. Siniša Oreščanin je sigurno dobar stručnjak i žao mi je što u spletu okolnosti koje su nas zadesile nismo mogli napraviti više. Krunoslav Rendulić je od prvog dana nakon razlaza sa Oreščaninom bio naš favorit. Dokazao je da je dobar stručnjak, da voli igrati, a da uz sve navedeno zna razvijati mladog igrača. A naša svlačionica je prepuna mladih i ja sam uvjeren da će Kruno osim dobrog rezultata Gorice u tijeku sezone izbaciti nekoliko mladih igrača u fokus HNL-a, a u konačnici osim rezultata to bi nam svima trebao biti osnovni cilj.“

Bruno Fantulin/PIXSELLBruno Fantulin/PIXSELL


NAJVEĆA ZVIJEZDA – KRISTIJAN LOVRIĆ

Od samih početaka u prvoligaškom društvu prometnuo se u jednog od nositelja Gorice. Krilni napadač prošao je trnovit put da bi danas postao povremeni reprezentativac Hrvatske i meta brojnih inozemnih klubova. Njegovi udarci iz daljine pola su gola, a najdraže mu je bilo 'bušiti' vratare Hajduka kojima je najčešće slao neobranjive projektile iz različitih pozicija. Samo prošle sezone zabio ih je pet Bijelima od ukupno 17 zgoditaka.

Punu igračku afirmaciju doživio je u Gorici, nakon lutanja po nižim ligama i neuspješne sezone u Lokomotivi, a sada bi mogao postati najveći izlazni transfer Gorice. Poznato je da su za njega zainteresirani Dinamo Kijev, Genoa, Celtic, a konkretna ponuda ove zime došla je i s dalekog istoka od kineskog kluba koju je Lovrić odbio. Malo je vjerojatno da će Lovrić još jednu sezonu do kraja ostati u Gorici, pogotovo ako krene u istom tempu kao prošle sezone.

Predsjednik Črnko za Lovrića ima samo riječi hvale i otkriva kako se momčad sprema kao da Lovrić ostaje.

„Lovrić je po statistici bio najbolji igrač HNL-a (golovi, asistencije, udarci na gol) u prošloj sezoni i sigurno je da je zbog te činjenice u fokusu mnogih. No, mi se spremamo za još jednu važnu sezonu sa Kristijanom Lovrićem i ponašamo se i pripremamo na način kao da će Lovrić ostati sa nama i u ovoj sezoni koja je pred nama. Nismo stavili u prioritet da se Lovrić mora prodati ovog ljeta, ali ukoliko se to i dogodi imamo igrače koji će ga kvalitetno zamijeniti na isti način kao što je Lovrić u punom sjaju bljesnuo odlaskom Atiemwena u Dinamo i kada su nam svi predvidjeli rezultatski pad nakon tog transfera a mi smo i dalje rasli.“, kazao nam je Črnko.


MLADA NADA – KREŠIMIR KRIZMANIĆ

Svlačionica Gorice obiluje mladim talentima, a u ovom prijelaznom roku dodatno su pomladili momčad dovođenjem Dominika Kotarskog iz Ajaxa na posudbu te Tonija Fruka iz Fiorentina, a stigao je i nekadašnji veliki talent Dinama Fran Brodić.

Međutim, pod najveću mladu nadu moramo uvrstiti 21-godišnjeg Krešimira Krizmanića, koji je već po stažu prometnuo u jednog od boljih braniča u HNL-u. Pokriva poziciju stopera i lijevog beka, a iako je stariji, mnogi ga uspoređuju s Joškom Gvardiolom. Protekle sezone bio je jedan od glavnih igrača Gorice te je upisao 28 nastupa u HNL i četiri uz Kupu.

Njegov talent nije promaknuo ni europskim klubovima, a najviše je zainteresiran bio francuski St. Etienne. Još u svibnju razgovarali smo s Črnkom na temu Krizmanića, a tada nam je otkrio da bi ga prodali samo pod određenim uvjetima.

“Kada je riječ o Krizmaniću, ovdje moramo gledati u interesu hrvatskog nogometa i hrvatske reprezentacije. Krizmanić trenutno nije na prodaju. Odnosno, možemo razgovarati o njegovoj prodaji, ali po uvjetima pod kakvim je prodan Joško Gvardiol. Da još jednu sezonu ostane u Gorici. Postoji opcija da ga pošaljemo na posudbu, ali pod uvjetom da nam taj klub plaća penale za svaku utakmicu u kojoj Krizmanić ne odigra najmanje 45 minuta. Jer nije nam u interesu zaraditi novac, a da Krizmanić ne igra. On je još mlad, igra na deficitarnoj poziciji u hrvatskom nogometu i ne smijemo se samo tako odricati takvih igrača, nego ih poticati da se, kao i Gvardiol, što više razviju u formativnim godinama".

Osim Krizmanića, vrijedi istaknuti i 21-godišnje mlade reprezentativce Hrvoja Babeca te Josipa Mitrovića koji su se prošle sezone prometnuli u standardne igrače prvih 11.

PREDSEZONA

Dobro su krenuli s pripremnim utakmica. Prvo su slavili protiv selekcije igrača bez klubova iz Hrvatske udruge nogometni sindikat s 4:1, a kasnije i protiv Celja s 1:0 u drugoj pripremnoj utakmici.

Onda je uslijedio blagi prijelaz remijem s Aradom od 1:1 red poraze koji će uslijediti. Prvo su gubili od Vojvodine s 2:0, pa od Lokomotive 3:1 i na kraju od slovenske ekipe Bravo s 2:0.

Rendulić i njegov stručni stožer započeli su pripreme u Velikoj Gorici, a onda su odradili i šest dana na slovenskoj Rogli. Stručnom stožeru na raspolaganju u Sloveniji bila su 24 igrača:

Ivan Banić, Dominik Kotarski, Ivan Ševerdija, Aleksandar Jovičić, Matthew Steenvoorden, Saša Marjanović, Martin Šroler, Matija Dvorneković, Fran Brodić, Tin Janušić, Josip Mitrović, Toni Fruk, Albi Doka, Junior Martinsson, Hrvoje Babec, Anthony Kalik, Krešimir Krizmanić, Josip Zorica, Tin Zavalić, Cheick Keita, Caio Cruz, Kristijan Lovrić, Jurica Pršir i Matar Dieye.

Kako smo ranije naveli momčad su pojačali Kotarki, Fruk, Brodić, a osim njih s Goricom su potpisali Saša Marjanović, Tin Janušić, Martin Šroler, Nathan Cruce i Faruk Dalipagić. Predsjednik Črnko u razgovoru za Germanijak najavio još neka pojačanja.

„Sigurno i vrlo ozbiljno radimo na tome i završavamo neke poslove te će nam se uskoro priključiti igrači koji bi na određenim pozicijama, prvenstveno tu mislim u napadu trebali donositi prevagu. Fali nam kako bi to nogometnim rječnikom neki rekli 'krvi' ili dodatnog adrenalina i upravo zbog tih činjenica možda malo duže traje selekcija ali uvjeren sam da smo na dobrom putu i da će Rendulić vrlo brzo imati u svlačionici sve što je potrebno za stvaranje nekih novih ambicija.“, naglasio je Črnko za Germanijak.

POSTAVA

Tijekom priprema Rendulić je uglavnom uigravao 4-2-3-1 sustav, iako mu nije strano koristiti sustav 3-4-3 s kojim je znao igrati u Šibeniku.

Tijekom priprema među vratnicama često je počinjao Kotarski, a već duže vrijeme se spominje odlazak Ivana Banića za kojeg se tek čeka prava ponuda. Stoga je vjerojatno da Kotarski iduće sezone bude 'jedinica' Gorice. Na lijevoj strani Krizmanić je počeo tek kao stoper, dok je ulogu lijevog beka preuzeo Keita. U obrani su se ustalili još prošle sezone Jovičić i Steenvorden, ali ove sezone imaju žestoku konkurenciju pa bi jedan mogao lako i ispasti iz prvih 11. Što se tiče sastava u obrani ostaje tek pitanje hoće li na lijevoj strani startati Keita ili Krizmanić, dok desnu stranu ne pušta Musa.

U veznom redu očekuju se Kalik i Babec u paru, a ispred njih Mitrović, Pršir i Lovrić te Brodić isturen u napadu. Brodiću je prirodnija uloga drugog napadača, ali dok ne dovedu pojačanje u napadu sigurno će on nakon protekle dobre golgeterske sezone pokrivati tu poziciju.


S obzirom na dosadašnje dobre sezone turopoljskog prvoligaša zanimala su nas očekivanja i ove sezone koja je pred nama.

„U ovom trenutku sve prognoze su nezahvalne. Prvenstvo je dugačko, a presudit će mnogo elemenata. Ja osobno očekujem stabilnu Goricu koja će i ove sezone dati sve od sebe da preskoči neke svoje realne limite. Imamo momčad koja je već duže vrijeme na okupu i većina igrača Gorice ima više od jedne sezone zajedno u 1. HNL i to je ono što meni osobno daje optimizam. Realno, naše mjesto je tu negdje iza velike četvorke ali mi u prvenstvo ulazimo samo sa jednom ambicijom, a to je dati maksimum i respektirajući sve protivnike pokušati pobijediti i samo na taj način pokušati iznenaditi i izboriti neko od mjesta koje iduće godine vodi u Europu.“, rekao nam je Črnko i osvrnuo se na rivale.

„Osijek je sigurno puno 'pametniji' nego prošle sezone kada je momčadi sa velikim brojem odličnih igračkih pojačanja falilo kompaktnosti i uigranosti za nešto više. Ove godine će i to sigurno imati i sa dodatnim pojačanjima na pozicijama koje su im bile deficitarne sigurno su glavni favorit da pokušaju ugroziti Dinamo, koji je po meni i dalje prvi favorit. Hajduk je sve karte bacio na ovu sezonu i ako prođu što bezbolnije moguće probleme oko uigravanja novih igrača, koji su im sigurno donijeli dodatnu vrijednost, po meni će biti rame uz rame sa Osijekom i pokušati ugroziti Dinamo. Rijeka će biti sigurno jača no prošle sezone jer su i Tomić i Mišković detektirali sve prošlogodišnje nedostatke i podižu momčad na višu razinu. Otprilike je to nekako i realnost HNL-a, no, kako sam i ranije govorio za iznenađujuće rezultate Gorice u pozitivnom smislu, iznenaditi može bilo tko, ali samo na način da iskoristi slabosti ili pogreške velikih. Hoće li se to dogoditi i ove sezone vidjet ćemo, ali da će biti zanimljivo i da će HNL biti još bolja i napetija, potpisujem da hoće.“, zaključio je Črnko.

Gorica, zanimljivo, sezonu otvara tamo gdje je završila prošlu. Hoće li otvaranje ove biti sretnije od zatvaranja prošle, saznat ćemo u subotu od 21 sat na Rujevici protiv Rijeke.

Preostale najave pronađite OVDJE.

 


Tagovi

HNK GoricaNenad ČrnkoKristijan LovrićHNL najava 21/22najava 1.HNLFran BrodićDominik KotarskiKrešimir KrizmanićAleksandar JovičićKrunoslav Rendulić

Ostale Vijesti