Action Images via Reuters/Lee Smith
Action Images via Reuters/Lee Smith

Na tragu slavnog Nizozemca: Thiago bi mogao postati novi Seedorf

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 05.05.22. | 23:00

Osvoji li Liverpool ove sezone Ligu prvaka, Seedorf će dobiti društvo u nogometnoj knjizi rekorda.

Prošle godine je to bio Gini Wijnaldum.

Igrala se uzvratna utakmica polufinala Lige prvaka, a Liverpool je na Anfieldu ganjao tri gola zaostatka iz prve utakmice protiv Barcelone. Pokušavao je Klopp napraviti nemoguće bez Salaha i Firminha u napadu, ali kao što znamo, Pool je taj susret dobio rezultatom 4:0 i prošao u finale. Gini je ušao u igru početkom drugog poluvremena i u razmaku od samo deset minuta dva puta poentirao i pokrenuo lavinu koja će eruptirati varkom Trenta Alexandra Arnolda.

Nakon jučerašnjeg susreta Redsa protiv Villarreala na Ceramici, koji doduše nije bio baš toliko napet kao onaj protiv Barce, Thiago izgleda kao da će postati novi junak veznog reda, i bitnije, barem na osobnoj razini, izjednačiti rekord koji već godinama, bez prave konkurencije, drži strašni Nizozemac Clarence Seedorf. Alcantara je sinoć zaokružio priču odličnog dvomeča s Villarrealom u kojem se ponio baš kao Wijnaldum prije tri godine. Kao igrač iz drugog plana kojem su karijere obilježile ozljede, Thiago se "upalio" u pravi tren i sada pred sobom ima jedinstvenu priliku ući u društvo slavnog Nizozemca.

Naime, nakon Barcelone i Bayerna, jedinih momčadi starog kontinenta u kojima je igrao stariji brat Rafinhe prije dolaska u Liverpool, Thiago ima priliku postati tek drugi igrač u povijesti prekrasne nogometne igre koji je uspio s tri različite momčadi osvojiti najprestižniji trofej – onaj Lige prvaka. I to uz čitavu plejadu ozljeda, uglavnom onih desnog ligamenta koje su ga u redovima Bayerna držale van terena dobar dio vremena.

Ironično, dok je Thiago bio poletan i mlad, bez pretjerane sklonosti ozljedama, teško je pronalazio put do prve momčadi Barce. Ipak, 2011.godine, iste one kada je Pepov stroj samljeo Manchester United u finalu Lige prvaka, tada relativno anonimni Thiago je prosjedio cijelu utakmicu na klupi, no barem se mogao pohvaliti da je odigrao jedan cijeli susret u toj šampionskoj kampanji vjerojatno nikad moćnije Blaugrane. Pep mu je dao povjerenje u grupnoj fazi, i to u posljednjoj utakmici skupine D protiv ruskog Rubina. Pep mu je poklonio povjerenje, a Thiago mu vratio asistencijom.

Dvije godine od trijumfa, za Thiaga više nije bilo mjesta, pa je zajedno s Guardiolom preselio u Munchen gdje je trebao biti top-pojačanje za Bayern koji uvijek njeguje šampionske ambicije. No, umjesto rastrčanog veznjaka, dobili su – ozljede. Thiago je zbog povreda propustio čak 90 utakmica, 371 dan je proveo po bolnicama, što je zbrojno nešto više od 458 dana nedostupnosti svome treneru i klubu. Zanimljivo, i takav “ranjen”, uspio je odigrati ključnu ulogu u Bayernovom usponu na europski tron. Dva puta je ispadao u polufinalima, no sve je stiglo na naplatu u pandemijskoj 2020. godini gdje je Bayern napokon naplatio svoju dominaciju u europskom nogometu i svladao Tuchelov PSG.

Treće, i posljednje poglavlje ove nogometne bajke s talijansko-španjolsko-brazilskim potpisom moglo bi biti okončano u Parizu. Jučerašnjom pobjedom Liverpoola na Ceramici, Pool je postao prvi finalist Lige prvaka. Prevedeno, Kloppove trupe su spremne za pariško finale u kojem će Thiago gotovo sigurno zaigrati, i tako dobiti jedinstvenu priliku da se pridruži Seedorfu u nogometnom “hall of fameu”.

Zanimljivo, postoji i ono treće ime, koje se vrlo rijetko spominje. Samuel Eto’o je uspio s Realom, Barcelonom i finalno Interom podići "uhati trofej", ali njegov rekord ne vrijedi. U sezoni 1999./2000. kada je Samuel bio član Reala, nije skupio niti minute u osvajačkoj kampanji Lige prvaka, Da je samo ušao u igru na jednom susretu, sada bi bio u društvu odabranog. Ovako, prilika ostaje Thiagu.

 


Tagovi

LiverpoolBayernBarcelonaThiago Alcantara

Ostale Vijesti