REUTERS/Carl Recine
REUTERS/Carl Recine

Na korak do 'svetog grala': City ne želi uprskati povijesnu priliku (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 10.06.23. | 08:03

Za Građane i njihov pohod na trostruku krunu ključna je samo jedna stvar – da se Pep ponovno ne prekombinira.

Čim je nešto u sportu garnirano pridjevom povijesno, po defaultu ima veću težinu. A upravo je takva sezona Manchester Cityja - na 90 minuta su trupe Pepa Guardiole udaljene od toga da ponove mitsku „triplu“ Uniteda iz 1999. godine.

Iako će David Beckham podbosti mrske rivale, izjavom kako Unitedova trostruka kruna ima veću težinu, jer su Crveni vragovi bili prvi (i jedini) engleski sastav kojemu je to pošlo za rukom, plavi dio Manchestera se ne uzbuđuje previše oko toga. Nakon osvajanja Premier lige, pa onda i FA Cupa, kažnjenički odred s Etihada želi „smaknuti“ i Inter kako bi se popeo na nogometni panteon.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Početak, pa i sredina sezone nije, međutim, sugerirala ovakav rasplet. City je dobar dio tekuće kampanje djelovao izdušeno, kao da ga je prošlosezonska bjesomučna jurnjava s Liverpoolom za premierligaškim naslovom sasvim izmorila. Pa je na račun toga sjeverni London sanjao prvu titulu od 2003. godine. I dobar dio sezone djelovalo je kao da će se Arsenal uistinu okititi naslovom, samo da bi u finišu krahirao i poput ratkape s gume automobila – otpao iz utrke.

Slučaju londonskog sastava nije pomogla niti forma Cityja koji je u nju uskočio u idealno vrijeme, kada se dijele trofeji.

U Ligi prvaka je, doduše, Pepov sastav djelovao nešto bolje nego na što je to bio slučaj u nacionalnom prvenstvu. Daleko je to i dalje bilo perfektno uštimanog orkestra, bilo je tu pokojeg „promašenog tona“, pa je za prolazak bio potreban spektakularni pogodak Erlinga Haalanda za preokret nad dortmundskom Borussijom, prije nego što će preko sat vremena igrati s igračem manje u remiju bez pogodaka u Kopenhagenu.

Nakon što je bio relativno samozatajan u prvom ogledu protiv Leipziga u osmini finala, Haaland je zabio rekordnih pet pogodaka u uzvratu, da bi svoj račun podebljao s još dva zgoditka u četvrtfinalnoj pobjedi nad Bayernom. U polufinalu su pogoci za City stigli s drugih adresa, a City je bio impresivan kao rijetko kad u dvjema utakmicama u kojima je madridski Real potukao do nogu.

Pa sada Guardiola ima novu priliku da stavi šape na trofej koji mu još od gaže u Barceloni izmiče iz ruku. Inter ne bi trebao imati previše šanse u ovom nadmetanju…

KAKO ĆE GUARDIOLA NADMUDRITI INZAGHIJA?

…tako što neće biti – Guardiola. Španjolski strateg je posljednjih godina stekao ugled overthinkera koji u ključnim utakmicama odluči eksperimentirati pa onda sam sebi podmeće nogu i na kraju pada pred ciljnom ravninom. Nemali je broj primjera u kojima je Pep odlučio eksperimentirati sa sastavom, jer mu je, vjerojatno, u mračnoj sobi za laptopom sinula kakva ideja koju bi u „pet do 12“, u pravilu neuspješno, pokušao instalirati u glave svojih igrača, a svojim navijačima prouzročio teške glavobolje.

Ovog puta obožavatelji Cityja mogu biti mirni, iako kod Guardiole ništa nije sigurno… Ali ako će ostati vjeran dosadašnjem uzorku, onda će na travnjak stadiona Atatürk poslati uhodanu momčad koja je zaslužna za dosadašnju briljantnu sezonu.

Kvalitetom Inter ne može parirati Englezima, kada bi se sastavljala najbolja kombinirana momčad finalista, teško da bi ijedan član talijanskog sastava završio u toj postavi. Čak i ako se upletemo u onu raspravu o „finalnoj utakmici od 90 ili više minuta u kojoj je sve moguće“, teško je dati Interu neke velike šanse. Jasno, nogomet nam je znao prirediti i veća iznenađenja, no u ovom slučaju za Građane je ključna samo jedna stvar – da se Pep ponovno ne prekombinira.

„Naučio sam da nam ne paše stanje kada smo previše uzbuđeni. Toliko klupskih projekata je uništeno samo zato jer klubovi nisu uspjeli osvojiti ovo natjecanje, a toliko klubova je postalo veliko upravo zbog toga što su ga osvojili. Svjestan sam da, sve što smo napravili u posljednjim godinama, a to je puno i jako dobro, da će imati smisla drugima samo ako osvojimo ovo natjecanje. Ne slažem se s takvim razmišljanjem, ali znam da je tako. Ako izgubimo, onda će sve imati manje smisla. To je nepošteno, ali moramo to prihvatiti. Tako je kako je“, naglasio je Guardiola u predvečerje okršaja u Istanbulu.

KLJUČNI DVOBOJ, ŠTO (TKO) BI MOGLO PRESUDITI

I sam Guardiola je istaknuo kako je Interova obrana jako opasna. Znana je stvar da momčad Simonea Inzaghija polazi od defenzive i da Talijani teško propuštaju loptu u svoju mrežu. Inter je u čak osam od 14 utakmica u ovosezonskom izdanju Lige prvaka ostao „čiste mreže“ i obrana je ono čime se ova momčad izrazito ponosi.

Eh da, a sada joj na noge dolaze Kevin De Bruyne, Ilkay Gündogan, Bernardo Silva, Jack Grealish i napadač koji je teško istraumatizirao brojne klubove ove sezone – Erling Haaland.

Svaka čast Darmianu, Acerbiju, Bastoniju i vrataru Onani, no City je sjajno opremljen za probijanje Interovog bloka. Ove sezone su ničice padale i puno čvršće obrane, pa će Interu trebati partije života obrambene linije i golmana kako bi si dali ikakvu šansu u osvajanje trofeja. Osim toga, trebalo bi se poklopiti i da Cityjevi ofenzivci nemaju svoj dan, a kada se sve to zbroji, šanse za tako nešto su na dugom štapu.

Inter će, kao i velika većina Cityjevih protivnika, sjediti u niskom bloku pa onda pokušati hvatati Građane na krivoj nozi brzim promjenama strana i izlascima prema naprijed. Realne kvalitete za nešto više od toga Talijani nemaju, a padne li, kojim slučajem, Inzaghiju i njegovim igračima ideja da se upuste u nadigravanje, svi znamo kako će to završiti.

Za pobjedu, City samo mora igrati svoju igru i biti strpljiv u građenju napada. Smanjiti broj izgubljenih lopti i čekati kada će konačno popustiti koncentracija pritisnute obrane Intera.

OZLJEDE ILI IZOSTANCI

Jedini igrač Cityja pod upitnikom za finalnu utakmicu jest Kyle Walker. Brzonogi engleski reprezentativac je propustio trening u utorak zbog bolova u leđima, ali otočki mediji navode da bi se ipak trebao naći među udarnih 11.

„Osjeća zatezanje u leđima i nije trenirao. No svakim danom je bolje, vidjet ćemo kako će biti na dan utakmice“, komentirao je Guardiola.

Dakle, Građani bi trebali biti u punoj snazi. A to znači da će Guardiola na teren poslati svoju formaciju 3-2-4-1 u kojoj su Stones i Rodri dva vezna, ispred Walkera, Diasa i Akanjija, dok su iza leđa isturenog Haalanda Silva, Gündogan, De Bruyne i Grealish.

OČEKIVANA POSTAVA

Man. City (3-2-4-1):




Tagovi

Liga prvakaManchester CityInterfinale Lige prvakaPep GuardiolaErling HaalandKevin De BruyneIlkay GündoganSimone Inzaghi

Ostale Vijesti