REUTERS/Molly Darlington
REUTERS/Molly Darlington

Na domaćem Mundijalu bili su smiješni, a u Aziji postaju – velesila (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 08.02.24. | 14:00

U posljednjih 13 utakmica na Azijskom kupu upisali su sve pobjede i zabili 30 pogodaka!

Početkom 2019. godine Ujedinjeni Arapski Emirati ugostili su 17. izdanje Azijskog kupa. Glavni favoriti turnira bilo je pet nominalno najjačih azijskih reprezentacija (odnosno, četiri azijske i jedna pacifička) – Japan, Južna Koreja, Iran, Saudijska Arabija i Australija. Dosta se očekivalo od domaćina turnira UAE-a, zatim od Kine, Uzbekistana, Sirije i Iraka...

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Međutim, skromna reprezentacija Katara, tada 101. reprezentacija svijeta, otvorila je turnir s 2-0 pobjedom nad Libanonom, a u drugom kolu se sa 6-0 poigrala sa Sjevernom Korejom. U dvoboju za prvo mjesto skupine očekivao se poraz od Saudijske Arabije, no golovima Almoneza Alija, Katar je pobijedio i tu utakmicu i skupinu završio kao osvajač grupe s gol-razlikom 10-0.

Katar je potom svladao jakog regionalnog rivala Irak s 1-0, potom i moćnu Južnu Koreju s istim rezultatom u četvrtfinalu, no, prave senzacije ostavio je za sami kraj. Katarci su domaćina turnira, reprezentaciju UAE-a u polufinalu 'razmontirali' s čak 4-0, a onda su u finalu, usprkos svim očekivanjima, pobijedili razvikani Japan s 3-1. Takumi Minamino u 69. minuti Katarcima je zabio prvi i ispostavilo se jedini pogodak na turniru kojeg je Katar osvojio s učinkom od 7-0-0 i nevjerojatnom gol-razlikom 19-1.

Taj povijesni pohod Katara na prvi naslov prvaka Azije bio je jedan od najimpresivnijih u povijesti kontinenta. Još impresivniji jest podatak da je Katar bio najslabije rangirana reprezentacija koja je osvojila turnir i jedina koja je, od uvođenja FIFA-inog renkinga, bila pozicionirana iza 100. mjesta.

Katarci, kojima je do tada najveći uspjeh bio sedmo mjesto na turniru, su tako na velika vrata stigli na svjetsku nogometnu pozornicu i najavili velike stvari na idućem Svjetskom prvenstvu koje se, uz puno kontroverze, dodijelilo upravo Kataru.

Da Katarci neće biti 'jazavci' na tom turniru potvrdio je solidan nastup na Copi Americi 2019., ali i na Gold Cupu 2021. na kojem je Katar stigao do polufinala i s minimalnih 0-1, kasnim pogotkom Zardesa, izgubio od domaćina SAD-a.

Katarci su dominirali i u pripremnim utakmicama. Od 5-0 pobjede protiv Bangladeša u Kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022 (Katar ih je igrao jer su kvalifikacije služile i kao kvalifikacijski turnir za Azijski kup 2023), sve do poraza od SAD-a u polufinalu Gold Cupa, Katar je nanizao seriju od 11 utakmica bez poraza.

Kartar je potom sudjelovao i u Europskim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, ali kao 'reprezentacija duh' u skupini s Portugalom, Srbijom, Luksembrgom i Republikom Irskom. Šest prijateljskih utakmica protiv jakih europskih reprezentacija, od kojih su dvije sudjelovale na Mundijalu, trebale su biti konačna potvrda kvalitete i ambicije Katara na domaćem Mundijalu. No, u šest utakmica zabilježen je remi protiv Luksemburga, a u pet utakmica protiv Portugala, Srbije i Republike Irske (dvije protiv Portugala i Srbije) Katar je zabilježio svih pet poraza uz gol-razliku 1-18!

Ta serija bila je znak za 'uzbunu', no Katar je Svjetsko prvenstvo dočekao u dobrom raspoloženju, osvojivši treće mjesto na Arapskom kupu (poraz od Alžira u polufinalu i pobjeda nad Egiptom u utakmici za treće mjesto), a u idućih 13 prijateljskih utakmica upisali su samo dva poraza, od Hrvatske U23 reprezentacije 0-3 i Kanade 0-2.

Ipak, unatoč nadanjima, Katar je domaće Svjetsko prvenstvo zaključio bez ispaljenog metka, s tri poraza od Ekvadora, Senegala i Nizozemske i gol-razlikom 1-7. Katarci su potvrdili da su i dalje treći rang svjetskog nogometa. Felix Sanchez napustio je klupu na koju je sjeo poznati Portugalac Carlos Queiroz. No, Katarci su očajne rezultate nastavili postizali su praktički krotz cijelu 2023. godinu (poraz u polufinalu Kupa Arapskog poluotoka, loši rezultati u prijateljskim utakmicama).

No, prijelomni trenutak dogodio se krajem 2023. godine. Iako su na impresivan način otvorili Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026. i Azijski kup 2027., s 8-1 pobjedom nad Afganistanom i 3-0 trijumfom nad Indijom, Katarski savez dao je otkaz Queirozu (koji je imao ugovor do ljeta 2026) i na izborničko mjesto postavio španjolskog stratega Bartolomea 'Tintina' Marqueza). Na tekućem Azijskom kupu nitko im nije davao pretjerane šanse za naslov prvaka, čak niti katarski mediji, iako su branitelji naslova i domaćini turnira.

Prema tržišnoj vrijednosti reprezentacije, Katar je bio pozicioniran na deveto mjesto, s ukupnom vrijednosti igrača od 15.9 milijuna eura. Same usporedbe radi, vrijednost Japana prema Transfermarktu iznosila je 318.4 milijuna eura, odnosno gotovo 303 milijuna više nego igrača Katara. Južna Koreja je vrijedila 193 milijuna eura, Iran 51.58, Australija 41., UAE 32.5, a vrjedniji od Katara bili su još Uzbekistan, Saudijska Arabija i Sirija...

Zanimljivo, Katar će u finalu igrati protiv 10. najvrjednije reprezentacije turnira, Jordana čije igrače TM procjenjuje na 13.65 milijuna eura...

Katar je skupinu zaključio s maksimalnim učinkom i 5-0 gol-razlikom, u osminu finala je svladao Palestinu s 2-1, a u četvrtfinalu Uzbekistan nakon boljeg raspucavanja jedanaesteraca. Zanimljivo, to je jedina utakmica u posljednjih 13 Katarovih na Azijskom kupu u kojem Bordo reprezentacija nije slavila u 90 minuta.

Katarci su sinoć, u vrlo zanimljivoj utakmici s pet pogodaka svladali Iran 3-2, a pobjednički gol postigao je Almoez Ali, najbolji strijelac u povijesti reprezentacije koja nema niti jednog igrača koji igra izvan inozemstva.

Golove s utakmice pogledajte OVDJE (SportKlub).

Reprezentacija Katara je tako u posljednjih 13 utakmica na prvenstvu Azije upisala 13 pobjeda (jednu nakon raspucavanja jedanaesteraca) uz nevjerojatnu gol-razliku 30-5.

Ako Katar pobijedi Jordan u finalu koje se igra u subotu 10. veljače u 16 sati po hrvatskom vremenu, postat će peta azijska reprezentacija nakon Južne Koreje (1960.), Irana (1972. i 1976.), Saudijske Arabije (1988.) i Japana (2004.) koja je obranila Azijski kup.

Ako Katar u finalu pobijedi Jordan, ova malena (2.8 milijuna stanovnika), ali superbogata (četvrta na svijetu po BDP-u per capita) država postat će prava nogometna velesila najmnogoljudnijeg svjetskog kontinenta...



Tagovi

Katarska nogometna reprezentacijaAzijski kupJordanska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti