Eduard Vinatoru/PIXSELL
Eduard Vinatoru/PIXSELL

Mladi Vatreni ispali s Eura U21, Ruizov pogodak za vječnost pokazao se presudnim

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 24.06.23. | 22:55

S minimalnih 1-0 slavila je La Roja, a posljednja utakmica u skupini između domaćina i mladih Vatrenih odigrat će se u revijalnom tonu.

Hrvatska U21 reprezentacija ispala je s Eura za mlade. Nakon Ukrajinaca, sada su od Hrvatske bili bolji i Španjolci (0-1) koji su pitanje pobjednika riješili najbržim pogotkom u povijesti U21 europskih prvenstva. Ruiz je zavio mlade Vatrene u crno, skupina je odlučena te će se posljednja utakmica za mlade Vatrne protiv domaćina biti revijalnog karaktera.

Nisu još svi ljudi došli na svoja mjesta, a Španjolska je povela. Start iz noćne more za izabranike Dragana Skočića koji su nakon sjajne egzekucije Ruiza u nevjerici gledali jedan u drugoga. Kako je došlo do pogotka? Duga lopta sa sredine igrališta prema lijevoj strani, Sigur je osjetio da mu nešto prolazi iza leđa, ali to nije bio vjetar, već Gomez, koji potom sjajnom prizemnom loptom pronalazi nekadašnjeg polaznika La Masije, a danas prvotimca Brage, Abela Ruiza, koji prilike poput ove zatvorenih očiju pretvara u pogodak. Furiozan start Španjolaca - 1-0

Zlobnici bi rekli da je Hrvatska dobro stajala do primljenog pogotka i da je tek onda Španjolska krenula dominirati. Prvi udarac u okvir gola kojeg brani Tenas djelo je Matije Frigana u 34. minuti, dok smo prije toga mogli vidjeti barem pet prilika Španjolaca koje su, uz samo malo više sreće ili koncentracije, nazovite to kako hoćete, mogle biti pogodak.

Španjolci su najbliži povećanju vodstva bili u 29. minuti kad je ubačaj, odnosno udarac Gomeza, krajnjim naporom iz prve devedesetke izvukao Kotarski, dok su prethodno za La Roju prijetili Baena (10.) i Rodri (16., 18.).

Inače, Hrvatska je prvih 10 minuta igrala u sustavu 3-4-2-1, da bi onda izbornik napravio korekcije te su mladi Vatreni do kraja igrali 4-3-3. Krizmanić je prebačen na lijevog bek, Sigur je vraćen u posljednju liniju, ali ni to nije pomoglo mladim Vatrenima.

U posljednjih 10-ak minuta Hrvatska je djelovala malo bolje, ali nešto konkretno pred vratima Tenasa nisu uspjeli kreirati.

Poluvrijeme je završilo s minimalnim vodstvom Španjolaca, a kakva se utakmica dotad mogla gledati na Giulestiju, dojam je da su mladi Vatreni – dobro prošli!

U poluvremenu je Skočić u svlačionici ostavio Šegu i Belju, dok sun a teren zakoračili Kačavenda i Stojković. Lokomotivin dvojac je djelovao prilično rastrčano u početku nastavka, ali hrabriji nastup mladi Vatreni ipak nisu uspjeli monetizirati.

Kačavendin ubačaj iz 50.minute sletio je točno na glavu Frigana koji je izlaskom Belje postao najistureniji hrvatski igrač, ali njegov pokušaj, koji je na prvu djelovao iznimno opasno, je kapetan Barcelone B lako ukrotio.

Šest minuta kasnije – trese se greda! Ubačaj je izvršio Baturina, s druge vratnice je loptu u srce peterca probao vratiti Perković, ali je taj njegov pokušaj, uz dodir Tenasa, odsjeo na gredi. Šteta u svakom slučaju, ali ako je nešto bilo dobro, onda je to da je Hrvatska, skoro pa prvi put na ovom Euru, u razmaku od 45. do 60. minute, igrala nešto što se može nazvati nogometom. 

Uslijedilo je zatišje od 12 minuta, a onda je uzdahe na tribinama izmamio Miranda koji je iz iznimno teške situacije pogodio vratnicu. Kotarski je bio na lopti, ali nitko ne može garantirati da bi ju obranio da je pokušaj lijevog beka Španjolske išao u okvir gola.

Kotarski je još jednom bio na razini zadatka u 84.minuti kad je sjajno obranio udarac Rodrija nakon kontranapada kojeg je ‘skuhao’ Kačavenda. Do kraja utakmice, uz pokušaj Frigana (88.), jedina stvar koja je koliko-toliko bila zanimljiva je bio vatromet koji se aktivirao u neposrednoj blizini stadiona. Razlog? Navijači Rapida proslavili su 100. rođendan svojeg kluba, a ako će dopustiti nekome da im se pridruži u slavlju, to mogu biti samo Španjolci budući da malobrojnim navijačima u crveno-bijelim kvadratićima sigurno nije do provoda…

Hrvatska je ispala s Eura. I, kad se podvuče crta, ne može se reći da je to nezaslužen ishod. Bolja je bila Ukrajina, danas i Španjolska, a kad u 180 minuta igre kreiraš tek jednu ili dvije stopostotne prilike za pogodak, onda više, objektivno, nisi ni zaslužio.

Španjolska - Hrvatska 1-0

Strijelci: 1-0 Ruiz (1., S. Gomez)

Stadion: Giulesti Arena, gledatelja: 2921

Žuti kartoni: Frigan, Šego, Stojković (Hrvatska)

Glavni sudac: Allard Lindhout (Nizozemsk), pomoćnici: Rogier Honig i Patrick Inia (Nizozemska), četvrti sudac: João Pinheiro (Portugal)

Španjolska (4-3-3): Tenas – Victor Gomez, Paredes, Pacheco, Miranda – Alex Baena (73. Camello), Blanco (91 Gila), Sancet (62 Veiga) - Rodri (Barrenetxea), Ruiz (73. Oroz), Sergio Gomez

Hrvatska (3-4-2-1): Kotarski – Franjić (80. Galešić), Perković, Krizmanić (73. Čolina) – Sigur, Bulat, Pršir (73. Palaversa), Šego (46. Stojković) – Frigan, Baturina - Beljo (46. Kačavenda)



Tagovi

Hrvatska U21U21 Euro 2023Euro U21Španjolska U21 nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti