ANDREAS GEBERT/Action Images
ANDREAS GEBERT/Action Images

Mladi njemački Hrvat treću utakmicu u nizu započeo u prvoj postavi Bayerna

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 28.07.21. | 19:21

Zamijenio ga je drugi njemački Hrvat koji je igrao i za mladu hrvatsku vrstu.

O mladom defenzivcu Josipu Stanišiću puno se pisalo posljednjih godina. Riječ je o njemačkom Hrvatu rođenom u Munchenu. Još 2018., kada je sa 18-godina pod Nikom Kovačem nastupio za Bayern na pripremama protiv PSG-a, počelo ga se povezivati u kontekstu hrvatske reprezentacije.

Tadašnji izbornik mlade reprezentacije Robert Jarni uputio mu je poziv, no Stanišić je isti odbio. Prve seniorske minute upisao je za drugu momčad Bavaraca koja se natječe u trećoj ligi, no krajem prošle sezone dobio je svih 90 minuta u 1:1 domaćem remiju Bayerna protiv Union Berlina.

Stanišić je krenuo kao stoper, u trećoj ligi najčešće je igrao na poziciji desnog beka, a tu prvu utakmicu za seniore Bayerna odigrao je na poziciji lijevog beka.

A sada se nalazi na pripremama s prvom momčadi Bayerna i pod vodstvom novog trenera Juliana Nagelsmanna zaigrao je u prvih 11 u sve tri utakmice Bavaraca. U 2:3 porazu od Kolna igrao je desnog beka, zatim je u 2:2 remiju protiv Ajaxa na Allianz Areni zaigrao na poziciji lijevog beka, a u današnjem 0:2 porazu od Borussije Monchengladbach, ponovno na Allianz Areni, igrao je – centralnog veznjaka.

Stanišić je igrao do 61. minute kada ga je zamijenio još jedan njemački Hrvat, 17-godišnji Gabriel Vidović.

Iako je Bayern u prve tri pripremne utakmice upisao jedan remi i dva poraza, to nikoga pretjerano ne zabrinjava, jer Bavarci i dalje igraju bez svojih najvećih zvijezda koje su igrale Europsko prvenstvo.

Ovo je odlična prigoda za mlade igrače da dobiju iskustvo igranja za prvu momčad Bavaraca i to protiv eminentnih protivnika.

Julian Nagelsmann očito vjeruje Stanišiću jer ga je isprobao na tri različite pozicije. Stanišić je jedan od najzahvalnijih mladih igrača u Bundesligi jer može pokriti sve četiri pozicije u obrani, a Nagelsmann ga je u posljednjoj utakmici postavio i na poziciju centralnog veznjaka.

Stanišić je pravi "all-rounder'', a službena stranica Bundeslige usporedila ga je s Benjaminom Pavardom.

Stanišić je za sada upisao dva nastupa za njemačku U19 reprezentaciju, već ranije je odbio poziv HNS-a, no možda je vrijeme da se krovni nogometni savez ponovno aktivira i pokuša ostvariti novi kontakt s mladom Bayernovom zvijezdom.

Što se pak 17-godišnjeg Vidovića tiče, on je u lipnju ove godine upisao dva nastupa za Hrvatsku U18 reprezentaciju, no i oko njega bi se HNS trebao angažirati jer Vidović i dalje ima mogućnost igranja za Elf.

 


Tagovi

BayernJosip StanišićGabriel Vidović

Ostale Vijesti