Mlade zvijezde zbog kojih dolaze skauti, vodit će glavnu bitku u derbiju

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 03.04.19. | 09:21

Utakmica počinje u 19 sati, a ključni dvoboji vezani su uz vezni red.

Iako draž i važnost današnjeg derbija nije na najvišoj razini, nogometaši Dinama i Hajduka mogli bi odigrati vrlo zanimljivu utakmicu na Poljudu koja počinje u 19 sati. Štoviše, ovo bi mogao biti najzanimljiviji derbi ove sezone, nakon što smo u prvoj utakmici na Poljudu gledali vrlo sterilan okršaj, dok je u drugom ogledu ove sezone gol Kadziora iz slobodnjaka bio samo bljesak nadahnuća, u usporedbi s ostalih 90 minuta.

ODIGRAJ Hajduk - Dinamo

Drugi razlog je činjenica da su igrači splitskog kluba pohvatali osnovne konce igre novog trenera Siniše Oreščanina, koji je, dolaskom iz B momčadi, u prvu momčad instalirao mladiće poput Darka Nejašmića i Stanka Jurića. 'Bili' igraju puno otvorenije s jasnim planom igre kada imaju loptu u posjedu, a tako i u defanzivnom dijelu. Srce ove ekipe Hajduka svakako je vezni red, koji je zadužen za kvalitetnu distribuciju lopte i pružanje kvalitetnih rješenja za vrlo raspoloženog napadača Jaira (i njegovog partnera u napadu) te polušpicu Miju Caktaša koji se potpuno preporodio pod novim trenerom.

> Barca nije jedina – skauti renomiranih europskih klubova dolaze na Poljud

Upravo u tom dijelu momčadi igraju dva od tri najveća eksponata Splićana. Darko Nejašmić je instaliran u prvu momčad dolaskom Oreščanina što mu je već višestruko vratio. 'Holder' u 4-3-1-2 formaciji, gdje je glavni osigurač ekipe, igra odličnu polusezonu, a jedan je od najzaslužnijih za niz od 8 utakmica bez poraza. U tom periodu, klub s Poljuda je upisao tek dva remija (bez golova s Rijekom u gostima i Goricom kući). Nejašmić je tek krajem siječnja napunio 20 godina, a već igra zrelo poput veterana, pokrivajući rupe koje nastanu odlaskom pojedinih suigrača u napad. S druge strane, sjajno čita igru te nerijetko bude glavni okidač za kontre prilikom oduzimanja lopti.

> Oreščanin i Bjelica kao "hrvatski Guardiola" i "hrvatski Klopp"

Drugi biser poljudske riznice je Ante Palaversa, koji je već ove zime potpisao za Manchester City, ali će još sljedeće sezone ostati u HNL-u. Dvije godine mlađi od Nejašmića, Palaversa još ima određenih oscilacija u igri, ali iz tog razloga trener mu dozira nastupe. Odigrao je kao kapetan obje utakmice za mladu U-19 reprezentaciju, postigavši i gol Norvežanima, a po povratku u klub Oreščanin ga je odmorio protiv Istre, dok u većini utakmica odigra između 60 i 70 minuta. Palaversa je igrač profinjene tehnike, igrač koji daje tempo svojoj momčadi i njegovi odlični pasevi mogli bi biti ključni u ovoj utakmici.

> Hajdukov rekorder: Kad zabiješ Dinamu ne znaš gdje si, trčiš lijevo-desno, želiš eksplodirati...

Tu je još i Hamza Barry koji se odlično nadopunjuje sa spomenutom trojkom, a bit će zanimljivo vidjeti kako će se mladi vezni red nametnuti čvrstom Dinamu koji je ove sezone neutralizirao mnoge europske velikane. Slično iz tabora Plavih najavljuju i na Poljudu.

„Sigurno da nas čeka paklena atmosfera, mi volimo igrati u takvoj atmosferi. Favorit se pokazuje na terenu, nema smisla pričati o tome tko je favorit. Sigurno da mi imamo veliku bodovnu prednost, ali to je derbi“, izjavio je Ivan Šunjić, sjajni zadnji vezni aktualnog prvaka koji će danas istrčati od prve minute, a uz Amera Gojaka i Danija Olma vodit će ključne bitke na terenu. I dok je Dani Olmo glavna uzdanica u ofenzivi, Gojak i Šunjić bit će vrlo važni prilikom osvajanja takozvanih 'drugih lopti' iz kojih bi mogao sijevnuti brzi napad zagrebačke momčadi.

> Trener Hajduka: Svi znamo zašto je Bjelica uspio

Uloga Šunjića bit će dvostruko važna u obrambenom segmentu igre jer Bijeli pod novim trenerom puno iskorištavaju takozvani 'međuprostor' jer su im glavni napadači zapravo krila koja odlično ulaze u slobodne koridore, a iza njih obitava Mijo Caktaš. Upravo će ti nebranjeni prostori koji će nastojati napraviti veznjaci Hajduka uz polušpicu Caktaša, biti glavni aduti Hajduka, a Šunjić će imati mnogo posla ukoliko njegovi suigrači ne budu koncentrirani i budu ga ostavljali 'na vjetrometini'.

> Bjelica: Dinamo i Hajduk su uvijek derbi, iako tablica sugerira drugačije

Najveći adut Modrih svakako će biti igra po bokovima. Iako nema njihovog najopasnijeg krilnog igrača, Izeta Hajrovića, na njegovoj poziciji bi mogao zaigrati Damian Kadzior koji je riješio posljednji derbi na Maksimiru, a s obzirom na postavku ekipa, Dinamo će imati 'poduplane' bokove na obje strane. To će staviti kapetana Juranovića i mladog Domagoja Bradarića na veliki test u današnjoj utakmici, kao i osigurača Nejašmića.

OVDJE pogledajte sastave za današnju utakmicu

Tako će glavne uloge u današnjoj utakmici imati mladi igrači obiju momčadi zobg kojih su dolazak najavili skauti Lillea, Anderlechta, Nice, Sociedada ili Sampdorije. Mladi dinamovci i hajdukovci međusobno se poznaju iz reprezentacije. Svaku potencijalnu 'zlu krv' ili pak dobronamjerno podbadanje među njima odbacuje Ivan Šunjić, a za svoje reprezentativne suigrače – današnje suparnike – ima samo riječi hvale.

„Nema tu ništa između nas, nikakvih podbadanja, to su sve dobri dečki. Kao igrači oni imaju puno potencijala, Bradarić je 99’ godište, a već je kapetan i to puno govori. Treba nastaviti raditi i sve je na njemu, kao i nama ostalima da radimo na svom potencijalu“, kaže Šunjić.

Kao i u svakom derbiju, konačni rezultat mogao bi presuditi dašak inspiracije jednog od igrača dva najveća hrvatska kluba. Mijo Caktaš i Jairo, koji imaju 10 prvenstvenih golova ove sezone, u sjajnoj su formi, a Dinamu se vraća konačno potpuno spremni Mario Gavranović koji je u dva navrata bio čovjek odluke protiv 'Bilih'. Lani je riješio susret u finalu Kupa, te prije toga dvama golovima u prvenstvu.

ODIGRAJ Specijalna ponuda za utakmicu Hajduk - Dinamo

Međutim, strijelci mogu biti i pomalo neočekivani 'jokeri' s klupe. Okidač Hajdukovog preokreta u Koprivnici bio je Stanko Jurić koji je zabio gol nakon ulaska s klupe, dok je Dinamu pobjedu u prošlom kolu protiv Intera (1-0) donio Nikola Moro. Mladom Solinjaninu puni Poljud sigurno će biti motivacija za postići pogodak, iako naglašava da mu je to utakmica kao i svaka druga.

„U svakoj utakmici želim zabiti gol, bio to Hajduk ili Inter, želim pobijediti u svakoj utakmici. Moja obitelj će sigurno navijati za mene. Puno puta sam odgovarao na takva pitanja i nema potrebe da nešto posebno ponovno komentiram“, rekao je Moro uoči poljudskog okršaja.

(Foto: Pixsell)


Tagovi

Darko NejašmićAnte PalaversaIvan ŠunjićNikola MoroStanko JurićHamza BarryDomagoj BradarićJosip JuranovićDani OlmoAmer GojakNenad BjelicaSiniša Oreščanin

Ostale Vijesti