Mislili su da je staro željezo, a on se s Red Bullom i kavom u rukama ruga suparničkim obranama

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 01.12.19. | 08:49

Karijera mu je uskrsnula zahvaljujući Brendanu Rodgersu, ali i nekoliko vlastitih odluka te sada proživljava novu mladost.

„It's eleven, it's heaven“, uskliknuo je komentator Martin Tyler prije točno četiri godine (i tri dana, da budemo egzaktni). Bila je to 11. utakmica zaredom da je engleski golgeter zabio u Premiershipu u mitskoj sezoni Leicestera kada su na iznenađenje svih nogometnih zaljubljenika uzeli titulu prvaka Engleske.

Iako nije uzeo titulu najboljeg strijelca Premiershipa, postigao je 24 gola te sezone i uz Riyada Mahreza, N'Goloa Kantea i ostatak družine odveo 'Lisice' do povijesnog naslova. Zasluženo je nakon te sezone otišao s Gordim Albionom na Euro u Francuskoj, ali već sljedeće sezone njegov učinak počeo je padati.

Nije ni čudno, jer je eksplodirao tek sa 29 godina, debitirao je u prvom rangu sa 27, a sezona Leicestera nakon one pobjedničke, bila je očekivano dosta slabija. Vardyev učinak pao je na 13 golova, a tijekom sezone otkaz je dobio Claudio Ranieri.

Lisice više nisu bile ni sjena onih pod Talijanom, a treneri su se počeli frekventno mijenjati, pa je tako na njihovoj klupi nakon Shakespearea, sjedio Michael Appleton, da bi se najdulje zadržao Claude Puel.

Francuz je imao drugačiju viziju igre te je od listopada 2017. godine do veljače ove godine Vardy bio sekundarna opcija u njegovom sustavu. To je rezultiralo time da je engleski 'brzanac' u 51 utakmici pod Puelom zabio 23 gola. I više nego respektabilna brojka, iako ih je šest postigao iz jedanaesterca, ali sve je upućivalo na to da mu karijera ipak ide silaznim putanjom.

Potom je u veljači na klupu sjeo Brendan Rodgers.

Iako postoji šansa da ćemo ih 'ureći' ovom rečenicom, treba odmah maknuti slona iz sobe. Liverpool će ove sezone po prvi put u 28-godišnjoj povijesti Premiershipa postati prvakom. Iako je ta borba Redsa i, trenutno tek četvrtog na ljestvici, Manchester Citya vjerojatno pod najvećim povećalom engleskih i ostalih nogometnih zaljubljenika, kao i sjajni petoplasirani Wolverhampton te šestoplasirani Sheffield United, svakako jednako zanimljiv je put drugoplasiranog Leicestera pod ravnanjem maestra Rodgersa.

Rijetki su mogli očekivati da će se Lisice nakon senzacionalne titule 2016. godine, a potom i neminovnog pada na premierligašku 'zlatnu sredinu', ponovno izdignuti na sami vrh engleskog nogometa. Poglavito su bili sumnjičavi navijači, nakon što je krajem lanjskog listopada tragično poginuo vlasnik Vichai Srivaddhanaprabha.

Međutim, sustav koji je ostavio bivši vlasnik ukazao je da on nije bio običan 'Gazda', nego vlasnik s vizijom i izgrađenim sustavom koji ne ovisi samo o njemu.

Njegovi nasljednici doveli su u veljači bivšeg trenera Liverpoola i Celtica, a on je naprosto preporodio Lisice. Fantastični Caglar Soyuncu je nadomijestio najskupljeg stopera svijeta, Harrya Maguirea, u veznom redu Wilfred Ndidi igra kao Kante u pobjedničkoj sezoni, dok se James Maddison, Youri Tielemans i Ayoze Perez sjajno nadopunjuju u prednjem dijelu terena.

Ipak, prvo ime momčadi je Vardy koji će u siječnju napuniti 33 godine, a trenutno je prvi strijelac lige sa 12 golova. Međutim, način na koji je odrastao u zrelog i mudrog igrača ono je što najviše zadivljuje. Više ne ovisi samo o kontri i bjesomučnom jurišanju, dapače, nerijetko se priključuje igri, postao je puno sigurnija opcija u zadržavanju lopte u povremenoj ulozi 'sidruna'. Sada ne trči na svaku loptu bez obzira postoji li šansa da će stići ili ne, nego mudrije štedi energiju i više 'ordinira' po kaznenom prostoru. Ipak, i dalje je najubojitiji, kako kaže Rodgers, „na ramenu suparničkog stopera“.

Prilikom dolaska u klub, novi strateg je posebno zahtijevao razgovor s Vardyem kako bi mu naglasio da od njega puno očekuje i da će dati sve od sebe da momčad podredi njemu. Bogme, to mu je uspjelo jer nekadašnji reprezentativac Tri lava postigao je 21 gol u 23 utakmice pod vodstvom Rodgersa.

Davno su prošla vremena kada je bombone stavljao u votku, kao i duhanske uloške koji se stavljaju pod nepce. Izbacio je čak zašećerena gazirana pića koja je pio u sezoni kada su osvojili titulu. Međutim, jednu naviku i dalje ne izbacuje iz svog repertoara uoči utakmice, piše ugledni The Athletic.

Red Bull i kava prije utakmice neizostavan su dio rituala koji mu pod paskom Sjevernog Irca nitko ne može zamjeriti jer igra u formi života, iako su već svi polako mislili kako je za staro željezo.

Piše: Ivan Grubišić

(Foto: Reuters)


Tagovi

međunarodni nogometizdvajamoLeicesterJamie Vardy

Ostale Vijesti