Nel Pavletic/PIXSELL
Nel Pavletic/PIXSELL

Mišković potvrdio kako bi Nevistić i Štefulj mogli u Dinamo, ali i naglasio: "Bitno je da nema nerovoze ni većeg pritiska"

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 13.01.21. | 13:02

Rijeka i Dinamo dugi niz godina imaju dobru suradnju.

Damir Mišković ove će godine proslaviti devetu godišnjicu na kormilu kluba s Kvarnera. U njegovoj eri klub je osvojio povijesni naslov prvaka, afirmirao veliki broj igrača, ostvario rekordne ulazne i izlazne transfere, a kao najbolje od svega, izgrađeni su novi kamp i stadion na Rujevici.

Rijeka je njegovim dolaskom postala uspješan klub, ne samo na nacionalnoj, već i europskoj razini, ali situacija se podosta promijenila u odnosu na oni kakva je bila kad je on došao u Rijeku. Pandemija koronavirusa napravila je velike probleme za klubove kao što je Rijeka. Da pojasnimo, klubovi koji ovise o prodaji igrača i koji na tome temelje svoju samoodrživost u velikom su problemu jer je tržište danas takvo da je iznimno mali broj igrača koji u slučaju transfera ostvare klubu dobit kakvu isti očekuje. Tibor Halilović otišao je u Heerenveen za 1,5 milijuna eura, što nikako nije loše - naročito kad se uzme u obzir da je u klub doveden potpuno besplatno - ali se jednako tako nameće pitanje bi li Rijeka na njemu zaradila više koronavirus nije jako oslabio financijske mogućnosti klubova diljem Europe.

Igrač koji je zabijao u posljednja dva finala Hrvatskog kupa, koji ima odlike modernog veznjaka, koji je u najboljim igračkim godinama i koji se dokazao na europskoj pozornici gotovo sigurno ne bi napustio Rijeku za 1,5 milijuna eura da je kojim slučajem 2017. godina, a ne 2021. No, kako svima, tako i Rijeci. "Prilagodi se ili umri", poznata je izreka koja se izvorno pripisuje Andyju Grovu, a ona se može prilagodiit i narativu ove priče.

Damir Mišković na početku ove sezone prodao je Antonija-Mirka Čolaka u PAOK za tri milijuna eura. Dobar posao, pogotovo u kontekstu vremena i činjenici da je to prvi prijelazni rok u 'post korona' periodu za nogometni svijet, a kako bi se zatvorio klupski proračun od oko 10-ak milijuna eura trebalo je prikupiti još minimalno sedam milijuna eura. Ponavljamo, minimalno sedam milijuna eura, jer Rijeka i dalje plaća kredit za kamp i stadion...

Nešto se uprihodilo od ulaska u Europsku ligu, nešto od Ivora Pandura koji je kao izdanak Rijekine škole nogometa otišao put Verone za milijun eura (Riječani se nadaju dodatnom prihodu od postotka od sljedeće prodaje), a tu je i Tibor Halilović. Što se tiče pojačanja igračkog kadra, dovedeni su Kulenović i Menalo iz Dinama, Gnezda-Čerin iz Nurnberga i Arsenić iz Jagiellonije. Svi oni su na Rujevici kao posuđeni igrači.

Usprkos svemu, Simon Rožman je uspio napraviti izvrstan rezultat u Europskoj ligi, Rijeka je i uz nekoliko utakmica manje od konkurencije u gornjem domu HNL-a, ali pravi problemi za slovenskog stučnaka mogli bi nastupiti tek ovog ljeta kad se klupski proračun dodatno smanji, posuđeni igrači se vrate u svoje matične klubove, a oni igrači koje je stvarao i gradio - kako bi klub 'preživio' - budu transferirani.

Dvojac od kojeg se najviše očekuje u kontekstu budućih velikih izlaznih transfera su Danijel Štefulj i Ivan Nevistić. Obojica su se prethodnih tjedana povezivala s Dinamom, ali kako stvari sada stoje, oni će sigurno ostatit na Rujevici do ljeta. Ipak, da će jednoga dana otići, i to možda baš u redove najvećeg riječkog rivala, je neminovno.

"Takve stvari se događaju, igrači idu tamo gdje misle da će im biti bolje. I tamo gdje im se nudi veći novac. Ali, nije to problem, ima još puno načina da se ti transferi završe. “Temelji” na kojima pregovaramo su čvrsti, sad treba vidjeti završne modele. Hoće li Dinamo ponuditi nešto više novca, ili veći postotak od sljedeće prodaje, neke druge igrače... Bitno je da nema nervoze ni većeg pritiska. Kako god ti pregovori završili, Nevistić i Štefulj će sigurno do ljeta ostati na Rujevici", odgovorio je Mišković kad su ga iz SN-a pitali je li Karačićeva 'odbijanica' glavni razlog zašto se transfer(i) već nije dogodio.

"Izuzmemo li Halilovića koji je otišao u Nizozemsku, svi su igrači na broju. Dogodi li se da netko ode, sigurno ćemo reagirati i dovesti pojačanja. No, sigurno nećemo gomilati igrače u svlačionici. Naš se stav zna. Ako pričamo o veznima, želimo imati tri provjerena i, ajmo reći, iskusna, te dva koja su potencijal. Kako ćemo razvijati mlade igrače ako će na svojoj poziciji biti tek treći ili četvrti izbor? Želimo imati 14 jakih, provjerenih igrača, a ostalo moraju biti potentni mladići. Naravno, mi i među ovih 14 već sad imamo i nekoliko tih jako mladih. Recite mi je li Štefulj mlad ili provjeren igrač?", dodao je predsjednik 'bijelih'.

Bilo kako bilo, Rijeka do kraja sezone ima 'pakleni' ritam u kojem bi Simon Rožman, barem prema broju utakmica u kratkom vremenskom periodu, mogao na trenutka pomisliti kako je trener neke premierligaške momčadi. No, ako i to bude tako, brzo će se trznuti, jer lige koje gledamo na TV-u su neki potpuno drugi svijet za Hrvatsku i naš HNL---


Tagovi

Damir MiškovićRijekaDinamo ZagrebDaniel ŠtefuljDanijel ŠtefuljIvan Nevistić

Ostale Vijesti