Nel Pavletic/PIXSELL
Nel Pavletic/PIXSELL

Minimalno, ali dovoljno: Splitska fešta u Rijeci, Nigerijac ‘iz ničega’ za novu veliku pobjedu

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 02.10.22. | 16:55

Petu utakmicu zaredom na Rujevici Hajduk je došao do pobjede. Domaćin se trudio, a gosti ‘na mišiće’ došli do nova tri boda čime su se vratili na drugo mjesto na prvenstvenom poretku.

Rijeci dojam, Hajduku bodovi. A to je nešto što bi u Splitu uvijek potpisali… Nogometaši Hajduka slavili su minimalnim rezultatom, a to je bila peta pobjeda Hajduka na Rujevici zaredom. Pogodak odluke postigao je Awaziem, s tim da je domaći sastav u većem dijelu utakmice bio nešto bolji takmac.

Iako prije utakmice nije bilo nikakvog posebnog ‘nabrijavanja’ među domaćom publikom, one sekunde kad je Igor Pajač dao znak da utakmica može početi, dogodila se prava euforija na tribinama. Rijeka je od starta izgledala dobro, izgleda da Cosmi dobro ‘izdrilao’ svoje igrače u reprezentativnoj stanci, a iznenadio je i s postavljanjem Ampema u sredinu vezne linije koji je ‘glumio’ Selahija.

Hajduk je ušao rezervirano, domaćin je djelovao puno agresivnije te su zbog toga i kreirali neke kakve-takve prilike.

Doduše, malo je nedostajalo da se Obregon u 12.minuti upiše u listu strijelaca. Brza kombinacija Pavlovića, Grgića i Obregona, kolumbijski napadač je dobro ‘napao’ prvu stativu, tukao, ali Kalinić mu je pravovremeno ušao u udarac pa je tako Awaziem bez većih problema otklonio opasnost.

Krovinović je za goste dvaput zaprijetio iz daljine, ali svima je znano da zagrebački veznjak može puno bolje od toga te je Labrović u oba navrata ukrotio njegove udarce.

U 21.minuti, tribine su ‘podivljale’. Tražio se drugi žuti karton za Awaziema, ali Pajač je ostao nijem. Glavni arbitar nije ni trepnuo, ostavio je dojam da je 100 posto siguran u svoju odluku, iako su to tribine, očekivano, vidjele drugačije.

U razmaku od tri minute (33. – 35.) Hajduk je tri puta opasnije zaprijetio, dotad je domaćin bio puno bolji i opasniji, a to je na neki način označilo buđenje gostiju. Do kraja prvog dijela vidjeli smo po jednu veliku na svakoj strani. Prvo je Awaziem jako loše pucao glavom iako je bio potpuno sam na pet metara od Labrovića, da bi onda u sudačkoj nadoknadi Obregona doslovno centimetar ili dva dijelio od pogotka.

Respektabilnih 5884 gledatelja moglo je uživati u jednoj dobroj predstavi dvaju rivala s Jadrana, a u prvom poluvremenu su samo i isključivo golovi nedostajali da zasluži ocjenu 10.

Cosmi i Karoglan su u drugih 45 minuta odlučili krenuti s istim igračima, a trenutak koji je prelomio utakmicu dogodio se u 51. minuti. Livajin slobodnjak završio je u živom zidu, akcija se nastavila pa je na kraju do lopte došao Mikanović koji ubacuje, a Awaziem spretnim, ali i preciznim udarcem, uspio svladati Labrovića.

U narednih 20-ak minuta, na prste jedne ruke možemo nabrojati ‘opasne situacije’, a najveći uzdah domaće publike u 79. minuti je izmamio mladi Gajzler koji je u debiju i prvom dodiru umalo postao junak domaćina. Fossati je pogriješio, Gajzler sjajno tukao s 20-ak metara, ali na kraju njegov udarac otišao tek metar od gola. Bio bi to debi iz snova, ali očito tako nije bilo zapisano u zvijezdama.

Do kraja utakmice je Rijeka nešto pokupavala, Cosmi je ubacio i Karricu, sve karte bačene su napad, ali bez efekta.

Usprkos porazu, Rijeka je odigrala jednu od najboljih utakmica ove sezone. Naročito u prvom poluvremenu gdje su bili dominantni, ali na kraju im je božica Fortuna okrenula leđa.

U sljedećem kolu Hajduk dočekuje Varaždin, dok Riječane očekuje gostovanje u Gorici.

Rijeka – Hajduk 0:1 (0:0)

Stadion: Rujevica

Gledatelja: 5884

Sudac: Igor Pajač (Sv. Ivan Zelina), pomoćnci: Marjan Tomas (Vladislavaci), Jerko Crnčić (Vrbovec), četvrti sudac: Ante Čulina (Zagreb), VAR: Ante Čuljak (Zagreb), AVAR: Goran Pataki (Đakovo)

Žuti kartoni: Lunetta, Smolčić, Vrančić, Krešić, Karrica (Rijeka) Fossati, Awaziem, Kalik (Hajduk)

Crveni kartoni: /

Sastavi:

Rijeka (3-4-2-1): Labrović – Smolčić, Krešić, Galešić – Grgić (57. Vrančić), D. Pavlović (57. Alvarez), Hodža (87. Karrica), Ampem, Lunetta (57. Bušnja) – Frigan, Obregon (79. Gajzler)

Hajduk (4-3-3): L.Kalinić – Mikanović, Awaziem, Elez (87. Borevković), Melnjak – Kalik (71. Vuković), Fossati, Krovinović – Livaja, Mlakar (84. Simić), Biuk (87. Pukštas)

HNL, 11. kolo

Petak, 30. rujna

Varaždin – Istra 1961 1:1

Subota, 1. listopada

Osijek – Lokomotiva 4:1

Dinamo – Slaven Belupo 4:1

Nedjelja, 2. listopada

Rijeka – Hajduk 0:1

Šibenik – Gorica 17.30

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

HajdukHNK RijekaRijekaJadranski derbi

Ostale Vijesti