Mini vatreni na mali korak do Eura nakon 15 godina, 2:0 protiv vršnjaka iz Grčke

Vrijeme Čitanja: 2min | pet. 12.10.18. | 19:49

Brekalo predivnim pogotkom stavio točku na i.

Hrvatska U-21 nogometna reprezentacija, u odlučujućem susretu za izravan plasman za Euro, porazila je vršnjake iz Grčke rezultatom 1:0, autogolom Pasalidisa nakon udarca Nikole Vlašića. Ovom pobjedom Hrvatska se gotovo sigurno plasirala na Euro U-21 koje će se održati u Italiji iduće godine.

Mladi Grci su bolje otvorili utakmicu i od samog početka stavljali na kušnju vratara Hajduka Josipa Posavca. Već u trećoj minuti skida odličan udarac s vrha peterca, a iz ponovljenog pokušaja lopta je odsjela na gredi. Gosti su bili konkretniji u prvih pola sata, ali onda su mini Vatreni polagano preuzimali kontrolu nad loptom te odličnim kombinacijama 2 na 2 dolazili pred kazneni prostor Grčke.

Hrvatska je povela u 40. minuti. Sosa je dovukao loptu za Vlašića koji se kvalitetno zagrađuje i okreće prema protivničkom golu, oštar udarac presjekao je Pasalidis i prevario vlastitog golmana Kotsarisa. Potvrdilo se staro nogometno pravilo kad promašiš svoje prilike da bivaš kažnjen.

U prvoj minuti sudačke nadoknade, Duje Ćaleta-Car izborio je slobodan udarac u izglednoj poziciji, a loptu je uzeo Alen Haliović koji odlično puca u same lijeve rašlje, ali vratar Grčke izvukao je još bolju obranu te loptu vršcima prstiju obranio.

Početkom drugog poluvremena, ponovno je zaprijetio Alen Halilović, ali je rezultat ostao nepromijenjen. Grci su ponovno izveli odličnu akciju u 56. minuti, a Lamprou puca odlično pod samu gredu, međutim, Posavec je još jednom sačuvao svoju mrežu.

U 65. minuti Hrvatska je doživjela olakšanje, jer je Nikolau napravio oštar prekršaj na sredini terena za žuti karton. S obzirom da je već imao jedan iz prvog poluvremena, bilo je to isključenje za goste.

U idućih petnaestak minuta smirio se tempo igre, a vidjeli smo zaista raritetnu situaciju da su Grci u 76. minuti napravili prvi prekršaj na utakmici za koji nisu kažnjeni žutim kartonom. Do tog trenutka napravili su četiri faula i za svaki inkasirali javnu opomenu.

Pred sam kraj utakmica se sve više zaoštravala, što je razumljivo s obzirom na ulog i vidjeli smo puno taktičkih prekršaja, koje je sudac sankcionirao žutim kartonima. Do kraja utakmice Hrvatska je imala priliku završiti posao pogotkom za 2:0, a Grci su pokušavali s veće udaljenosti.

U posljednjoj minuti sudačke nadoknade Josip Brekalo izvrsnim prodorom pa i udarcem stavio točku na i. Bio je to predivan pogodak za 2:0 i veliko slavlje mlade reprezentacije.

Hrvatska je ovom pobjedom prestigla Grčku i zadnja utakmica bi trebala biti formalnost protiv amatera iz San Marina u ponedjeljak, tako da s velikom vjerojatnošću možemo ustvrditi da će se ova talentirana generacija izravno plasirati na Europsko prvenstvo koje će se odigrati u Italiji iduće 2019. godine. 

(foto: Reuters)


Tagovi

Josip PosavecJosip BrekaloNikola Vlašić

Ostale Vijesti