Ivana Ivanovic/PIXSELL
Ivana Ivanovic/PIXSELL

Miljenik Torcide danas potpisuje s turskim velikanom, klub izabrao njega ispred Yarmolenka

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 07.12.21. | 10:48

Sjajna forma nije prošla nezapaženo, a priznao je da ga je svojevremeno zvao i HNS…

Nekoć veliki miljenik navijača Hajduka i jedan od najboljih stranaca u novijoj povijesti kluba, Jean Kouassi, uskoro bi mogao postati novi član vodeće momčadi turskog prvenstva.

Kad je u siječnju 2013. godine stigao na Poljud, mnogi nisu znali što očekivati. Dvije godine kasnije, Kouassi je bio nositelj momčadi, jedan od najvažnijih figura u napadu, a radi svega navedenog, a i same činjenice da je tada imao svega 21 godinu, za njega je Shanghai SIPG izdvojio dva milijuna eura odštete.

Koussija su navodno gledali i neki engleski klubovi, ali zov kineskog novca za njega je bilo nešto što nije mogao odbiti. Uostalom, lako ga je razumjeti, jer samo dvije godine prije transfera u Shanghai je igrao za Moossou iz Obale Bjelokosti…

Posljednjih sedam godina Kouassi je proveo u Kini. Lani se pričalo o tome da ga Kinezi žele u reprezentaciji, ali on je sve to odbijao. Njegov san bio je da zaigra za Obalu Bjelokosti, a to se ostvarilo u ožujku ove godine kad je odradio svih 90 minuta u pobjedi protiv Etiopije u Kvalifikacija za Afričku ligu nacija. U tom ogledu postigao je i pogodak, a kasnije je skupio još pet nastupa za reprezentaciju.

Neposredno prije poziva iz rodne mu zemlje na reprezentativno okupljanje, Kouassi je u razgovoru za kineske medije izjavio da ga je osim kineskog nogometnog saveza svojevremeno kontaktirao i HNS. Iako cijeni Hajduk kao klub i Hrvatsku kao zemlju u kojoj je nogometno stasao, za njega to nikad nije bila opcija. Tako je odbio mogućnost da ga Kina naturalizira, baš kao što je odbio mogućnost da igra za Hrvatsku.

Kouassi je jednako kvalitetan na oba krila, s tim da posljednjih sezona najviše igra na lijevoj strani, što nije bio slučaj dok je igrao u Hajduku gdje je uglavnom igrao na poziciji desnog krila. Otkako je stigao u Kinu, za Shanghai i za Wuhan, klub čiji je član od siječnja 2017. godine, kombinirano je skupio 153 nastupa, 60 pogodaka i 29 asistencija.

Sjajne partije već nekoliko sezona zaredom nisu prošle nezapaženo pa je tako Kouassi na korak od ostvarenja unosnog europskog transfera. Kako javljaju turski mediji, izgleda da je cijeli posao s njegovim prelaskom u Trabzonspor praktički gotova stvar, a reprezentativac Obale Bjelokosti danas dolazi u Istanbul kako bi 'popeglao' posljednje detalje ugovora.

Poznati turski TV analitičar i komentator Ugur Meleke je za dolazak Kouassija imao samo pozitivne reakcije.

„Njegov dolazak je jako dobra stvar. Gervinha nema do kraja sezone nakon što je potrgao križne ligamente, a dvojcu Nwakaeme – Sari je potrebna pomoć na krilnim pozicijama. Kouassi je odličan kad se traži dubina i s njim će trener imati veću mogućnost izbora“, rekao je za Spor Arenu.

Zanimljivo, Trabzonspor je navodno htio dovesti ukrajinsku zvijezdu Andriya Yarmolenka koji igra za West Ham, ali su se u konačnici ipak odlučili za nekadašnjim miljenikom Torcide.

Kouassi će potpisati 3.5-godišnji ugovor s novim klubom, a u Tursku dolazi kao slobodan igrač budući da mu ugovor s Wuhanom ističe na 31. prosinca 2021. godine.

Za kraj valja istaknuti kako je Kouassi ove sezone u dresu Wuhana skupio 13 nastupa i pet pogodaka, a s Trabzonsporom će se boriti za naslov prvaka Super Lig budući da se klub trenutno nalazi na čelu prvenstvenog poretka s 12 bodova više od drugoplasiranog Konyaspora


Tagovi

Andriy YarmolenkoJean Kouassinogometni transferitransferiSuper LigTrabzonsporHajduk

Ostale Vijesti