Goran Stanzl/PIXSELL
Goran Stanzl/PIXSELL

Mierez s bijele točke u 90+4. minuti donio bod Osijeku, Smakaj zabio HNL prvijenac pa onda skrivio 'skup' jedanaesterac

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 23.02.24. | 19:00

Utakmica je završila rezultatom 1-1, a Lokomotiva se propustila približiti Osijeku na samo minus dva iako su većim dijelom utakmice bili puno kvalitetniji takmac.

Ako se po jutru dan poznaje, a po prvoj utakmici cijelo kolo, ovaj HNL vikedn bit će iznimno uzbudljiv! Lokomotiva i Osijek u Kranjčevićevoj su odigrali utakmicu bez pobjednika (1-1), a bod gostima donio je Ramon Mierez koji je u 90+4. minuti bio precizan s bijele točke. Najstrožu kaznu skrivio je Art Smakaj, inače strijelac vodećeg pogotka na utakmici (31.) pa se tako može zaključiti da je Art dao, ali onda i uzeo Lokomotivi...

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Već u trećoj minuti je bilo opasno pred golom domaćina. Pušić je izveo korner, Jugović je kvalitetno napao prvu vratnicu, ali njegov je udarac obrana Lokosa uspjela blokirati pa je tako uspio pogoditi maku mrežicu, ali samo s vanjske strane. Isti igrač bio je u centru zbivanja i devet minuta kasnije, s tim da je ta prilika iz 12.minute ujedno i najbolja Osijekova u prvih 45 minuta.

Mierez je sjajno prihvatio jedno dugo dodavanje iz posljednje linije, poput mantinele odigrao povratno dodavanje za natrčalog Jugovića, ali ni ovaj put kapetan Bijelo-plavih nije bio precizan pa je tako njegov pokušaj s vrha 16-erca otišao visoko preko gola. Odlučio se Jugović za silinu, a ne preciznost, što se pokazalo pogrešnom odlukom budući da ga je El Toro poslužio poput najboljeg svjetskog konobara.

Nakon te prilike, narednih 10 minuta težište igre prebacilo se na polovicu gostiju koji su jako puno griješili u kratkim dodavanjima. Kako posljednja linija, tako i dva središnja veznjaka! Bralić i Brlek, dva iskusna igrača, prednjačila su u nesigurnosti i krivim odlukama, no usprkos ‘dominaciji’ Lokomotiva nije uspjela pripremiti ozbiljniju priliku i testirati budnost Malenice.

Prvih pola sata igre ukratko je bilo za zaborav. Izgledalo je kao da je Rijeka podrezala krila poletnim Lokosima, dok su Osječani opijeni sjajnom partijom protiv Gorice vjerojatno pomislili da će bez većih problema uspjeti nauditi i Čabrajinim trupama. A za takav ‘lako ćemo’ pristup kad-tad dođe kazna.

Glas Kylie Minogue na Kranjčevićevoj se mogao čuti u 32.minuti kad je s razglasa zasvirao njen poznati hit ‘The Loco-Motion’. Prekid s 35 metara iskosa izveo je Goričan, bila je to sjajna lopta na drugu vratnicu na koju je najbolje reagirao Art Smakaj koji je svoje sjajne igre u drugom dijelu sezone protiv Osijeka okrunio pogotkom. Loše su reagirali i Bralić i Malenica, stoper Osijeka bio je taj kome je ‘pobjegao’ igrač, dok je vratar Bijelo-plavih izletio u nepoznato i tako omogućio rođenom Zagrepčaninu koji igra za Kosovo da postigne svoj HNL prvijenac – 1-0

I nije to bio prvi put da netko iz Lokosa postigne svoj prvijenac baš protiv Osijeka! Vladan Bubanja je u 20.kolu prošle sezone zabio za 1-0 pobjedu Lokomotive na Kranjčevićevoj, dok je prije njega, u isto sezoni, na istom stadionu i protiv istog protivnika oba pogotka u 2-1 pobjedi postigao Blaž Bošković. Stasitom Mostarcu to je bio ujedno i HNL debi, a ta dva pogotka protiv Osijeka ostala su mu dosad jedina koja je postigao u HNL-u.

Da vezna linija puno griješi nije se vidjelo samo s tribina, već je to i uz sam rub terena primijetio Zoran Zekić pa je tako nakon prvog dijela u svlačionici ostavio i Cokaja i Brleka. Kako su ušli Nejašmić i Almasi, bilo je jasno kako slijedi i promjena formacije pa je tako s rombom u sredini i dva stasita napadača u vrhu Osijek aktivirao ‘plan B’ koji se pokazao izvrsnim i protiv Gorice.

No, nije samo Zekić mijenjao. Silvijo Čabraja bio je primoran u drugi dio krenuti sa Šubarićem među vratnicama budući da je Čavlina osjetio određene probleme. Kakve prirode, znat će se tek nakon utakmice…

Gosti su u drugi dio ušli nešto odlučnije, ali budući da su prilike izostale, s tribina je najzanimljivje bilo promatarati interakciju četvrrtog arbirtra Jakova Titlića i neobično nervoznog Silvija Čabraje koji je bio vidno iziritiran s nekoliko procjena Matea Ercega.

Prvu obranu na utakmici Šubarić je upisao u 65. minuti kad je glavom tukao Almasi, ali nekadašnji čuvar mreže Hrvatskog dragovoljca, kojem je ovo druga sezona u redovima Lokomotive, nije imao većih problema s pokušajem stasitog slovačkog napadača.

Malo je nedostajalo da Lokosi stave točku na i u 77.minuti. Marić je izmakao pažnji svojeg čuvara nakon kornera Goričana, ali udarac kapetana Osijeka s osam metara otišao je tik uz vratnicu. Da je na ovoj lopti bio Mirko, a ne Mateo, obitelj Marić vjerojatno bi slavila novi pogodak u svojoj obitelji…

Do kraja utakmice Osijek je imao prividnu kontrolu, ali zapravo nisu kreirali nijednu priliku pred golom domaćina zbog koje bi Šubarić morao strahovati. Ali, to ne znači da si Lokosi sami nisu zakomplicirali život!

Nakon jedne gužve u 16-ercu domaćina, i to baš u 90. minuti, lopta je pala na ruku Arta Smakaja, a Erceg je tek nakon petominutne stanke odlučio pogledati VAR snimku i još jednom pogledati spornu situaciju. Pokazao je mladi arbirar na bijjelu točku, potpuno zasluženo, a onda je pogodak vrijedan boda postigao Ramon Mierez koji je zabio svoj 11. pogodak u sezoni. Šubarić je bio na lopti, ali nije ju mogao uhvatiti - 1-1

Do kraja utakmice više nije bilo prilika te se Osijek na kraju na jedvite jade provukao do boda, dok Lokosi još jednom nisu uspjeli zadržati prednost i slaviti protiv kluba iz vrha prvenstvenog poretka.

Lokomotiva – Osijek 1-1

Strijelci: 1-0 Smakaj (31., Goričan), 1-1 Mierez (90+4., 11m)

Stadion: Kranjčevićeva, gledatelja: 750

Glavni sudac: Mateo Erceg (Benkovac), pomoćni suci: Vedran Đurak (Sv Ivan Zelina) i Dominik Benković (Zaprešić), četvrti sudac: Jakov Titlić (Potravlje), VAR: Duje Strukan (Split), AVAR: Jerko Crnčić (Vrbovec).

Žuti kartoni: Mersinaj, Smakaj (Lokomotiva)

Crveni kartoni: /.

Lokomotiva (4-2-3-1): Čavlina (46. Šubarić) - Bartolec, Mersinaj, Kalaica, Leovac (71. Žilinski) - Smakaj, Marić - Šotiček, Krivak, Goričan - Čop.

Osijek (4-2-3-1): Malenica - Gržan, Bralić, Duarte, Jurišić (61. Zebec) - Brlek (46. Nejašmić), Cokaj (46. Almas) - Bukvić, Pušić (86. Zahirović), Jugović (77. Omerović) - Mierez.



Tagovi

Lokomotiva ZagrebOsijekNK OsijekHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti