Luka Batelic/PIXSELL
Luka Batelic/PIXSELL

Mići Istrijani: Puljani unazad pet godina dovode najmlađe igrače u HNL-u, Osijek posljednji, Hajduk u 'donjem domu'

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 28.03.24. | 11:15

Prosječna starost novih igrača Zeleno-žutih od srpnja 2019. do danas iznosi 23.32 godine

CIES, Međunarodni centar za sportske studije, objavio je podatke o prosječnoj starosti igrača koje klubovi dovode u posljednjih 10 prijelaznih rokova, odnosno od srpnja 2019. godine pa sve do danas.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Istraživanje je obuhvatilo preko 800 klubova iz 48 najboljih liga svijeta, a pogled na vrh ljestvice zapravo ne iznenađuje budući da najmlađe igrače u prosjeku dovodi RB Salzburg, čije boje brane Luka Sučić i Roko Šimić, te RB Bragantino. Na treće mjesto smjestio se Athletic Bilbao, klub za kojeg mogu igrati samo igrači koji imaju baskijska 'krvna zrnca', dok je onda na četvrtom mjestu slovenski prvoligaš Bravo, inače i četvrta momčad slovenske nogometne lige čije boje ove sezone brane dva Hrvata – vratar Matija Orbanić (23) i središnji braniča Jakov Gurlica (20, posudba iz Dinama). U Top 10 nalaze se još Šahtar, Genk, IF Elfsborg, Cercle Brugge, Ružomberok te Dinamo Kijev.

Što se tiče hrvatskih klubova, unazad 10 prijelaznih rokova najmlađe igrače u prosjeku dovodila je Istra 1961. Na drugom mjestu je Dinamo, a potom slijede Lokomotiva, Slaven Belupo i Rijeka.

Kad se pogleda 'donji dom', uvjerljivo začelje drži Osijek, a to u prijevodu znači da su u Gradski vrt, odnosno Opus Arenu, u posljednjih 10 prijelaznih rokove dovodili ipak nešto starije igrače. Nešto bolji od Osječana su Goričani, dok se Hajduk smjestio na šesto mjesto.

Inače, jedna zanimljivost je da najstarije igrače u prosjeku od klubova iz Liga petice dovode Inter (28), Atletico Madrid (27.02) i Osasuna (26.99), dok najstarije igrače na svijetu, barem u 48 najboljih liga svijeta, dovodi Al-Gharafa iz Katara čija prosječna starost pojačanja u posljednjih 10 prijelaznih rokova iznosi 30.27.

Cijelo CIES-ovo istraživanje potražite OVDJE




Tagovi

CIESIstra 1961Hrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti