foto: Action Images
foto: Action Images

Michael Edwards - čovjek iz sjene zaslužan za Liverpoolov uspjeh

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 05.11.20. | 15:12

Prosječni nogometni pratitelj teško da zna tko je on...

Premda velika većina zasluga za svaki uspjeh Liverpoola u posljednjih nekoliko godina ide njemačkom karizmatiku od trenera, Jurgenu Kloppu, zasluga se ovdje jednog čovjeka, smatraju mnogi, uvelike umanjuje.

Michael Edwards na prvu se nekako čini kao česta kombinacija imena i prezimena na Otoku, čak i među sportašima. Svatko tko tako misli - u pravu je. Međutim, smjestimo li jednog Michaela Edwardsa, svojevremeno nogometaša niželigaškog Peterbrougha, na svečane lože Anfielda - dobijemo prekid posta dugog trideset godina.

Današnji sportski direktor Redsa jeste 40-godišnjak koji je svoj analitički zanat pekao kod prekaljenog lisca Harryja Redknappa, prvo u Portsmouthu, a zatim u Tottenhamu, kada su, tada još na White Hart Laneu, igrali naši Luka Modrić, Niko Kranjčar te Vedran Ćorluka, ali i Gareth Bale. Iako su Modrić i Bale nešto kasnije prešli u Real i potpuno igrački raširili krila, Edwards je iz prve ruke mogao pratiti kako dobar igrač izgleda, u nešto ranijoj fazi prije nego potpuno eksplodira.

No, nije se dugo zadržao tamo budući da ga je bivši direktor Redsa, Damien Comolli, doveo za skauta engleskog velikana 2011. godine, na funkciji na kojoj se zadržao pet godina, do studenog 2016. kada je došao na današnju poziciju sportskog direktora.

U trenutnom kapacitetu, možemo slobodno reći, radi odličan posao i to u kontinuitetu. Istina, njemački trener olakšava mu posao, ali činjenica da je kao skaut (vjerojatno) sudjelovao u dovođenju kore momčadi koje su osvajale Ligu prvaka te Premier ligu - Brazilaca Coutinha i Firmina, zatim Sadia Manea te na koncu Mohameda Salaha, Andyja Robertsona, Virgila van Dijka i Alissona - potvrđuje dobar posao koji je Liverpool prvotno odradio dovevši ga u svoje redove. Bilo je tu i Mignoleta i Kariusa, naravno, ali i takvi transferi sastavni su dio posla te ih je kao takve suvišno spominjati.

Međutim, razlog zbog kojeg smo danas odlučili podsjetiti na ovog čovjeka je kvalitetan odnos koji ima sa Kloppom, kojem ispunjava gotovo sve želje. Jedna od njih je i posljednja velika akvizicija, Portugalac Diogo Jota doveden iz Wolverhamptona koji je u vrlo kratkom roku postao ozbiljan konkurent Firminu u početnoj postavi, ali i pretendent na funkciju ključnog čovjeka u ekipi, obzirom na fantastičan učinak od sedam pogodaka u deset utakmica, na tragu velikog Robbiea Fowlera davne 1993.

Ostaje za vidjeti koje će transfere zajedno odraditi osovina Klopp - Edwards, ali jedno je sigurno - dok su njih dvojica pod svodovima Kopa, za navijače zime nema.


Tagovi

NogometLiverpoolDiogo Jota

Ostale Vijesti