Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Menalo 'faktor X', Ademi opet junak u teškoj pobjedi, Dinamo osigurao europsku jesen (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 26.07.22. | 22:59

Opet to nije bila dominantna, uvjerljiva Dinamova partija, ali Čačić je pronašao džokera na klupi u liku Luke Menala. U prvom dodiru s loptom asistirao je Ademiju za, pokazalo se, pobjednički pogodak. Dinamo već idućeg tjedna u Razgradu igra protiv Ludogoreca, prva utakmica u Bugarskoj je u utorak 2. kolovoza u 19.45, a uzvrat u Zagrebu sedam dana kasnije u 20 sati

Uspio je Dinamo, teško i jedva, ali piše se pobjeda (0:1) u Skopju, piše se prolaz u treće pretkolo Lige prvaka. Držali su Modri prednost od 47. minute, strepili do samog kraja od nekog zalutalog metka, no, izdržali su i osigurali europsku jesen. U najgorem slučaju u Konferencijskoj ligi. A boj za Ligu prvaka nastavlja već idućeg tjedna kod Ludogoreca u Razgradu.

Ipak Ante Čačić ovaj put nije previše rotirao momčad, najveću dvojbu riješio je u korist Brune Petkovića, Josip Drmić počeo je s klupe. Na lijevom boku opet Ljubičić umjesto Bočkaja. Zanimljivo, nekoliko makedonskih novinara najviše se iznenadilo što u prvih 11 nije bio Luka Menalo. Njega su detektirali kao jednu od ključnih Dinamovih figura u prvoj utakmici, kažu da je svojim ulaskom donio Modrima novu energiju i prevagu.

"Mislio sam da će on večeras biti X faktor", kazao nam je jedan od domaćih kolega. Tako su oni to vidjeli, a izgleda da su njihove riječi doprijele i do Ante Čačića, jer je Menala poslao na zagrijavanje još prije kraja poluvremena. Što je bio dovoljan znak da nije zadovoljan onime što vidi na terenu. A i nije mogao biti zadovoljan, opet njegov Dinamo u prvom poluvremenu nije odigrao nešto posebno vrijedno spomena. Oni koji su pripremili Normabele, a poznajemo neke Dinamove navijače koji su ih pripremili za 'zlu ne trebalo', progutali su ih već nakon 20-ak minuta. U najavi utakmice poželjeli smo jednu večer bez stresa, no, to je očito nemoguće.

Opet je Dinamov suparnik bolje otvorio utakmicu, iako, nije stvorio neku veliku opasnost. Dinamo nije primio gol prvi 15-ak minuta što je trebao biti dobar znak, a kad su Modri preuzeli konce igre pa kad je Ivanušec nakon jednog ubačaja pucao u blok, potom na odbijanac natrčao Špikić (njegov udarac donio je korner), izgledalo je da se Dinamo budi. Iz kornera je ubacio Oršić, Ademi bio u jako dobroj poziciji, pucao nogom, obranio Naumovski. Možda bi opasniji bio udarac glavom. Međutim, nije hrvatski prvak nastavio u tom tonu, zaprijetio je Shkupi, udarac Hamidija išao je u Livakovića. Dinamo je uglavnom pokušavao ubačajima, Shkupijeva obrana nije djelovala pretjerano sigurnom, ali Dinamo to nikako nije znao iskoristi.

 Luka Stanzl/PIXSELL Luka Stanzl/PIXSELL


Domaćini su bili strpljivi i pokušali loviti Modre na kontre, a imaju stvarno brze igrače. Imao je Ljubičić boku problema sa Cephasom ili Hamidijem, ovisno tko je u tom trenu bio na tom dijelu igrališta. Cephas ga je jednom potpuno ostavio iza sebe, krene iskosa sam na Livakovića, gađao je suprotan kut, nije bilo daleko. Imao je prije toga i Dinamo veliku priliku. Još jedan ubačaj pred gol, Petković je glavom proslijedio loptu prema drugo vratnici. Naumovski je loše reagirao, Špikić se domogao lopte, mogao je dodati Ivanušecu ili pucati bolje nego što je pucao, iz dobre prilike opet ništa. Ipak, najveća je šansa bila ona Petkovićeva u samoj završnici. Sad je Dinamo odigrao kontru, Špikić proigrao Oršića, on iz prve potražio Petkovića. Abdulla je pogriješio i došla je lopta do Petkovića. Išao je sam prema Naumovskom, no, kad je izgledalo da će ga matirati, odlučio je Bruno driblati, valjda s loptom ući u gol. Izgubio je loptu, ostala je 'nula'.

Naravno, malotko je mogao biti zadovoljan time što je vidio od Dinama, očekivali smo, nakon one loše partije u Zagrebu, a osokoljeni onom pobjedom u Koprivnici puno više. No, Čačić je povukao potez, odmah je u igru ušao Luka Menalo. I već u prvom dodiru s loptom odlično pronašao Ademija, koji je ostao sam među braničima Shkupija i matirao reprezentativnog kolegu Naumovskog.

Ademijev pogodak pogledajte OVDJE.

"Jesam rekao da je Menalo faktor X", ponovio nam je domaći kolega. Da, Menalo je opet donio prevagu s klupe, već koju minutu kasnije je bio i strijelac. Petković ga je vrhunski pronašao na drugoj vratnici, Menalo je uklizao i zabio. Međutim, pomoćni je sudac digao zastavicu, zaleđe. Nema VAR-a, nema provjere, većinsko je mišljenje da je to greška da je Menalov pogodak čist, da zaleđa nije bilo. Ostao je Shkupi u igri, a Menalo je, bez obzira na poništen gol, u samo nekoliko minuta napravio više nego velik dio njegovih suigrača u čitavom poluvremenu. Bio je blizu golu i u idućoj akciji, opet je Petković precizno proigrao na drugu vratnicu, ali sad je Menalo ipak zakasnio.

Dinamo je bio blizu trenutku koji će prelomiti utakmicu, no, lopta nije htjela u mrežu. Ni kad je Ristovski prebacio na 'drugu', tada nije stigao Petković, loše je zahvatio loptu, pucao je i Oršić iz svoje pozicije, pokraj gola. Shkupi je još bio živ, a velika mu je podrška bila publika. Glasno navijanje, huk, svih 90 minuta, nisu makedonskom prvaku dopustili predaju, igrali su domaćini na mahove, prošao je jednom sjajno Queven po desnoj strani, Livaković je spriječio ozbiljnije probleme. Spomenimo i da je dio Dinamovih navijača, unatoč kazni koju je Dinamo zaradio zbog utakmice u Sevilli, uspio ući na stadion, bili su čak i smješteni na svom, posebnom sektoru, bilo ih 30-ak.

Pokušali su domaćini do kraja izjednačiti, pokušali na ho-ruk doći do produžetaka, otišao je u zadnjoj akciji pred Livakovića i vratar Naumovski, no više od uspomene da su bili tvrd orah Dinamu nisu uspjeli izvući. Arijan Ademi, na stadionu gdje ga vole kao reprezentativca Sjeverne Makedonije opet je bio Dinamov junak, strijelac u prvom, sad i u drugom dvoboju.

 Luka Stanzl/PIXSELL Luka Stanzl/PIXSELL


Shkupi– Dinamo 0:1

Skopje. Stadion: Arena 'Toše Proeski'. Gledatelja: 14.000

Sudac: Jakob Kehlet (Danska). Pomoćnici: Lars Hummelgaard i Victor Skytte (Danska). Četvrti sudac: Sandi Putros (Danska).

Strijelac: 0:1 - Ademi (47., Menalo)

Žuti kartoni: Queven (16.), Adetundji (16.), Abdulla (33.), Lauritsen (55.), Ademi (75.), Petković (90.), Sheji (90.)

Shkupi (4-3-3): Naumovski - Brdarovski (od 83. Trapanovski), Margvelašvili, Abdulla (od 60. Ali), Sheji - Queven, Senghor, Alvarez - Hamidi (od 37. Georgiev), Adetundji, Cephas. Trener: Goce Sedloski.

Dinamo (4-1-3-2): Livaković - Ristovski (od 90. Moharrami), Lauritsen, Perić, Ljubičić - Mišić, Ademi (od 80. Baturina) - Špikić (od 46. Menalo), Ivanušec, Oršić (od 90. Gojak) - Petković. Trener: Ante Čačić.

Liga prvaka, 2. pretkolo:

Utorak, 26. srpnja

AEK Larnaca – MIDTJYLLAND 3:4 (1:1, 1:1) (1:1)

ŠERIF – Maribor 1:0 (0:0)

VIKTORIA PLZEN – HJK 5:0 (2:1)

Diddeleng – PJUNIK 1:4 (1:0)

Shkupi – DINAMO 0:1 (2:2)

Shamrock Rovers – LUDOGOREC 2:1 (0:3)

Srijeda, 27. srpnja

Bodø/Glimt – Linfield 18.00 (0:1)

Zürich – Qarabag 19.00 (2:3)

Malmö – Žalgiris 19.00 (0:1)

Fenerbahçe – Dinamo Kijev 19.00 (0:0)

Slovan – Ferencvaros 20.30 (2:1)

Olympiacos – Maccabi Haifa 21.00 (1:1)

* u zagradama su rezultati prvih utakmica

 *Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

GNK DinamoShkupiLiga prvaka

Ostale Vijesti