Borna Filic/PIXSELL
Borna Filic/PIXSELL

Mathias Chago za Germanijak: Afrički kup nacija je turnir pun iznenađenja, nadam se da će Eto'o riješiti ključni problem kamerunskog nogometa

Vrijeme Čitanja: 6min | ned. 09.01.22. | 08:14

Pred početak Afričkog kupa nacija, koji se od danas do 6. veljače održava u Kamerunu porazgovarali smo s kamerunskim nogometašem i bivšim reprezentativcem koji je upisao preko 170 nastupa igrajući za zagrebačke klubove Dinamo i Lokomotivu.

Mathias Chago stigao je u Hrvatsku 'daleke' 2002. kao anonimni 19-godišnjak, u niželigaški Metalac iz Osijeka. U Slavoniji je proveo tri godine prije nego što je dobio 'poziv koji se ne odbija' - da prijeđe u zagrebački Dinamo kojeg je nekoliko mjeseci ranije preuzeo pokojni Josip Kuže. U Dinamo je stigao na probu, no, svojim pristupom i angažmanom brzo se nametnuo Dinamovoj struci koja mu je dala priliku u 'sezoni iskupljenja', nakon što su sezonu ranije Plavi završili u Ligi za ostanak.

Debitirao je na otvaranju prvenstva protiv Cibalije u Vinkovcima (4:0), zaradio je žuti karton, protiv Osijeka u Gradskom vrtu (0:1) igrao je u drugom dijelu, a maksimirskoj publici predstavio se u trećem kolu. U 5:1 pobjedi nad Rijekom Chago je zabio dva pogotka i već u prvoj utakmici pridobio je simpatije inače iznimno izbirljive i zahtjevne maksimirske publike.

Mathias Chago s peharom za prvaka Hrvatske 2006. (Robert Anic/PIXSELL) Mathias Chago s peharom za prvaka Hrvatske 2006. (Robert Anic/PIXSELL)

Chago je bio standardni Dinamov prvotimac u sezoni u kojoj su se etablirali Luka Modrić, Eduardo da Silva i Vedran Ćorluka, no tada su krenule ozljede. U tri iduće sezone odigrao je svega 29 utakmica za Plave, proveo je jednu polusezonu na posudbi u Istri 1961, da bi se u sezoni 2010/11, kada je na klupu Dinama stigao Vahid Halilhodžić, ponovno izborio za prvu momčad kluba i s Adrianom Calellom i tada mladim Arijanom Ademijem dijelio minutažu u srcu Dinamovog veznog reda.

Iduće sezone prešao je na posudbu u Lokomotivu, koja ga je kasnije i potpuno preuzela. U Lokosima se zadržao tri sezone, odigrao je ukupno 57 utakmica u HNL-u, a kada toj brojci pridodamo nastupe iz Dinama, Chago je na kraju stigao do brojke od više od 170 nastupa za dva zagrebačka prvoligaša i postao je najpoznatiji Kamerunac koji je igrao u 1.HNL.

Duel najpoznatijeg Španjolca i najpoznatijeg Kamerunca koji su igrali u 1.HNL (Goran Stanzl/PIXSELL)Duel najpoznatijeg Španjolca i najpoznatijeg Kamerunca koji su igrali u 1.HNL (Goran Stanzl/PIXSELL)

Chagu smo kontaktirali povodom otvaranja 33. izdanja Afričkog kupa nacija koje počinje danas u njegovom rodnom Kamerunu.

"Za sada sve prolazi OK. Bio je problem s dovršetkom nekih stadiona, čak je Afrički nogometni savez u jednom trenutku zaprijetio da bi mogao oduzeti domaćinstvo Kamerunu, ali je, hvala Bogu, sve prošlo dobro i turnir će, prema planu, početi u nedjelju s utakmicom između Kameruna i Burkine Faso", rekao nam je u uvodu razgovora Chago.

Cijeli svijet je posljednje dvije godine suočen s koronavirusom, i Afrički kup nacija je prebačen prvo s ljeta 2021. na zimu 2021., pa onda i na zimu 2022. Zanimalo nas je kakva je trenutna epidemiološka situacija u Kamerunu te kakve su procedure i protokoli oko održavanja samih utakmica?

Moram reći da nisam previše upućen u procedure oko samih COVID protokola, znam da će svaki navijač koji će htjeti sudjelovati na utakmici morati imati PCR test“, rekao nam je Chago.

Kamerun će ugostiti afričko kontinentalno prvenstvo tek drugi put u povijesti. Prvi put domaćini su bili daleke 1972. kada je naslov osvojila današnja Demokratska republika Kongo, a Kamerun je završio treći.

„Očekivanja u Kamerunu su stvarno velika. Svi očekuju da će Kamerun otići daleko, pa i do samoga kraja. Kamerun neće lagano doći do titule, jer konkurencija je strašna, ali sam siguran da ova momčad može daleko, najmanje u borbu za medalju. Nadam se i samome zlatu“.

Glavne zvijezde kamerunske reprezentacije su napadač Bayerna Eric Maxim Choupo Moting, najbolji strijelac ove generacije Vincent Aboubakar iz Al Nassra, Karl Toko Ekambi iz Lyona, Andre Frank Zamo Anguissa iz Napolija, vratar Victor Onana koji će na kraj sezone vratarski dres Ajaxa zamijeniti Interovim.

"Iako u reprezentaciji Kameruna igraju jaka 'imena' koja su se dokazala u europskim klubovima, moram reći da se ovaj kadar ipak ne može usporediti s onom slavnom generacijom koju je predvodio Samuel Eto'o“.

Samuel Eto'o izvodi jedanaesterac na Svjetskom prvenstvu 2010. (Action Images / Paul Thomas Livepic)Samuel Eto'o izvodi jedanaesterac na Svjetskom prvenstvu 2010. (Action Images / Paul Thomas Livepic)

Za tu slavnu generaciju, koja je osim Eto'oa imala svjetski poznate igrače poput Rigoberta Songa, Geremija i drugih, igrao je i naš sugovornik.

Slavni napadač Barcelone i Intera nedavno je postao predsjednikom Kamerunskog nogometnog saveza i već je najavio određene promjene.

„Nadam se da će se Eto'o poraditi na najbitnijem segmentu kamerunskog nogometa, a to je razvoj mladih igrača. Dok u Hrvatskoj, recimo, postoje natjecanja za najmlađe nogometne kategorije. U Kamerunu toga nema. Recimo, mi u posljednje vrijeme nemamo više toliko puno igrača u velikim klubovima kao što smo ih imali prije. Izgubili smo taj 'temelj', razvoj. Izgubili smo klince. U Kamerunu postoje lige od prve do četvrte i to je to. Što je s mladim igračima i njihovim ligama, za pionire, kadete, juniore? Tamo se uči baza. To je segment na kojem će Eto'o, nadam se, uvesti promjene“.

Afrički kup nacija jedno je od najizjednačenijih kontinentalnih prvenstava. Kao prvi favoriti prema kladionicama nameću se Senegal, Alžir i Egipat, no na turniru ima još nekoliko reprezentacije koje bi mogle napraviti iznenađenje, pa i otići do samoga kraja.

„Kada pričamo o ovakvom turniru, teško je izdvojiti jednu ili dvije reprezentacije koje bi mogle otići do samoga kraja. Afrički kup nacija nacija uvijek je bio turnir pun iznenađenja. Tako da se ne bih upuštao u prognoze tko će osvojiti jer, ponavljam, na turniru uvijek iskoči neka reprezentacija na koju nitko nije računao u početku. Iako se reprezentacije poput Senegala, Alžira, Nigerije, Kameruna, Egipta i Maroka, kojeg trenira moj bivši trener Vahid Halilhodžić, nameću kao najveći favoriti, nitko se neće iznenaditi ako naslov osvoji država na koju nitko nije računao“.

Vahid Halilhodžić daje upute Badelju i Chagi/Marko Prpic/PIXSELL Vahid Halilhodžić daje upute Badelju i Chagi/Marko Prpic/PIXSELL

Na Afričkom kupu nacija nastupat će i tri igrača iz Hrvatske nogometne lige koju je Chago u razgovoru nazvao 'našom ligom'. Riječ je o Istrinim prvotimcima Hassane Bandeu i Abdallahiju Mahmoudu te veznjaku Gorice Serge-Junioor Martinsson Ngouali.

„Meni je uvijek drago kada na prvenstvo dolazi afrički igrač koji igra u Hrvatskoj. To znači da afrički izbornici prate našu ligu, ali i znak da se u 1.HNL igra dobar nogomet. Hoće li se oni nametnuti na turniru? To najviše ovisi o njima. Samim time što su pozvani znači da imaju kvalitetu za nastupiti na takvom turniru“.

Hassane Bande (lijevo) predstavljat će Burkinu Faso, a Abdallahi Mahmoud (desno) Mauritaniju (Goran Stanzl/PIXSELL)Hassane Bande (lijevo) predstavljat će Burkinu Faso, a Abdallahi Mahmoud (desno) Mauritaniju (Goran Stanzl/PIXSELL)

U svjetskim medijima dosta se pisalo o 'slučajevima' mladih afričkih aseva Felixa Afene Gyana iz Rome te Abdessamada Ezzalzouija iz Barcelone koji su odbili pozive svojih izbornika kako bi se nastavili razvijati u klubovima.

"Predstavljati svoju državu na turniru poput Afričkog kupa nacija bi po meni trebao biti najveći ponos za bilo kojeg igrača, pogotovo mladog. Klubovi bi trebali poticati mlade igrače da predstavljaju svoju državu, pogotovo na ovako velikom turniru. To je kao da neki mladi igrač ne želi igrati za Hrvatsku na Europskom prvenstvu ili ga, recimo, Dinamo ili neki drugi klub ne pusti na turnir. To se, po meni, ne bi trebalo događati, osim ako je igrač ozlijeđen“.

Za kraj okrenuli smo se 1.HNL u kojoj je Chago odigrao 142 nastupa, 73 u dresu Dinama, 57 u dresu Lokomotive i 12 u dresu Istre 1961. Zabio je ukupno 11 pogodaka, od čega najviše u Dinamovom dresu (sedam).

"Sviđa mi se što je liga toliko izjednačena i što se HNL diže iz godine u godinu, jer vidimo da imamo par klubova u HNL-u koji se bore za vrh. To daje više adrenalina klubovima i publici".

Chago je i danas vezan uz Lokomotivu, skautira afričke igrače za zagrebačkog prvoligaša, a jedan od njegovih 'pogodaka' je Ibrahim Aliyju koji je za Lokose već odigrao 42 utakmice i zabio sedam pogodaka.

"U Lokomotivi sam proveo lijepi dio svoje karijere. To je klub koji je uz Dinamo jedan od najboljih u Hrvatskoj kada je riječ o razvoju igrača. U Lokomotivi priliku dobivaju igrači od 16, 17 godina, kao što je recimo bio slučaj s malim Rokom Šimićem koji je početkom sezone prodan u Red Bull Salzburg. Lokomotiva je klub koja daje priliku mladima i to mi se jako sviđa. Mislim da bi svima trebalo biti u interesu da afirmiramo što više klinaca“, rekao nam je za kraj Chago.

Mathias Chago u dresu Lokomotive (Goran Stanzl/PIXSELL)Mathias Chago u dresu Lokomotive (Goran Stanzl/PIXSELL)




Tagovi

Mathias ChagoAfrički kup nacijaDinamo ZagrebGNK DinamoNK LokomotivaLokomotiva Zagreb

Ostale Vijesti