Matej Jelić za Germanijak: Žilina me vratila u život, ali Rapid se ne odbija! Želim nastaviti koracima Cice i Jelavića

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 16.09.15. | 11:12

Matej Jelić nakon transfera u Rapid Beč ekskluzivno za Germanijak...

Posljednjeg dana prijelaznog roka, praktički "5 do 12", stigla je vijest: Matej Jelić novi je član Rapid Beča

Slabo su ovaj transfer hrvatskog napadača popratili domaći mediji, dok su mu slovački i austrijski pridali veliku pozornost. Slovaci žale za čovjekom koji je svojim golovima vukao Žilinu, Austrijanci s nestrpljenjem čekaju vidjeti momka čiji se golgeterski opus u posljednjih godinu i pol dana poprilično nagomilao.

Javio se iste večeri kada je posao u Beču zaključen, pristao na intervju, ali i pristojno zatražio mali "time-out". Sve se ipak odigralo tako brzo, gotovo preko noći, iako ga je Rapid zapravo u tišini pratio duže vrijeme...

"Istina, pratili su me već neko vrijeme, skauti su dolazili na utakmice Žiline i odlučili da me žele dovesti", započinje Matej Jelić u razgovoru za Germanijak.

Još 27. kolovoza igrao je sa Žilinom play-off Europske lige, četiri dana kasnije već je bio u Beču. Da se protiv Athletic Bilbaa dogodilo čudo, bi li ostao u slovačkom klubu?

"Vjerojatno ne. Jednostavno, zov Rapida bio je velik. Bilo je još klubova koji su me htjeli, spominjao se i Palermo, ali to nije bilo ništa konkretno. Kada sam čuo da je Rapid ozbiljno zagrizao, odmah sam želio doći ovdje. I sve se na brzinu riješilo."

Bilbao je sredinom kolovoza sa 4:0 razbio Barcelonu i uzeo Superkup Španjolske, ali sa Žilinom se opasno namučio. Prošli su Baski tek na račun gola u gostima...

"Stvarno smo bili blizu. Imali smo neke šanse i u uzvratu na San Mamesu, ja sam jednom dobro pucao glavom, ali je njihov branič izbacio loptu koja je išla prema golu. Čak smo u zadnjim sekundama imali dobru priliku, međutim naš stoper nije najbolje reagirao. Tužan sam što nisam sa Žilinom ušao u Europsku ligu."

Tužan je i što nije osvojio slovačku titulu. Zato je bilo individualnih postignuća - lani najbolji strijelac slovačke lige, a u nepuna dva mjeseca ove sezone autor 13 golova! Šest u prvenstvu, sedam u Europi. Puno je Jelić dao Žilini, bez dileme. Ne čudi što mu je klub napisao posebnu posvetu za rastanak, dok su mu službenu Facebook stranicu fanovi preplavili upisima "dakujem" - "hvala ti Matej!"

"Žilina je klub koji me vratio u život i sa sobom nosim samo lijepe uspomene. Emocije su pomiješane, tužan sam što tamo nisam osvojio titulu i ušao u EL, ali moram gledati budućnost i radi toga sam sretan zbog novog koraka u karijeri."

Rapid ga je platio 850.000 eura. Stiže kao zamjena za slovenskog centarfora Roberta Berića, koji je u finišu prijelaznog roka potpisao za St. Etienne u transferu vrijednom 5.500.000 eura. Jelić nije doveden na "ho-ruk", pomno ga se pratilo, a transfer je "amenovao" Carsten Jancker. Legendarni njemački centarfor, osvajač Lige prvaka i pet bundesligaških naslova s Bayernom, procijenio je - "Jelić je taj, naš novi broj 9"!

"Počašćen sam kad znam da je tako veliki čovjek i igrač rekao sam idealan za njih i da me moraju uzeti. To je svakako jedan veliki motiv za dalje. Vjerujem da mogu zamijeniti Berića, ali neće biti lako, jer se on ovdje stvarno nazabijao golova. Imam samopouzdanja i znam da mogu. Ne mogu reći koliko ću zabiti, glavno je da se dobro uklopim, a onda će doći i golovi. Vrijeme će pokazati svoje."

Berić je prošle sezone u austrijskoj Bundesligi zabio 27 pogodaka. No očekivanja nisu velika isključivo jer je Jelić uskočio u njegove cipele, nego i zbog činjenice da su znatan dio u bogatu povijest Rapida ugradili - Hrvati. Osamdesetih je Cico Kranjčar s više od 100 golova stekao status klupske legende, a prije nekoliko godina u "zeleno-bijelom" dresu blistao je i Nikica Jelavić.

"Svjestan sam da nastavljam koracima Cice i Jelavića. Navijači su mi ih odmah spominjali. Na obojicu imaju jako lijepe uspomene, nadam se da mogu ostaviti sličan trag."

Malo je nedostajalo da Jeliću ovaj transfer donese i igranje u Ligi prvaka. Rapid je bio jako blizu protiv Šahtara, čak su u 96. minuti uzvrata propustili golemu šansu za prolaz. Bio je to promašaj od minimalno 12 milijuna eura, promašaj koji još uvijek peče, ali rane bi svakako zacijelile kada bi se uzela domaća titula. Titula na koju najtrofejniji austrijski klub čeka od 2008. godine. Sada djeluju moćno, pogotovo u ofenzivnom dijelu, a Salzburg je ozbiljno poljuljan i oslabljen...

"Prvi dojmovi su pozitivni. Čim sam došao, shvatio sam koliko je ovo velik klub. Razgovarao sam s trenerom Zoranom Barišićem (45-godišnji Hrvat rođen u Beču, čitavu igračku karijeru u Austriji, nap.a.) koji mi je pojasnio kako stvari funkcioniraju. Objasnio mi je kakav stil igre želi i što točno traži od mene. Ugodno sam iznenađen vizijom kluba i vjerujem da ćemo ove sezone uzeti naslov. I ne toliko zbog nešto lošijeg Salzburga, koliko zbog činjenice da je Rapid kvalitetan i da igra najljepši nogomet."

Prošlog vikenda upisan je neugodan poraz kod Altacha (0:2). Rapid je pao na drugo mjesto, a još gore, Salzburg već stigao na -2, iako je donedavno bio na -8. Pomalo čudno, Jelić nije debitirao. Ostao je na klupi čitavu utakmicu.

"Nije se radilo o ozljedi ili sličnom, nego je trener jednostavno dao dvojici starih napadača šansu. Ja sam tek došao i bilo je logičnije da njih uvede."

Prilika za premijerni nastup, a tko zna, možda i prvijenac, stiže već ovoga četvrtka. Na kultni Ernst-Happel dolazi Villarreal. Jeliću je nedavno jedan član Primere ostao dužan, a bilo bi sjajno za početak potopiti Žutu podmornicu. Rapid je možda dugo bez trofeja, no uvijek je znao prodati napadače. Samo u posljednjih nekoliko godina na Beriću (St. Etienne), Hofferu (Napoli), Jelaviću (Rangers), Maierhoferu (Wolves), Boydu i Sabitzeru (oboje RB Leipzig) zaradili su više od 20 milijuna eura!

"Moja želja ostaje njemačka Bundesliga, ali idemo polako. Prvo moram ovdje napraviti nešto, a onda ćemo razmišljati dalje."

Taman što mu je došao blizu, Niko Kovač odlepršao je s mjesta izbornika hrvatske reprezentacije. A baš je mogao iz Salzburga malo-malo skoknuti i pogledati Jelića...

"Šteta. Sad čekamo novog izbornika", zaključio je Matej Jelić u razgovoru za Germanijak.


Tagovi

Matej JelićRapid BečŽilinaplanet Hrvatska

Ostale Vijesti