REUTERS/Hannah Mckay
REUTERS/Hannah Mckay

Marokanci trče posljednji krug ili spremaju senzaciju i sa Španjolcima? (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 06.12.22. | 08:05

Završili su kao prvi u skupini s Hrvatskom i Belgijom, mnogi su ih podcijenili, a sad ih čeka ogled sa Španjolskom koja se nada finalu (16 sati, HTV2)

Kada u skupini završite ispred viceprvaka i brončanih s prošlog Svjetskog prvenstva najmanje što zaslužujete je respekt. Maroko je momčad koje bi se trebali svi pribojavati nakon dosadašnjeg uspjeha u Kataru. Iako su se kvalificirali pod Vahom Halilhodžićem, odlučili su ga mijenjati zbog njegovog odnosa s najvećim zvijezdama pa je na klupu sjeo Walid Regragui koji je postigao učinkovitu ravnotežu u momčadi s kojom se Vaha nije snalazio. Točnije, posložio je momčad s najvećim zvijezdama poput Sofyana Ambrata, Youssefa En-Nesyrija, Nayefa Aguerde, Noussaira Mazraouija te najvećih zvijezda Achrafa Hakimija i Hakima Ziyecha.

Taj balans koji je postigao Regragui donio mu je pobjede protiv Kanade i Belgije te remi s Hrvatskom u prvoj utakmici. Ova afrička momčad igra europski i po svemu je bliža i naklonjenija na Europu, a posebice na Španjolsku u kojoj nekolicina zvijezda gradi svoj nogometni put. Nada se i marokanski stručni stožer da mogu Atlaski lavovi iskoristiti iskustvo koje su stekli u vrhunskim europskim klubovima i eliminirati Španjolce.

Svjesni su Marokanci težine zadatka koji je pred njima, posebice što im nakon viceprvaka svijeta i brončanih sad na putu stoje nekadašnji osvajači željni ponavljanja uspjeha. Igrali su Španjolci sjajan nogomet na posljednjem Euru, ali zaustavljeni su u polufinalu od Talijana. Koliko su opasni najbolje su demonstrirali u prvoj utakmici protiv Kostarike pa će Marokancima biti izazov i ograničavanje stvaranja šansi Španjolaca.

Uz sve pozitivne stvari, Marokance muči zapravo najviše hoće li najveća zvijezda biti spremna. Naime, njihovi liječnici rade prekovremene kako bi desni bek PSG-a Achraf Hakimi bio spreman za utakmicu protiv Španjolske nakon ozljede protiv Kanade.

Posljednji njihov susret bio je u Rusiji u grupnoj fazi, a završio je remijem od 2:2. Španjolci su na ovo prvenstvo stigli kao jedan od favorita za osvajanje. Uvijek su podcrtani na listama svih kad slažu favorite, ali u grupnoj fazi nisu baš bili previše uvjerljivi osim prve utakmice.

U prvoj utakmici napunili su mrežu Kostarikanaca sa sedam golova, poslali svima poruku da su u Katar stigli podignuti pehar i onda stali. Uslijedila je utakmica s Njemačkom u kojoj su remizirali, a onda i kontroverzni poraz od Japana koji je jučer ispao od Hrvatske nakon sjajnih obrana jedanaesteraca Dominika Livakovića.

Španjolci godinama gaje nogomet temeljen na posjedu s kojim se malo momčadi može nositi. Mnoge momčadi padaju pod njihovim nogama, ali na ovom prvenstvu nisu još osim te prve utakmice nikoga oduševili. Kao da su htjeli izbjeći onaj teži ždrijeb koji bi ih čekao da su završili na prvom mjestu skupine.S igračima poput ogromnih talenata Gavija i Pedrija te Danija Olma, iskusnog Alvara Morate na putu su podignuti još jednu titulu svjetskih prvaka. No, koliko god izbjegavali teži ždrijeb, Maroko je pokazao da je sve samo ne lagan protivnik.

Luis Enrique danas neće sigurno ništa prepustiti slučaju i one koje je odmarao protiv Japana vratit će u sastav, a jedina mu je dilema sprema Cesara Azpilicuete umjesto kojeg može uskočiti i Dani Carvajal.

Trče li Marokanci posljednji krug ili Španjolci imaju još furije u sebi doznat ćemo danas od 16 sati. Glavni sudac susreta je Argentinac Fernando Andrea Rapallini, a utakmica se igra na Education City stadionu u Dohi. (KM)

Mogući sastavi:

Maroko (4-1-2-3):

Španjolska (4-1-2-3):





Tagovi

MarokoŠpanjolskaSvjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti