Matija Habljak/PIXSELL
Matija Habljak/PIXSELL

Marko Livaja skinuo Hajdukovu crnu mačku

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 07.08.21. | 22:55

Splićani su došli do prve pobjede u gostima kod Gorice

Jednoj seriji morao je doći kraj, Hajduk je na devetom gostovanju kod Gorice došao do prve pobjede. Konačnih 3:1 zaslužena je pobjeda Splićana, na poluvremenu su imali dva gola prednosti, u nastavku preživjeli nalet domaćih i u završnici zapečatili važnu pobjedu. Igrač utakmice apsolutno je bio kapetan Splićana Marko Livaja, u statistici stoji da je postigao gol i upisao asistenciju, ali još je važniji dojam kojeg je ostavio. Kapetanski je predvodio Hajduk tijekom cijele utakmice, kada su Splićani u drugom poluvremenu očito pali sa snagom i gubili ritam, Livaja se junački borio protiv cijele obrane domaćih. Na koncu je golom u 87. minuti okrunio odličnu predstavu u Velikoj Gorici.

Od početka se krenulo otvorenog garda, Gorica je prenijela težište igre na polovicu gostiju, ali je Hajduk mogao prvi ozbiljno zaprijetiti. U petoj minuti Biuk je dobrim potezom otvorio kontranapad, četiri igrača u zlatnim dresovima išli su na jednog u crvenom dresu, ali je Biuk loptu dodao baš tom jednom, Musi Muhammedu.

Imali su potom Splićani nekoliko kornera bez osobitog učinka, Gorica im je prepustila posjed lopte i strpljivo čekala prigodu da se brzo otvori u napad. Imali su domaći dobru prigodu u 19. minuti, brza promjena strana od Mitrovića preko Babeca do Lovrića koji je ušao u kazneni prostor, ali na slabiju lijevu nogu. Uputio je oštar prizemni udarac, lopta je prohujala pored suprotne vratnice.

Pokušao je Hajduk odmah odgovoriti preko Biuka, ali Jovičić ga je blokirao uz korner liniju. I dalje je Hajduk držao posjed, a Gorica bila opasnija, u 23. je Matar gađao s 18 metara, ali nije pogodio suprotni kut.

U 27. minuti Splićani su zaradili slobodan udarac u dobroj poziciji, Livaja je prebacio živi zid, ali i okvir vrata. Četiri minute kasnije Hajduk dolazi do vodstva, Livaja je preciznom loptom iz sredine pronašao Jana Mlakara koji je dobrim primanjem stvorio prostor za udarac i s 11 metara pogodio kut, lopta se od vratnice odbila u mrežu.

Vodstvo je donijelo sigurnost gostima, u 33. su opet opasno zaprijetili kada je Biuk ušao u kazneni prostor i vratio povratnu loptu koju je odbio Jovičić.

Završne minute prvog dijela donijele su uzbuđenja na obje strane, u 41. je Krovinović ubacio iz kornera na glavu LIvaje koji pogađa vratnicu, a lopta se odbija točno u ruke Banića.

Minutu kasnije iz prekida prijeti Gorica, Lovrić odlično ubacuje za Stenvoordena koji glavom šalje loptu od trave u gredu, uz minimalan dodir Posavca. Odbijenu loptu obrana gostiju odbila je u aut nakon kojeg je nastala gužva pred vratima, na travnjaku je ostalo ležati Stenvoorden. Uključio se VAR, sporan je bio „bodycheck“ Simića na Stenvoordena, Zebec je otišao pogledati tu situaciju i pokazao da nema ništa od kaznenog udarca.

Nakon malo dužeg prekida Splićani dolaze do drugog gola, obrana Gorice loše je riješila jedan ubačaj s lijeve strane, Muhammed je praktički dodao loptu Josipu Vukoviću koji s 20 metara snažnim i vrlo preciznim udarcem vara nemoćnog Banića. Bio je to prvijenac Vukovića za Hajduk, uz poslovično dobru igru u sredini terena dočekao je trenutak kojeg sanja svaki mladić iz omladinske škole Bijelih. Pohitao je odmah prema Torcidi, ovakav gol vrijedilo je proslaviti s najvjernijim navijačima.

Najbolje poluvrijeme Hajduka otkad gostuje kod Gorice okrunjeno je s dva efektna gola, Gustafsson je nakon 45 minuta mogao biti znatno zadovoljniji od Rendulića.

U nastavak bolje ulaze domaći, morali su tražiti brzi pogodak pa su dobru šansu dobili u 51. minuti kada je na 20 metara srušen Mitrović. Gotovo idealna pozicija za Kristijana Lovrića, ali najbolji igrač Gorice nije pokazao ono što zna, poslao je loptu visoko preko vrata.

U 54. minuti se napadu priključio Krizmanić, loptu mu je na udarac ostavio Matar, ali slab je to bio pokušaj da bi zabrinuo Posavca.

Dvije minuta kasnije Gorica je naplatila inicijativu, Babec je uzeo loptu na sredini i odigrao za Matara koji se izvukao na desnu stranu. Pronašao je Lovrića na rubu kaznenog prostora, dribling na lijevu nogu i udarac u bliži kut nisu spriječili ni Lovrencscsic ni Posavec, bio je to osmi gol Lovrića protiv Hajduka.

Apsolutno je Gorica dominirala u tim trenucima, uskoro je Lovrić snažno pokušao iz slobodnog udarca sasvim iskosa, Elez je ispred Posavca odbio loptu glavom. Mijenjali su potom Gustafsson i Rendulić, Čolina je zamijenio Biuka, a Dvorneković Fruka i u prvom dodiru odlično uposlio Mitrovića koji je iskosa ušao u kazneni prostor i tukao u bliži kut. Posavec je loptu jedva odbio u novi korner.

Hajduku se opet ponovila situacija iz svih prethodnih utakmica ove sezone, Splićani ne mogu pratiti ritam protivnika, problemi sa fizičkom pripremom su i dalje prisutni. Sve su rjeđe izlazili na polovicu domaćih, uglavnom tražeći Livaju koji se borio s obranom domaćih koliko je god mogao.

Gorica je i dalje napadala, Lovrić je u 76. imao još jednu priliku iz slobodnog udarca, ali opet je bio izrazito neprecizan.

U jednom od rijetkih dolazaka na polovicu Gorice gosti su mogli riješiti utakmicu. Opet je Livaja u 81. minuti bio u akciji, odigrao je dvostruko dodavanje s Čuićem te s 15 metara pogodio suprotnu vratnicu. Sreća je opet bila na strani domaćih, ali u 87. minuti im nije bilo spasa. Opet je Hajduk s dosta igrača došao u napad, dugo kružio oko obrane da bi Mlakar podvalio loptu Marku Livaji, a najbolji igrač utakmice snažnim udarcem svladao Banića.

Značio je to kraj svih nadanja domaćih da mogu izbjeći poraz, bodovi su otišli za Split.

U sljedećem kolu Gorica gostuje kod Dinama, Hajduk na Poljudu dočekuje Slaven Belupo.


Velika Gorica

Gradski stadion

Sudac: Mario Zebec (Cestica)

0:1 Mlakar (31.) 0:2 Vuković (45+1) 1:2 Lovrić (56.) 1:3 Livaja (87.)

GORICA: Banić, Muhammed, Jovičić, Steenvoorden, Krizmanić, Babec, Pršir, Fruk (od 60. Dvorneković), Lovrić, Mitrović (od 70. Brodić), Matar.

HAJDUK: Posavec, Lovrencsics, Simić, Elez, Dolček (od 90. Dolček) Vuković, Krovinović, Sahiti (od 67. Čuić), Livaja(od 90. Jairo), Biuk (od 59. Čolina), Mlakar.

Žuti kartoni: Fruk, Muhammed, Pršir, Lovrić (Gorica) Vuković (51.)



Piše: Vedran Pavičić


Tagovi

HajdukHNK GoricaMarko Livaja

Ostale Vijesti