Dubravka Petric/PIXSELL
Dubravka Petric/PIXSELL

Marko Dabro za Germanijak: „Koji klinac bi sa 16 godina odbio priliku da dijeli svlačionicu sa Salahom, Valerom, Badeljom...“

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 03.06.21. | 11:21

Oduševio je sve golgeterskim učinkom u 2. HNL, zamalo je skinuo rekord Zdravka Popovića, a iduću sezonu ćemo ga gledati u dresu Lokomotive...

Malo je nedostajalo da Marko Dabro skine rekord Zdravka Popovića koji je 2007. zaključio s 30 golova noseći dres Croatie Sesvete u 2 HNL. U posljednjoj utakmici za Bijelo Brdo u Opatiji (2-2), Dabro je izjednačio rekord, ali lopta nije htjela drugi puta u mrežu.

„Imao sam nekoliko dobrih prilika, ali na kraju sam stao na tih 30. Ma i neka sam, nije mi to bilo presudno jer sam za rekord saznao par kola prije kraja prvenstva i to mi je činilo samo pritisak. I ova okrugla brojka je sasvim dovoljna za mene i stvarno sam zadovoljan ovom sezonom“, reći će Dabro koji je golgetersku erupciju naplatio transferom u prvu ligu. Puno se klubova spominjalo u kontekstu njegova imena, ali ovoga puta je Dabro stavio pred sebe samo jedan zahtjev; razvojni put...

„Uopće me nisu zanimala imena klubova koliko okolina u kojoj ću imati najviše prostora i prilika da se dokažem. Mislim da je Lokomotiva idealan izbor i lako smo se dogovorili, stisnuli si ruke i sada s veseljem gledam prema početku priprema. Pun sam optimizma i nade da ću i u dresu Lokosa nastaviti ondje gdje sam stao s Bijelim Brdom“.

Iako ima 24 godine, iza Marka Dabre već je zanimljiv nogometni put. Pun uspona i padova, ali odmah naglašava da ne žali za ničime. Da ga je svaka odluka učinila iskusnijim i jačim. Pa i ona da sa 16 godina ode iz Cibalije u Fiorentinu.

„Ma gledajte, nisam od onih koji će reći da bih sada napravio drugačije. Ja imam 16 godina i zove me klub svjetskog ranga, nudi uvjete da se smrzneš i razvoj uz svjetske zvijezde. U tom trenutku pucam od samopouzdanja i želje da se dokažem, svjestan da idem i glavom kroz zid ako treba. Ja ne znam puno igrača koji bi na mom mjestu odbili Fiorentinu, ako ih uopće ima“, jasno naglašava Dabro kojeg je prave prilike da se dokaže u Serie A zapravo koštao splet nesretnih okolnosti. Naime, obolio je od mononukleoze i ona je stala na put u najosjetljivijim trenucima dokazivanja.

„Toliko puta sam to već ispričao da mi se i ne da više. No, to je iza mene a ispred još dovoljno godina i vremena da provedem svoj nogometni put onako kako sam ga zamislio kao dječak kada mi je jedino bitno bilo navući na sebe dres Cibalije i istrčati na stadion u Vinkovcima“.

Često je tijekom razgovora podvukao ovo „dijete Cibalije“. Jako mu je stalo do nekadašnjeg prvoligaša s kojim je krenuo u svoju nogometnu pustolovinu. Dakle, Marko Dabro sa 16 godina dolazi u Firenzu...

„To je bilo neprocjenjivo iskustvo. Pa ja sam trenirao s imenima poput Mo Salaha, Borje Valera, Kalinića, Badelja... Ja klinac, oni s tobom u svlačionici. Znate ono, gledam ih i čekam da mi netko nešto kaže jer je meni neugodno prići im i započeti razgovor. Biti s takvim igračima na istom treningu je nešto što me usmjerilo kao igrača ali i kao čovjeka.“.

Nakon oporavka, Dabro se vratio u Cibaliju i lagano se vraćao starim navikama. Bila je tu i epizoda u Gorici gdje ga je vodio Sergej Jakirević.

„Bilo je kratko jer sam stigao u nezgodnom trenutku. Bio je kraj priprema, trener je profilirao momčad i teško je bilo nametnuti se. Tu zamjeram sebi što nisam bio strpljiviji, ali probajte se staviti u moju kožu. Vratio sam se konačno nogometu i htio sam odmah i sve. Ne ide to tako. U zimu sam otišao u Bravo iz Slovenije da bi se potom prije dvije godine vratio u Hrvatsku. Otišao sam u Bijelo Brdo, odlučio se resetirati i krenuti ispočetka“.

Ta odluka je Dabru dovela do izjednačenja rekorda s početka teksta. I pobudila zanimanje većih klubova. No, ovoga puta je iskustvo došlo do izražaja i golgeter je „stao na loptu“.

„Treba mi prilika da se dokažem u 1. HNL jer znam da mogu. Osjećam da pripadam ovdje i da mogu pružiti sve o čemu sam sanjao kada sam sa 16 godina otišao u Fiorentinu. Pričao sam s ljudima iz Lokomotive i vjerujem da mogu ispuniti njihova očekivanja. U ovom trenutku me uopće ne zanimaju drugi klubovi već samo neki nastavak onoga što sam pružio u prošloj sezoni. Ako to bude kako treba, onda će se već nešto naći u budućnosti. Nemam opterećenja već samo želim igrati nogomet. Kao što sam ga igrao pod Bojkom koji mi je dao priliku u Cibaliji. Ili pod Steinbrücknerom u Bijelom Brdu. Fokus je samo na nogomet i znam da će mi lopta s takvim pristupom sve vratiti...“, završio je Dabro i otišao na trening. Unatoč odmoru, želi se na Kajzerici pojaviti potpuno spreman za izazove 1. HNL, lige koju je zaslužio i u kojoj će imati još puno toga za reći i pokazati.

Piše: Alen Lesički


Tagovi

Marko DabroLokomotiva ZagrebGermanijakintervjuizdvajamoBSK Bijelo Brdo2. HNLHNLFiorentina

Ostale Vijesti