REUTERS/Kai Pfaffenbach
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Marketinški uspjeh Katara 2022 okuražio Infantina: Uvodi SP svake tri godine, a zimski termin mogao bi postati standardni?

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 20.12.22. | 08:26

'Kompromis' između postojećeg sustava i ideje o organiziranju turnira svake dvije godine...

Engleski tabloid Daily Mail, koji se nedavno rugao Hrvatima jer 'slavimo' treće mjesto na svijetu, donosi ekskluzivnu priču kako predsjednik FIFA-e Gianni Infantino, okuražen marketinškim uspjehom kojeg je polučilo Svjetsko prvenstvo u Kataru, želi progurati da se svjetska prvenstva održavaju svake tri godine te smatra kako je organizacija turnira u tijeku ligaške sezone, odnosno u kasnu jesen, potez koji 'mijenja igru'. Njegov dugoročni cilj je radikalna promjena ciklusa održavanja turnira u sklopu nastojanja da dodatno revolucionarizira reprezentativni nogomet.

Zbog financijskog i marketinškog uspjeha Katara 2022, Infantino je prošli tjedan objavio proširenje FIFA-inog Klupskog svjetskog prvenstva na 32 momčadi od 2025. godine iako ta ideja nije naišla na odobravanje igrača, klubova i kontinentalnih saveza...

Iako su postojale skepse kako će nogometna javnost prihvatiti organiziranje Svjetskog prvenstva u kasnu jesen, u sredini europske nogometne sezone, iako je postojala bojazan da bi igrači u Kataru mogli 'pregorjeti' i masovno s ozljeđivati, Svjetsko prvenstvo je, piše Daily Mail ostvarilo rekordni prihod od 6.2 milijarde dolara, čak 840 milijuna dolara više nego Rusija 2018.

Potaknut tim financijskim i marketinškim uspjehom cilj mu je progurati Svjetsko prvenstvo svake tri godine. Ta promjena, Infantino se nada, krenula bi nakon Svjetskog prvenstva 2030., odnosno 25. Svjetsko prvenstvo bi se umjesto 2034. održalo 2033. (ali u zimu), a 26. bi se umjesto 2038. održalo 2036. Što znači da bi se u periodu od 12 godina, do 2042., održalo jedno svjetsko prvenstvo više...

Infantino je najavio kako bi volio ostati na čelu FIFA-e najmanje tri puna mandata, što znači do 2031. godine, dovoljno da progura svoje ideje i nakon SP-a s 48 nacija, a koje kreće 2026., u nogometno 'nasljeđe' ostavi revolucionarizirani sustav.

Cinici bi rekli, dobro je da ovaj 51-godišnjak na čelu FIFA-e želi ostati samo tri mandata, jer bi kroz 20-ak godina mogli imati i po dva svjetska prvenstva godišnje, jedno na ljeto, a drugo na zimu, a na kojima bi sudjelovalo svih 209 članica FIFA-e. (nr)


Tagovi

FIFAGianni InfantinoSvjetsko prvenstvo u nogometu

Ostale Vijesti