Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

Mario Maloča za Germanijak: "Hajduk treba svom snagom napasti Dinamo, siguran sam da pobjeđujemo"

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 10.03.22. | 09:41

Pred veliki derbi razgovarali smo s Zagrepčaninom koji je bio kapetan Hajduka, a u Poljskoj dobio nadimak General

Derbi između Hajduka i Dinama pratit će se svugdje gdje ima navijača dvaju najvećih hrvatskih klubova pa tako i u poljskom Gdanjsku gdje se udomaćio nekadašnji kapetan Bijelih, rođeni Zagrepčanin Mario Maloča. U poljskim medijima često ga nazivaju 'Generalom', zapovjednikom obrane Lechije u koju je prešao 2015. godine s Poljuda. Odigrao je između 2017. i 2019. godine dvije sezone u njemačkom Greuther Furthu dok je taj klub igrao 2. Bundesligu, vratio se potom u Gdanjsk gdje se osjeća kao kod kuće.

„Ma tu mi je zbilja odlično, Lechia je moj klub, a Gdanjsk je grad u kojem je ugodno živjeti. Imam svoj mir, klub je stabilan i uvijek smo u gornjem dijelu ljestvice. Djeca Tea i Niko su već školarci, idu u englesku školu pa već pričaju tri jezika. Nemam se što žaliti, u siječnju sam produžio ugovor do ljeta 2023. godine s opcijom da produžimo još jednu sezonu“, kaže nam Mario nakon što je odradio trening u kampu Lechije.

Cijenjen je u Poljskoj. prije nekoliko sezona je proglašen najboljim stoperom lige, a ove je sezone odigrao 22 od 24 ligaške utakmice, sve u početnoj postavi. Bit će u njoj i u subotu na gostovanju kod Piasta u Gliwicama (17.30), utakmica 25. kola Ekstraklase igra se praktički u isto vrijeme kad i najveći hrvatski derbi pa neće uživo gledati utakmicu s Poljuda. Ali doći će sve informacije o derbiju brzo do njega.

„Gledam HNL, sve utakmice koje mogu i sve klubove. Kao navijač Hajduka uvjeren sam da ćemo pobijediti Dinamo, siguran sam u to. Koliko god je loše što su se protiv Rijeke i Istre 1961 izgubili bodovi toliko to može pomoći momčadi da se ujedini, da skupi glave i na terenu pokaže da još ništa nije izgubljeno. Motiv i dodatna snaga se mogu pronaći u želji da se dokaže kako posljednje dvije utakmice nisu mjerilo vrijednosti Hajduka. Derbi je derbi, prošao sam to već dosta puta i uvijek ću reći da je Hajduk na Poljudu favorit protiv Dinama. Bili smo to i u vremenima kada smo imali slabiju momčad nego sada, a danas Dinamo nije jak kao što je znao biti. Zbilja vjerujem u pobjedu Hajduka, tako se treba postaviti u ovakvim utakmicama“, smatra Maloča.

(2.80) Hajduk (3.35) Dinamo (2.50)

U mlađim je kategorijama igrao za Dinamo, ali njegova privrženost Hajduku nikad nije bila upitna. Mogao je u seniorskoj karijeri nekoliko puta prihvatiti ponudu s Maksimira, ta opcija nije dolazila u obzir za igrača koji je kapetansku traku Bijelih nosio tri sezone, u više od 100 utakmica. Odigrao je 22 velika derbija, dobro zna kako se igrač treba pripremati za ovakve utakmice.

„Psihološka priprema je prioritet, važno je da ne izgoriš od želje. Kada si navijač Hajduka, a igraš u Hajduku onda je to posebna utakmica. Danas Hajduk u kadru ima dosta igrača koji su rođeni hajdukovci, koji vole naš klub i sigurno će s velikim entuzijazmom igrati derbi. Ma, treba napasti Dinamo od prve minute, krenuti žestoko prema vratima i stvarati prilike. Neće ova utakmica ništa riješiti što se tiče prvenstva jer je još dosta utakmica do kraja, ali treba tražiti pobjedu i vjerovati u sebe“.

Bio je Maloča kapetan Hajduka u pravom smislu te funkcije, omiljen među suigračima, borac za interese svoje momčadi, uvijek pristupačan i korektan u komunikaciji. Dobro zna da je svaki derbi priča za sebe, nešto sasvim drugačije od ostalih utakmica.

„Samopouzdanje uvijek mora biti na visokoj razini, naravno da je potrebna kvaliteta i koncentracija. Mislim da današnji Hajduk ima dosta kvalitete u svlačionici, znatno više nego prethodnih godina pa i onda kada sam igrao u klubu. Mislim da neću reći ništa novo ako kažem da je Marko Livaja najveća snaga Hajduka, apsolutno broj jedan u HNL-u. Igram u Poljskoj s dosta igrača porijeklom s Balkana, svi pratimo HNL i složni smo da u posljednjih 10 godina u Hrvatskoj nije bilo igrača koji je toliko dominirao. Zatim, Nikola Kalinić je najbolji napadač s kojim sa u karijeri igrao, Kale je majstor i vidim da je strašno motiviran da pomogne Hajduku u svakoj utakmici. Treći igrač kojeg ću istaknuti je Filip Krovinović, nadam se da će igrati u derbiju jer je vrlo koristan u prijenosu lopte iz obrane u napad te u kreaciji. Ne treba biti veliki stručnjak da bi se primijetilo koliko je nedostajao u posljednjim utakmicama. Što se tiče Dinama, čitam da mnogi kritiziraju Bruna Petkovića, ali ne slažem se s tim. Petković je glavni igrač Dinama, odličan nogometaš, ako on igra loše onda je i Dinamo lošiji. Koliko Livaja znači Hajduku toliko Petković znači Dinamu, ako smijem reći. Također, cijenim Arijana Ademija, za mene kao navijača Hajduka odlična bi vijest bila da ne igra u derbiju. Treći igrač Modrih koji mi se svidio je stoper Josip Šutalo, momak igra odličan nogomet“, smatra nekadašnji kapetan Bijelih.

Još jednom je istaknuo da ishod derbija neće ništa presuditi što se tiče utrke za naslov prvaka.

„Bit će uzbudljivo i napeto do samog kraja, dosta derbija se treba odigrati, ali moraju se uzimati bodovi protiv slabijih momčadi. Mnogo je bodova u igri, tko uđe u seriju pobjeda taj će imati najveće izglede za osvajanje naslova prvaka, jasno da bi želio i volio da Hajduk uzme titulu. Meni se Osijek doima kao važan kandidat na naslov, trener Nenad Bjelica je njihova velika snaga, nisu ništa osvojili do sada pa imaju ogroman motiv“.

(2.80) Hajduk (3.35) Dinamo (2.50)

Njegov Hajduk se bori za dva trofeja, za osvojit Kup treba pobijediti u jednoj utakmici. Poznat je Maloči osjećaj podizanja Rabuzinovog sunca, osvojio je dva Kupa s Hajdukom, 2010. i 2013. godine.

„Trofej iz 2013. godine mi je najdraži u karijeri, zbilja je bio užitak kao kapetan podignuti pokal Kupa na Maksimiru. Ove sezone nudi se velika šansa za ponavljanje tog uspjeha, igra se na Poljudu i Hajduk je favorit. Rijeci svaka čast, igraju nogomet kojeg je užitak gledati, sigurno imaju kvalitetu za osvajanje Kupa, ali prednost dajem Hajduku, bez obzira na sve. Naravno, svi sanjamo osvajanje naslova prvaka države, ali neće biti mala stvar ako se osvoji Kup nakon devet godina čekanja. Nadam se da ću uživo biti na finalu Kupa 26. svibnja, zadnju utakmicu u Poljskoj bi trebao igrati 22. svibnja pa planiram odmah doći u Split na finale s Rijekom“, poručio je Mario Maloča. General!

1.HNL, 27. kolo

Petak, 11. ožujka

Šibenik – Lokomotiva 18.00

Subota, 12. ožujka

Slaven Belupo – Istra 1961 15.00

Hajduk – Dinamo 18.00

Nedjelja, 13. ožujka

Hrvatski dragovoljac – Rijeka 15.00

Osijek – Gorica 17.05

 


*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno.18+


Tagovi

Mario MaločaNK Hajduk SplitHajdukDinamo ZagrebGNK Dinamo

Ostale Vijesti