Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL

Mario Cvitanović piše za Germanijak: "Siguran sam da je Dalić dobio odgovore koje je tražio"

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 30.03.22. | 08:00

Poznati hrvatski stručnjak otkriva čitateljima Germanijaka dojmove nakon dvije utakmice reprezentacije Hrvatske na turniru u Dohi

Mislim da možemo biti zadovoljni cijelom turnejom i rezultatom. Pobjedom smo zaključili ovu akciju i to je jako bitno zbog momčadskog duha i atmosfere. Činjenica je da smo u ovoj utakmici bili kvalitativno ispod razine koju smo pokazali protiv Slovenije i da bi možda rezultat bio drugačiji da nismo napravili razliku ulaskom Kovačića, Perišića, Modrića i posebno Kramarića, ali i to dovoljno sugerira zašto Hrvatska ima prvih 11 i one koji moraju čekati svoju priliku da uđu u to društvo.

Protiv Bugarske smo igrali prvih 15-ak minuta na željenoj razini. Imali smo dominaciju, stvarali poluprilike. Barišić je probao dva puta, jednom Moro iz daljine. No, nismo uspjeli to konkretizirati. Nakon toga je Bugarska otkrila način kako da nam stvori probleme te su nekoliko puta izašli pred naš kazneni prostor, na sreću bez posljedice. Jednom je bio pogrešan pas, drugi puta dobra reakcija Ivušića.

Tu sam primijetio neke stvari na kojima treba raditi kada će biti prilike. To je skraćivanje terena i homogeniziranje linija. Smanjiti taj prostor među linijama, biti konkretniji u cirkulaciji igre i prijenosu lopte u posljednju trećinu.

U nastavku se vidjelo da je Bugarska ipak skromna reprezentacija i da nisu rang Hrvatske. Jednostavno su ispod našeg renomea što je i logično ako pogledamo klubove u kojima igraju njihovi reprezentativci. Najbolji klub na popisu destinacija njihovih igrača je Spezija dok naši ipak igraju u puno renomiranijim klubovima i na većoj razini. I to se jasno moglo vidjeti na travnjaku gdje smo individualno bili bolji, ali ekipno nismo pratili te došli do igre koju smo priželjkivali. Pobjeda je odlična, veseli taj ulazak Kovačića koji je kroz vertikalni ulaz stvorio situaciju za Kramarića koji je zabio gol nakon dva lažnjaka i dokazao klasu. Ma vidi se klasa kada uđu ti igrači i da je to neka druga dimenzija. Nisu bez razloga nositelji igre u najjačim klubovima Europe.

Što se konkretnih imena tiče, vidi se kako Majer preuzima sve veću inicijativu. Igrao je kao u Dinamu i Rennesu uz potpuno slobodu. Kretao se po desnom boku pa je ulazio na lijevu stranu blizu Pašalića. Zaista veseli doza samopouzdanja s kojom igra.

Protiv Slovenije sam istaknuo problem s napadačima, odnosno da nemaju linije kretanja kakve bi trebali imati. I ova utakmica pokazala je isto. Livaja i Vlašić nisu imali dovoljno situacija niti su sami isprovocirali te situacije svojim kretnjama. Nije ista stvar kada si sam u špici i kada imaš još jednog pored sebe jer se dosta toga mijenja. Jasno da se linije moraju uigravati, ali za to treba vremena. Osim tog dijela, činjenica je kako cijela ekipa nije organizacijski djelovala.

Vidi se izostanak utakmica kod Vlašića, a očekivao sam više od More. Izbornik mu je dao priliku a prije toga je rekao da nije u potpunosti zadovoljan Jakićem. No, Moro to nije iskoristio. Imao je previše netočnih dodavanja i to ga je stajalo izlaska u poluvremenu. Šteta zbog ozljede Škorića, dok mi je Pongračić djelovao bolje protiv Slovenije. Tada je bio stabilan, čvrst što nije bio slučaj protiv Bugarske. Nije bio koncentriran, ušao mu je igrač iza leđa za gol.

U zaključku, siguran sam da je izbornik došao na turnir s jasnim pitanjima što želi napraviti u ove dvije utakmice, što želi od sustava 3-5-2 i koji je cilj. I da je dobio te odgovore je l' sustav konkurentan i produktivan, koji su to igrači koji ga mogu iznijeti, je l' se približio idealu koji vidi i koliko ima i gdje je prostor za napredak. Nadalje, koji igrači mogu zadovoljiti zahtjevima koje će Dalić staviti pred njih i naposljetku koliko prostora ima za uigravanje i za finalni proizvod.

Vidjelo se da imamo igrače, kvalitetu i da se proširio krug igrača kao što se vidjelo da imamo puno rezervi u primjerice Brozoviću koji je motor Intera iz Milana i koji enormno puno znači ovoj reprezentaciji. Mladi stoperi pokazali su da su s pravom u krugu reprezentacije. Žao mi je možda što Oršića nismo vidjeli u onoj roli kakvu je imao u Dinamu, jer desni bek definitivno nije njegova pozicija.


Tagovi

Mario CvitanovićHrvatska nogometna reprezentacijaZlatko DalićBugarska nogometna reprezentacijaSlovenska nogometna reprezentacijaHrvatskaKatar 2022Doha

Ostale Vijesti