Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

Mario Cvitanović piše za Germanijak: "Ovo je početna faza u kojoj ima prostora za napredak"

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 27.03.22. | 08:08

Poznati hrvatski stručnjak otkriva čitateljima Germanijaka dojmove nakon prve utakmice reprezentacije Hrvatske na turniru u Dohi

Prije svega je teško komentirati prijateljske utakmice s aspekta nekog ozbiljnog zaključka. Možemo načelno kazati kako su obje reprezentacije probale s tri igrača u zadnjoj liniji i da je to funkcioniralo u defenzivnoj liniji. Bilo je to sasvim u redu s obje strane, pogotovo u prvom djelu gdje su bili koncentrirani. Hrvatska je zabila gol iz jedne pogreške. Ponudili su priliku i Kramarić je bio siguran realizator.

Utakmica nije obilovala prilikama u većem djelu dvoboja. Mislim da su obje momčadi jako dobro pozicijski odigrali, no nedostajala je transformacija. Hrvatska reprezentacija je dobro držala svoje pozicije u fazi obrane i napada, ali upravo taj nedostatak transformacije i stvaranja viška u zadnjoj trećini nije donio puno prilika.

U prvom djelu bili smo najopasniji preko Ivana Perišića na toj lijevoj strani. Vidi se da ima naviku igranja ovog sustava u Interu i on se najbolje snašao. Što se tiče Slovenije, oni su svoju igru više bazirali na defenzivan blok i smatram kako su to dobro odradili.

I energetski je to bilo na jednom dobroj razini. Hrvatska je imala dominaciju početkom nastavka, digli smo liniju malo više i time napravili pritisak i određeni presing te je Sloveniji bilo teško izaći iz toga.

Hrvatska je imala dobru reakciju na osvojenu loptu i bili smo konkretni nakon njihovih grešaka.

Pratio sam pozicije naših napadača i dojma sam da tu ima dosta prostora za iskorak. Trebaju raditi na sinkronizaciji kretanja, pogotovo u situacijama kada su bez lopte, potom u situacijama kada jedan napadač ima loptu, što radi onaj drugi, kako se kreće, pozicionira… Siguran sam da će izbornik i njegov stručni stožer u analizi utakmice vidjeti te detalje i raditi na njima.

Već sam spomenuo da je izostala transformacija iz vezne linije. Kovačić se izvlačio na stranu, nije se stvarao višak igrača. Na desnoj strani nedostajalo je probojnosti. Bili smo suvereni uz zadnjoj liniji bez puno posla. Pongračić je bio solidan, Ćaleta-Car se više izvlačio u sredinu ali jasno je da to nije isti profil kao Gvardiol.

Ponavljam, ovo su prijateljske utakmice i teško mi je donositi bilo kakav konkretan zaključak. U konačnici ako bi formulirao ovu utakmicu kroz neku ideju onda bi to svakako bila početna faza stvaranja nečega. Dosta je tu prostora da se dođe do finalnog proizvoda i svakako ima posla. Pogotovo u tom ofenzivnom kreiranju igre i stvaranju prilika kroz samu igru. Ovaj sistem koji je Hrvatska igrala definitivno nije lak sistem i treba ga uigravati. Možda pozicijski izgleda lagano, ali kada je netko organiziran u defenzivi i orijentiran prema obrani onda moraš biti pokretljiv i sinkroniziran jer dolaziš u problem stvaranja igre.

Bilo je jasno da se nije igralo za bodove, već za prestiž. Šteta zbog tog gola koji smo primili u zadnjim trenucima utakmice ali prekid je pokazao da moramo obratiti pažnju i koncentraciju. Mi smo markirali zonu i Slovenija nam je iz dva kornera stvorila dvije prilike od kojih je jednu iskoristila.

Ajmo kazati da imamo jednu dobru bazu koja se može nadograđivati i ovo definitivno nije finalni produkt koji bi izbornik želio imati. Puno je tu prostora za finaliziranje.


Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaMario CvitanovićZlatko DalićVatreni

Ostale Vijesti