Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Marin Leovac za Germanijak: "Želimo ponoviti utakmicu iz Maksimira, neka se Dinamo krene dizati tek nakon subote. Osvajanje Kupa? Zašto ne!"

Vrijeme Čitanja: 6min | pet. 09.02.24. | 11:30

Prije utakmice protiv Dinama, Rijeke i dvomeča s Osijekom, porazgovarali smo s iskusnim prvotimcem Lokomotive i bivšim igračem spomenuta tri kluba, Marinom Leovcem

Zagrebačka Lokomotiva ove zime ostala je bez tri iznimno bitna igrača. Indrit Tuci prešao je u Spartu iz Praga, Ivan Milićević pojačao je grčkog superligaša Kifisiju, a Moreno Živković vratio se u matični Dinamo. S obzirom na Lokomotivin raspored u siječnju i veljači, a koji se sastojao od dva gostovanja kod Dinama i Gorice, zatim domaće utakmice protiv Varaždina, nakon koje im slijede utakmice protiv Dinama, Rijeke i Osijeka, malo tko se mogao nadati da će najmlađa momčad HNL-a, koju predvode dva iskusna bivša reprezentativca Marin Leovac i Duje Čop, 22. kolo dočekati na petom mjestu s tri boda manje od mjesta koje iduće sezone (vjerojatno) vodi u Europu. Lokomotiva je, uz to, s 20 primljenih golova četvrta najbolja obrambena momčad lige, iza Hajduka, Dinama i Rijeke....

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Prije druge utakmice protiv Dinama u razmaku manjem od dva i pol tjedna kontaktirali smo jednog od rijetkih Lokomotivinih senatora, iskusnog i trofejnog lijevog beka Marina Leovca i jednog od predvodnika čvrste Lokomotivine obrane.

„Ovi rezultati i igre nisu slučajnost. Jesen smo zaključili remijem s Hajdukom i uvjerljivom pobjedom protiv Istre. Odradili smo jako dobre i intenzivne pripreme u Medulinu. Znali smo što nas čeka odmah na početku proljeća. Jesmo li iznenađeni ovakvim rezultatima? Naravno da smo vjerovali u svoju kvalitetu, ali malo tko je očekivao da ćemo uz tako dominantnu igru pobijediti Dinamo s 3-0, a onda i Goricu na njihovom terenu“.

Serija Lokomotivinih pobjeda, u kojoj su Lokosi ostvarili gol razliku 9-1, stala je prošlog petka u Kranjčevićevoj protiv Varaždina...

„Dojam je da smo trebali i tu utakmicu pobijediti. Imali smo svoje šanse u oba poluvremena, nije nam priznat pogodak zbog zaleđa. Ali, ranije smo znali takve utakmice izgubiti. Ovaj put nismo. Dobro smo i čvrsto stajali cijelu utakmicu. Napredujemo, dobro radimo s trenerom Čabrajom i vjerujemo da ćemo nastaviti igrati u dosadašnjoj formi“.

Nakon uvodne tri proljetne utakmice s pravom se nameće pitanje – može li Lokomotiva dohvatiti četvrto mjesto?

„U razgovoru s jednim vašim kolegom na početku sezone, na pitanje gdje vidim Lokomotivu, odgovorio sam: 'Zašto ne bismo napali mjesto koje vodi u Europu?'. Mislim da imamo odličan miks mladih i starijih igrača, s naglaskom naravno na mlade, potentne igrače. Vjerovao sam u ovu momčad od starta, a da imamo kvalitetu pokazuje i prvenstvena tablica. Ako smo nakon 21 kola u konkurenciji za Europu, zašto ne bismo nastavili ganjati to mjesto? Ima još 15 utakmica do kraja. Moramo ostati prizemni, raditi i gledati sebe, marljivo skupljati bodove. Mlada smo momčad, oscilacije su normalne. No dečki jako dobro rade, upijaju i razvijaju se. Ključno je da nastave tim putem“.

Kao najiskusnijeg u momčadi mladi igrači sigurno najviše slušaju…

“Haha, ali, nisam tu samo ja. Tu su još Duje Čop i Krunoslav Hendija, zatim igrači poput Karla Bartoleca, Roberta Mudražije, Matea Marića, Branimira Kalaice i Jona Mersinaja imaju jako puno utakmica u svojim nogama. Naravno da im pokušavamo pomoći savjetima, ne samo na terenu, nego i van tenera. Nije tajna da Lokomotiva funkcionira na takav način. U momčadi je uvijek manjina starijih, a većina mladih igrača. I takav sistem funkcionira. Silvijo Čabraja radi vrhunski posao. Nije mu lagano. Igrači mu odlaze, mijenjaju se. Treba moći svako malo sastaviti novu ekipu od mladih igrača, raditi s njima”, a onda nam je kroz smijeh napomenuo i veliki benefit igranja u takvoj momčadi.

“Oni me drže fit. Trebaš ih uloviti na treningu”.

Lokomotivi, napisali smo, slijedi pakleni raspored, odnosno četiri utakmice u nizu protiv tri bivša kluba Marina Leovca – Dinama, Rijeke i dva puta Osijeka, s kojim se Lokomotiva, nakon prvenstvenog okršaja, susreće i u utakmici četvrtfinala Kupa u Kranjčevićevoj…

Krenimo s aktualnim prvakom Dinamom. Lokosi su očitali lekciju Plavima u zaostaloj utakmici 4. kola u Maksimiru, sada očekuju ‘uzvrat’ u redovnom kolu u Kranjčevićevoj…

“Dinamo je po meni i dalje najbolja momčad HNL-a. Želimo ponoviti utakmicu iz Maksimira. Ne bih rekao da su nas podcijenili u toj utakmici. Mi smo jednostavno bili odlični, čvrsti, nismo Dinamu dali da se previše razmaše. Išla su nam na ruku dva brza gola, ali generalno smo odigrali vrhunsku utakmicu, taktički, tranzicijski bili smo jaki u duelima. Trebamo pokušati ponoviti tu utakmicu”.

Leovac je u hrvatski nogomet stigao relativno kasno, s 25 godina. Da nije toliko dugo igrao u Austriji iz Beča, s kojom je osvojio naslov prvaka i igrao Ligu prvaka, možda bio zabilježio i više od pet nastupa za Hrvatsku reprezentaciju za koju je debitirao u prijateljskoj utakmici protiv Argentine. I to kao igrač Rijeke, koju je pojačao početkom početkom 2014. i u istoj godini osvojio Kup i Superkup. Njegov drugi bivši klub sada je lider prvenstva i legitimni kandidat za naslov. Lokomotiva u Rijeci gostuje 17. veljače, tjedan dana nakon utakmice s Dinamom…

“Čujte, cijelu sezonu priča se o borbi između Dinama i Hajduka. Rijeka se cijelo vrijeme spominjala onako, usput. No, igraju odličan nogomet što potvrđuje i pogled na tablicu. Imaju veliku podršku navijača. Na Rujevici je uvijek lijepo igrati. I Rijeka, slično kao i Lokomotiva, svake godine proda dosta igrača, u sezonu ulaze s dosta izmijenjenom ekipom. Prvi su, vidjet ćemo hoće li izdržati. Svakako mislim da će do samoga kraja biti u borbi za naslov. Za 10-ak dana očekuje nas teška utakmica. No, polagano. O Rijeci trenutno ne razmišljamo. Svi smo fokusirani samo na utakmicu s Dinamom”.

Nakon što smo apsolvirali Dinamo i Rijeku, okrenuli smo se još jednom bivšem klubu Marina Leovca. U Osijek je stigao početkom 2022. iz Dinama, na poziv Nenada Bjelice koji ga je, osim u Dinamu, vodio i u Austriji iz Beča. Za Bijelo-plave je, pod paskom Nenada Bjelice, Renea Pomsa, Ivice Kuleševića i Stjepana Tomasa upisao 30 nastupa, zabio dva pogotka i zabilježio tri asistencije…

U petak 23. veljače Lokomotiva će ugostiti Osijek u Kranjčevićevoj u sklopu utakmice 24. kola HNL-a, a u utorak 27. veljače na istom poprištu igra se četvrtfinale kupa između ista suparnika. Glavno pitanje glasi, može li Lokomotiva ove sezone iznenaditi konkurente i osvojiti Kup?

“Nogomet se igra za trofeje. Kada smo već u četvrtfinalu, i još igramo na domaćem terenu, normalno je da se nadamo pobjedi i prolasku u polufinale. Iza Osijeka je turbulentan period, promijenilo se dosta igrača, ali i trenera. Mi se u toj utakmici trebamo postaviti kao domaćini, pokušati izboriti polufinale, a kasnije, tko zna. Zašto ne bismo osvojili Kup? Uvijek je lijepo igrati finale. Svakako ćemo probati ostvariti što bolji učinak u tom natjecanju”.

Leovca ugovor s Lokomotivom veže do kraja tekuće sezone. Pokazao je da se i dalje ravnopravno može nositi sa svim napadačima u HNL-u, da mu igračka mirovina nije pred vratima.

“Iskreno, ni sam ne znam što će biti nakon isteka sezone. Osjećam se jako dobro. I dalje mogu pratiti tempo i ritam sa svim suparnicima. Najbitnije je ostati zdrav, vidjet ću što će donijeti ljeto. No, maksimalno sam fokusiran na tekuću sezonu. Idemo probati osvojiti to četvrto mjesto, izboriti Europu, probati što dalje doći u Kupu, pa ćemo vidjeti. Osjećam se dobro, u Zagrebu mi je jako lijepo, dobro se slažem sa suigračima. Ako će na ljeto postojati interes Lokomotive za ostankom, zašto ne?”

Za kraj, pitanje od milijun dolara – tko će osvojiti naslov prvaka?

“Bit će jako neizvjesno. Dinamo ima tu zaostalu utakmicu. Kada bismo mu upisali ta tri boda, preskočili bi Hajduk i bili odmah iza Rijeke. Nekako mislim da je Dinamo i dalje najjači i da će prvi proći kroz cilj. Vjerujem da će se početi dizati, ali tek nakon subote i utakmice protiv Lokomotive u Kranjčevićevoj…"



Tagovi

Marin LeovacNK LokomotivaLokomotiva ZagrebOsijekHNK RijekaRijekaHrvatski nogometni kupHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti