„Ne čudi me što Newcastle nudi toliko, ali bolje da je ostao - tamo su ipak malo veći macani“

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 06.02.18. | 14:35

Bio sam fizički najspremniji igrač Dinama kad sam odlazio u Newcastle i nešto stariji od Majera pa svejedno nisam bio spreman, rekao je za Germanijak legendarni Modri i bivši igrač NUFC-a Silvio Marić.

>>> Newcastle ponudio 18 milijuna eura za dragulja Lokomotive

Zvuči pomalo nestvarno, ali vijest su prenijeli respektabilni talijanski mediji koji su obično jako dobro informirani kad netko traži „vruću robu“ na nogometnom tržištu, a mali Lovro ionako im je poznat otprije jer je bio, i još uvijek je, na radaru Sampdorije.

Ni visok iznos odštete nije pretjeran s obzirom na ludo kretanje cijena na današnjem tržištu, a i na činjenicu da je u izdašnom bogatom engleskom klubu 18 milijuna eura ništa s obzirom na to koliko godišnje dobivaju samo od televizijskih prava za utakmice Premier lige.

„Ne bi me iznenadilo da Newcastle ponudi toliki novac za nekog, ipak je to jako bogat klub, može si priuštiti tako nešto,“ smatra Silvio Marić, legenda Dinama i bivši igrač Newcastlea.

„Iako bi to bio veliki zaokret u njihovoj dosadašnjoj transfer politici. Dosad su često griješili sa starijim, ponekad i preplaćenim igračima, a to se osjetilo i na rezultatu zadnjih nekoliko godina.“

„Drago mi je da su se odlučili za mlađe igrače, ali nisam siguran da bi odmah igrao. Testirali bi ga najprije i potom ga polagano uvodili u engleski nogomet. Možda bi ga poslali na posudbu pa ga pripremili za ubuduće. S druge strane, cijena je dosta visoka, a kad Englezi nekog toliko plate, forsiraju ga čim dođe,“ kaže Mara.

No svi ovi argumenti ionako su nevažni jer su Majer i Lokomotiva, odnosno Dinamo, odbili ponudu Newcastlea i Lovro će, barem do konca sezone, ostati u HNL-u.

To je trenutačno možda i najbolje za njega, smatra Silvio Marić, koji je prije dvadesetak godina proživio sličnu sudbinu kao Lovro Majer ove zime, naime prošlo je gotovo dva desetljeća od jednog od tad najunosnijih transfera nekog mladog igrača iz Hrvatske u Premier ligu.

Legendarni Mara, za razliku od Majera i njegove svite, odlučio je prihvatiti ponudu slavnog Newcastlea, koji se u to doba predvođen Alenom Shearerom borio za vrh premierligaške tablice, te za pet milijuna eura preseliti u sjeveroistočnu Englesku.

Marić je tad bio nešto stariji od Majera, imao je već 22 godine, dakle bio je nešto razvijeni, a imao je i fizičke predispozicije znatno bolje nego veznjak Lokomotive, stoga je bio puno spremniji suočiti se s izazovima premierligaškog tempa.

„Gledaj, kad sam odlazio bio sam među najspremnijim i fizički najjačim igračima Dinama, najboljeg kluba u Hrvatskoj, a kad sam došao u Premier ligu nisam bio spreman na zahtjeve njihovog nogometa. Ipak je riječ o fizički najzahtjevnijoj ligi na svijetu, puno je drugačije i teže iskočiti nego kod nas, malo su veći macani u igri u Engleskoj, spremni su i jaki kao bikovi, idu kao avioni i teško je uopće uspoređivati ovo s čim se sad nosi s onim što ga čeka na Otoku,“ objasnio je Marić.

Lovro Majer danas je jedan od najperspektivnijih hrvatskih nogometaša i poziv Newcastlea stigao je u sličnom razdoblju karijere kao Mariću prije dvadesetak godina, no Mara je tad već imao nekoliko velikih utakmica za Dinamo u nogama, a Majer još čeka onu upečatljivu, nakon koje će se prodati. Ni fizički nije baš prototip nogometaša kakve vole premierligaški treneri, Lovro je plemenitiji veznjak, a Silvio je „išao kao bik“, uspoređuju ih kolege novinari koji su gledali obojicu. Mara je bio idealan tip igrača za Englesku pa nije uspio u Newcastleu, stoga bi Majeru bilo mnogo teže, da ne kažemo nedostižno...

Mara je iz Engleske otišao vrlo brzo, nakon samo godinu dana, odigravši tek 23 utakmice i ne zabivši ni jedan gol u Premier ligi, dva komada koja je stigao zabiti u kratkom razdoblju provedenog na St. James' Parku uvalio je u Europi i to oba Zurichu.

„Nije bilo lako nametnuti se u toj konkurenciji, tad su za Newcastle igrali igrači kao Alen Shearer, jedan od najvećih napadača u povijesti premierligaškog nogometa, možda i najveći," objasnio je Marić i dodao da mu je bilo puno lakše upasti u "ekipu", nego izboriti se za mjesto u momčadi.

"Ponašali su se prema meni kao prema bilo kojem drugom suigraču kada sam došao. Iako sam bio mlađi, dobro su me prihvatili. Nisam morao prolaziti nikakvu inicijaciju u svlačionici, pjevati i takve gluposti, ali su me dosta zajebavali jer su nas izbacili u Europi," smije se.

"Nisam ni ja ostajao dužan, govorio sam im da smo bili bolji i da su sretni što su nas prošli,“ zaključio je Marić.

Takve trenutke Majer odlučio je zasad odgoditi i umjesto anegdota s Jonjoom Shelveyjem, Ayozeom Perezom i ostalim Newcastleovim premierligaškiim zvijezdama, nastaviti skupljati minute u zasad za njega prikladnijem HNL-u. Pametna odluka, mali, jer u Premier ligi igraju malo veći macani...

(foto: Pixsell)


Tagovi

prijelazni rokmeđunarodni nogometHNLPremier ligaNewcastleLovro MajerSilvio Marić

Ostale Vijesti