Patrki Macek/Pixsell
Patrki Macek/Pixsell

Marić možda nije idealan tip, ali način na koji je otišao poraz je hrvatskog nogometa i HNS-a!

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 29.02.24. | 19:30

Snimke iz VAR sobe ničime nisu kompromitirale suce, jasno je bilo da se udara na Marića. Hrvatski nogomet reda skandale, a HNS šuti

Prije nego su u javnost izašle, navodno kontroverzne snimke, iz VAR soba hrvatskih stadiona, imali smo podijeljeno mišljenje o (nekim) hrvatskim sucima. Ali, nakon tih snimki suci su porasli u očima, u svim tim zapisima suci su odradili što su trebali. Ako izuzmemo psovke, koje se svakome omaknu, komunikacija i profesionalizam bili su na visokoj razini. Težnja da donesu pravu odluku je neupitna, o konačnim se presudama uvijek može raspravljati, nogomet je to, ali u genezi stvari nema predumišljaja. Govorimo o snimkama koje su izašle u javnost, možda ima i onih, koje bi bacile drugačije svjetlo na cijelu priču, ali ove koje su publicirane, same suce, one na terenu i u VAR sobi uglavnom amnestiraju. Međutim, zanimljivo je kako su izašle samo snimke, koje bi trebale kompromitirati suđenje na račun dva ili tri kluba, ili da budemo jasniji, koje daju jednome klubu ulogu 'žrtve'. Recimo, nevjerojatno je da s utakmice, s koje je u javnost izašlo nekoliko snimki, ne izađe ona o upitnom drugom žutom kartonu važnog igrača domaće momčadi, koja je možda i najspornija od svih. Ne zaboravimo da su prvotno u javnost izašle fabricirane i odsječene snimke, u svrhu nuđenja druge istine.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Dakle, ne treba crtati, zna se iz kojih su krugova snimke izašle, a sve s jednim ciljem, da se sruši Brunu Marića. Koji, nećemo si lagati, u široj javnosti nije najomiljeniji lik, ima svoju povijest konflikata. Nekad je bio u pravu, nekad nije. Ali, ako jest kontroverzan i upitan još iz svoje sudačke ere, zašto je morao otići nakon navodne afere u kojoj, objektivno, njegove krivice nema. Reći će njegovi protivnici da nije ni trebao biti ovdje, da on nije čovjek, koji će vratiti povjerenje u hrvatske suce. Legitiman stav, ali snimke, koje su izašle u javnost, ničime nisu kompromitirale Brunu Marića. A on je taj koji je podnio ostavku! Pritisak je to, baš sad, kad je borba za naslov neizvjesna, iako je nedavno izgledala izvjesnom, barem onima, koji su ga već i proslavili.

Možda je Bruno Marić problem, možda zbog nekih svojih odluka u sudačkoj karijeri i garda, koji pokazuje u javnosti, nije idealan tip za sliku 'poštenja u hrvatskom nogometu'. Ali način na koji je otišao, veliki je poraz hrvatskog nogometa i HNS-a. Svaka je polemika dobrodošla, o svakoj se sudačkoj ili izjavi čelnika Sudačke komisije može raspravljati, ali kad netko objavi odrubljenu glavu tog istog čovjeka, koji je, usput, jednom i pretučen od strane tih istih ili njihovih sljedbenika, onda možemo zaključiti da je stvar otišla predaleko. Teško je i zamisliti kakav bi bio četvrtak da je 'odrubljena glava' nekog podobnog političara, ne sumnjamo da bi institucije radile svoj posao. Ne zaboravimo da su slični likovi presudili i Mariju Strahonji, koji je bio samo tv-komentator. Pa sad i nemamo kvalitetne polemike oko suđenja na javnoj televiziji.

Bruno Marić nije milo janje i najmanji je problem što je on odstupio. Ovaj je priča puno šira. Ona pokazuje kako pritiskom, jakim medijskim PR-om možeš što hoćeš, ona opet razotkriva HNS, koji kao i u većini slučajeva prodaje populizam i kalkulira, u tom trenutku, manju štetu. A što će biti sutra? Kako će hrvatski suci suditi do kraja prvenstva. Hoće li njih netko napasti kad idu u kino sa suprugom, hoće li ih netko nacrtati s odrubljenom glavom ili će, u strahu od svega toga, ruku u šesnaestercu protumačiti kako paše onima koji su glasniji i agresivniji od ostalih? Nije problem Brune Marića, on je možda i trebao otići, ali način na koji je otišao veliki je poraz hrvatskog nogometa i HNS-a.

Dok u Savezu razmišljaju o Euru i reprezentaciji, događa se najneizvjesnija završnica prvenstva u zadnjih 25 godina. I najskandaloznija sudačka afera, a iz HNS-a nema reakcije. Bilokakve. I, važno pitanje? Tko nakon Marića? Zar će taj koji dođe biti svima po volji, neće imati nikakav beckground?

A možda... Možda se previše bavimo sucima? Jer, oni mogu isključiti igrača, dosuditi kazneni udarac i tome će se rapravljati. Ali, uvijek treba zabiti gol više. A to ne može svatko. Jasno, uvijek je lakše napasti suca nego gledati vlastite propuste...



Tagovi

Bruno MarićSuciVAR suciHNLHNSSudačka komisija HNS-aHrvatski nogometni savez

Ostale Vijesti